Conform procedurii, in prima etapa, cadrul didactic care identifica dificultati de invatare la un elev are responsabilitatea de a informa parintele cu privire la necesitatea evaluarii acestuia, in perspectiva obtinerii Certificatului de orientare scolara si profesionala, daca este cazul.
Daca parintele este de acord, primeste de la scoala:
- lista documentelor necesare pentru obtinerea certificatului de orientare scolara si profesionala
- fisa psihopedagogica- completata de cadrul didactic cu functia de diriginte/invatator/educator
Ulterior, copilul trece printr-o evaluare medicala, psihologica si sau psihoeducationala, in aceasta ordine:
IMPORTANT: Un diagnostic precoce si interventia timpurie pentru elevii cu CES faciliteaza integrarea acestora si sprijinul educational adecvat.
ISJ Giurgiu transmite ca orice profesionist/cadru didactic care interactioneaza cu un copil care prezinta suspiciuni privind prezenta unei posibile dizabilitati si/sau CES are obligatia de a informa in scris familia acestuia asupra situatiei suspectate si de a semnala situatia acestuia DGASPC de domiciliu in vederea declansarii procedurii de evaluare initiale astfel incat acesta sa beneficieze de diagnostic precoce si interventie timpurie. Informarea in scris se face cu acordul directorului unitatii de invatamant la care este inscris copilul.
La solicitarea scrisa a parintilor/reprezentantilor legali, in vederea intocmirii dosarului de incadrare in grad de handicap sau pentru orientarea scolara si profesionala, se realizeaza evaluarea educationala a copilului.
Evaluarea educationala se face de catre cadrele didactice care lucreaza direct cu copilul, si anume;
- educatorul puericultor, pentru copilul inscris intr-o unitate de invatamant anteprescolar;
- educatoarea sau profesorul pentru invatamant prescolar, pentru copilul inscris intr-o unitate de invatamant prescolar;
- profesorul de psihopedagogie speciala/educatoarea, pentru copilul inscris intr-o unitate de invatamant prescolar special;
- invatatorul/institutorul/profesorul pentru invatamant primar, pentru copilul inscris in invatamant primar;
- dirigintele, pentru copilul inscris in invatamantul gimnazial si liceal;
- dirigintele, pentru copilul inscris in invatamantul special (nivel gimnazial, profesional si liceal).
Rezultatele evaluarii educationale se consemneaza in Fisa psihopedagogica.
Cadrele didactice din unitatile de invatamant de masa realizeaza evaluarea educationala si completeaza Fisa psihopedagogica in colaborare cu profesorul itinerant si de sprijin, consilierul scolar si profesorul logoped, iar cadrele didactice din invatamantul special realizeaza evaluarea educationala si completeaza Fisa psihopedagogica in colaborare cu profesorul/invatatorul educator, logopedul, profesorul de psihodiagnoza sau cu profesionistii din Comisia interna de evaluare continua.
Fisa psihopedagogica este semnata de cadrul didactic care a intocmit-o, aprobata de directorul unitatii de invatamant la care este inscris copilul si inregistrata in registrul unic de intrari-iesiri.
Fisa psihopedagogica se inmaneaza /este transmisa parintelui /reprezentantului legal in original, cu semnatura de primire /cu confirmare de primire, in maximum 5 zile lucratoare de la data inregistrarii solicitarii scrise la secretariatul unitatii de invatamant la care este inscris copilul.
La solicitarea scrisa a psihologului care realizeaza evaluarea psihologica, unitatea de invatamant elibereaza Fisa psihopedagogica in aceleasi conditii. O copie a Fisei psihopedagogice se pastreaza la dosarul copilului in unitatea de invatamant.
Pentru obtinerea certificatului de orientare scolara si profesionala, parintii/reprezentantul legal se adreseaza Serviciului de evaluare si orientare scolara si profesionala pentru evaluarea psihoeducationala si depun/depune la sediul CJRAE dosarul completat cu urmatoarele documente lizibile:
a) cerere-tip pentru evaluarea complexa si orientarea scolara si profesionala
b) copie a certificatului de nastere al copilului sau a actului de identitate;
c) copii ale actelor de identitate ale parintilor/reprezentantului legal;
d) copie a documentului prin care se face dovada ca persoana care semneaza cererea este reprezentantul legal al copilului, de exemplu hotarare a instantei sau hotarare a protectiei copilului;
e) ancheta sociala, cu valabilitate de 1 an;
f) fisa medicala sintetica, cu valabilitate de 1 an;
g) certificatul medical tip A5, cu valabilitate intre 3 luni si 4 ani;
h) fisa de evaluare psihologica, cu valabilitate de pana la 3 luni;
i) fisa psihopedagogica, doar in cazul in care copilul este inscris intr-o unitate de invatamant, cu valabilitate pe perioada unui an scolar;
j) copie a foii matricole/adeverinta care atesta inscrierea copilului in unitatea de invatamant;
k) copie a certificatului de orientare scolara si profesionala, la reorientare.
Documentele prevazute la literele e) - h) se depun in original. In situatia in care parintii/reprezentantii legali opteaza si pentru incadrarea in grad de handicap, evaluarile psihoeducationale desfasurandu-se concomitent sau ulterior acesteia, documentele mentionate se depun in copie, exemplarul original fiind depus la Comisia pentru protectia copilului.
La orientare/reorientare, dosarul copilului va fi completat si cu recomandarea Comisiei interne de evaluare continua care va contine observatii si recomandari, inclusiv privind forma de scolarizare.
In situatia in care parintii sunt divortati si au custodie comuna, cererea este semnata de ambii parinti.
In urma analizei in cadrul Comisiei de orientare scolara si profesionala (COSP) se elibereaza certificatul de orientare scolara si profesionala in 3 exemplare originale: doua exemplare originale vor fi inmanate parintelui/transmise parintelui prin posta la adresa comunicata, cu confirmare de primire. Un exemplar in original ramane la dosarul de la COSP.
Parintele are obligatia sa depuna la secretariatul unitatii de invatamant la care este inscris copilul un exemplar in original (prof. inv. primar/
prof. diriginte/prof. de sprijin).
In termen de 5 zile lucratoare de la primirea certificatului de orientare scolara si profesionala, directorul unitatii de invatamant special/invatamant de masa, desemneaza, prin decizie interna, responsabilul de caz servicii psihoeducationale.
Acesta poate fi:
a) profesorul itinerant si de sprijin, pentru elevul cu CES integrat in scoala de masa;
b) prof. pentru inv. prescolar/ prof. pentru inv. primar/prof. diriginte in unitatile de invatamant in care nu este normat post de prof. itinerant/de sprijin;
c) profesorul de psihopedagogie speciala, cu functia de diriginte, pentru elevul cu CES din invatamantul special:
d) cadrul didactic cu functia de diriginte, pentru copilul cu CES inscris intr-o unitate de invatamant de masa, scolarizat la domiciliu sau in spital;
e) un profesor membru al Comisiei interne de evaluare continua;
f) profesorul de psihopedagogie speciala de la grupa, pentru copiii din invatamantul prescolar special responsabilul de caz servicii psihoeducationale.
Procedura de sistem pentru elevii cu CES: ISJ Giurgiu