

Elevii nu vor da teze sau lucrari de control luni si vineri, dar nici in doua zile scolare consecutive

De Laura Galescu
la 31 Aug. 2020
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Elevii nu vor da teze sau lucrari de control luni si vineri, dar nici in doua zile scolare consecutive31Aug.2020

Elevii nu vor da teze sau lucrari de control luni si vineri, dar nici in doua zile scolare consecutive, potrivit unui Ordin al Ministrului Sanatatii publicat in Monitorul Oficial.

Astfel, elevii nu vor putea da teze sau lucrari de control decat in zilele de marti, miercuri sau joi ale saptamanii.
 
"Tezele si lucrarile de control planificate nu se stabilesc in prima si in ultima zi din saptamana scolara si nici in doua zile scolare consecutive", se noteaza in ordinul ministrului Sanatatii la Articolul 40. 
 
Practic, nu se va mai putea da o teza si o lucrare de control in doua zile consecutive. Intr-o saptamana nu pot fi date decat maximum doua teze, mai precis in zilele de marti si de joi. Asta pentru ca luni si vineri nu se dau teze, iar miercuri este ziua "libera" obligatorie.
 
"Se evita planificarea unui numar mai mare de doua teze pe saptamana, iar pentru clasele la care sunt prevazute numai doua teze se planifica o teza pe saptamana", se mai specifica in ordinul ministrului Sanatatii.
 
Potrivit aceluiasi Ordin, ghiozdanul nu trebuie sa fie mai greu de 10% din greutatea elevului.
 
Va prezentam documentul integral, emis de Ministerului Sanatatii, prin care se stabilesc normele de sanatate la inceperea anului scolar:
 
NORME DE IGIENA  din unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor

EMITENT
MINISTERUL SANATATII
Publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 787 din 28 august 2020

Nota
Aprobate prin ORDINUL nr. 1.456 din 25 august 2020, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 787 din 28 august 2020.

Capitolul I Dispozitii generale
 
Articolul 1
 
In sensul prezentelor norme, urmatorii termeni si expresii se definesc astfel:
 
a) unitati pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor reprezinta crese, gradinite, scoli, licee, colegii, scoli profesionale, universitati, palatele si cluburile copiilor, cluburile sportive scolare, ateliere de creatie, servicii de ingrijire a copiilor pe timp de zi, cu sau fara semiinternat de tipul „after school“, „before school“, „baby-sitting“, „baby-parking“, centre de vacanta si alte unitati publice sau private autorizate pentru organizarea si desfasurare de activitati similare (de tipul centrelor educationale);
b) unitatile de invatamant sunt formate din unitatile de invatamant anteprescolar (crese), unitatile de invatamant prescolar (gradinite), unitati de invatamant scolar (scoli, licee, colegii, scoli profesionale) si unitati de invatamant universitar (universitati);
c) centre de vacanta reprezinta taberele scolare publice sau private sau orice unitate publica sau privata care organizeaza activitati similare centrelor de vacanta, respectiv activitati culturale, artistice, distractive, educative, turistice, sportive si de agrement pentru copii si tineri;

Articolul 2

In unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor se asigura conditii de igiena necesare apararii, pastrarii si promovarii starii de sanatate, dezvoltarii fizice si neuropsihice armonioase si prevenirii aparitiei unor imbolnaviri.

Articolul 3
 
(1) In unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor se primesc in colectivitate numai copiii si tinerii care prezinta documente medicale care atesta starea lor de sanatate, astfel:
a) la inscrierea in unitatile de invatamant sunt necesare: adeverinta de inscriere in colectivitate eliberata de medicul de familie sau de medicul colectivitatii din care provine copilul, dovada de (re)vaccinare (carnet de vaccinari) si, dupa caz, fisa medicala de la unitatea frecventata anterior (in cazul copiilor care au frecventat o unitate cu cabinet medical propriu si se inscriu intr-o unitate de invatamant cu cabinet medical scolar);
b) la intrarea in unitatile pentru odihna si recreerea copiilor si tinerilor (centre de vacanta) sunt necesare: avizul epidemiologic si dovada de vaccinare (antecedentele vaccinale), eliberate de medicul de familie/medicul colectivitatii/medicul scolar cu 24 de ore inainte de plecarea in aceste unitati sau cu 72 de ore, daca plecarea se face intr-o zi de luni sau dupa sarbatori legale.
2) Conducerea unitatilor de invatamant si organizatorii taberelor scolare/centrelor de vacanta au obligatia sa solicite parintilor sau reprezentantilor legali ai copilului prezentarea obligatorie a documentelor prevazute la alin. (1), pana la inceperea frecventarii colectivitatii.
(3) Unitatile de invatamant trebuie sa aiba in structura cabinet medical propriu, care sa respecte structura functionala prevazuta de legislatie, dotat conform normelor legale, in care asistenta medicala a copiilor si tinerilor se asigura conform normarii personalului medico-sanitar din cabinetele medicale din gradinite, unitati scolare si universitare prevazuta de legislatia in vigoare.
in mediul rural, acolo unde nu exista cabinete medicale si stomatologice in gradinite si scoli, pana la constituirea acestora, asistenta medicala a copiilor si tinerilor se realizeaza prin medicii de familie/medicina generala si medicii stomatologi din localitatile respective sau din localitatile apropiate si asistentii medicali ai acestora, incadrati de catre unitatea administrativ-teritoriala.
in unitatile de invatamant private cu personalitate juridica se asigura asistenta medicala a copiilor si tinerilor cu personal medical angajat, conform legislatiei in vigoare.

