”Suntem in ultimele zile de pregatiri inainte de
inceperea anului scolar 2024-2025. Actiunile din ultima vreme de la nivelul Ministerului Educatiei au avut ca scop de a monitoriza pregatirile pentru inceputul de an scolar si de a asigura ca, acolo unde este nevoie, vom identifica impreuna cele mai bune solutii pentru ca scoala sa inceapa in conditii adecvate pentru copii si pentru intreg personalul scolilor. Facem tot ce putem sa ne asiguram ca parintii isi trimit copiii intr-un loc sigur si adecvat. (...) Siguranta in scoli si masurile de preventie pentru reducerea cazurilor de violenta, precum si cele care vizeaza preventia consumului de substante interzise raman prioritati. Anul trecut am prioritizat preventia in scoli, o sa continuam demersurile in acest sens. Astfel Ministerul Educatiei, in colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne si alte ministere implicate, am colaborat pentru realizarea Planului National de Combaterea Violentei Scolare, care a fost aprobat deja in sedinta de Guvern. Documentul stabileste atributiile fiecarui actor important, precum si directii si actiuni concrete pentru combaterea violentei. De asemenea, acest plan include si responsabilitati si termene clare pentru fiecare dintre cei implicati. Un exemplu de activitate prevazuta in plan este ca in scoli se vor derula campanii, programe si actiuni de prevenire a violentei in mediul scolar preuniversitar a traficului de persoane, precum si a consumului de droguri si de promovarea unui stil de viata sanatos”, a explicat Ligia Deca.
Ligia Deca a mentionat ca Programul ”Scoala Altfel” va avea ca teme prioritare prevenirea si reducerea faptelor de violenta, respectiv a consumului de droguri, alcool si tutun, alaturi de educatie rutiera.
Totodata, in scoli va fi desemnat un responsabil pentru implementarea acestor activitati de preventie a consumului de droguri si alte substante psihoactive, iar scolile vor planifica activitati de prevenire la cel putin o clasa din fiecare unitate de invatamant preuniversitar, a mai precizat ministrul Educatiei.
In ciuda tuturor eforturilor de a le asigura elevilor un mediu sigur la scoala,
peste 800 de scoli din tara sunt in santier, cu cateva zile inainte de inceperea cursurilor. Momentan, nu se stie cu precizie cate dintre acestea nu isi vor putea primi elevii in prima saptamana de scoala.
Pentru elevi, anul scolar 2024-2025 incepe pe 9 septembrie 2024. Elevii intra astfel in primul Modul de invatare, care se va incheia pe 25 octombrie, cand elevii intra in vacanta de toamna.
AICI detalii despre structura anului scolar 2024-2025<<