Articolul 4
 
(1) Amplasarea unitatilor pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor se face cu respectarea normelor privind protectia sanitara, prevazute in Ordinul ministrului sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei, cu modificarile si completarile ulterioare, in zone ferite de surse de poluare a atmosferei si de zgomote, in afara arterelor de mare circulatie – avand orientarea ferestrelor salilor de grupa sau de clasa, ale amfiteatrelor si ale dormitoarelor spre sud, sud-est, sud-vest, est sau vest, in functie de zonele climatice.
intre cladirea unitatii si accesul in curtea acesteia este prevazut un spatiu verde (cu latimea de minimum 25 de metri), cu rol si in reducerea influentei zgomotului stradal.
(2) Orice modificare de structura a spatiilor din unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor se va efectua numai cu notificarea prealabila a directiei de sanatate publica judetene sau, dupa caz, a municipiului Bucuresti.
(3) Se interzice schimbarea destinatiei incaperilor din aceste unitati fara aprobarea directiei de sanatate publica judetene sau, dupa caz, a municipiului Bucuresti.
(4) Terenul aferent unitatilor pentru educarea, odihna, instruirea si recreerea copiilor si tinerilor trebuie sa permita desfasurarea in aer liber a activitatilor recreative si sportive a copiilor si tinerilor, asigurand pentru aceasta:
a) minimum 5-10 mp pentru un copil anteprescolar sau prescolar;
b) intre 5 si 50 mp pentru un elev/copil, pe schimb (cursuri de dimineata si cursuri de dupa-amiaza), in functie de factorii geografici, de mediu (urban, rural) si de specificul unitatii (cu sau fara internat si cantina);
c) amenajarea terenului astfel incat sa impiedice baltirea apei pluviale;
d) amenajarea spatiilor pentru joc sau practicarea activitatilor fizice conform grupelor de varsta;
e) la distanta legala (10 m) de fosele septice sau alte pericole potentiale pentru sanatatea si securitatea copiilor si tinerilor.
(5) Unitatile administrativ-teritoriale au obligatia de a asigura si amenaja cladirile, spatiile, terenul, precum si circuitele functionale aferente unitatilor publice pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor conform prezentelor norme.
(6) Ministerele cu retea proprie de unitati pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor au obligatia de a asigura si amenaja cladirile, spatiile, terenul, precum si circuitele functionale aferente unitatilor din subordine, necesare desfasurarii activitatilor conform prezentelor norme.
(7) Este interzisa functionarea unitatilor pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor fara gard imprejmuitor al terenului aferent.
(8) Gradinitele care functioneaza in incinta unor unitati scolare au cai de acces separate, spatii de joaca separate si sunt despartite printr-un gard imprejmuitor fata de curtea destinata elevilor.
(9) In incinta unitatilor pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor, precum si pe strada de acces al elevilor in aceste unitati (pe o raza de 500 m) este interzisa comercializarea sau expunerea spre vanzare a bauturilor alcoolice, bauturilor energizante, produselor de tutun, cafea, substantelor psihoactive, alimentelor nerecomandate si a altor produse interzise minorilor conform legislatiei in vigoare.
 
Articolul 5
 
(1) Unitatile pentru anteprescolari (crese) si prescolari (gradinite) sunt prevazute cu incaperi pentru triajul epidemiologic zilnic, situate cat mai aproape de accesul in unitate (filtre in crese si cabinete medicale in gradinite) si vestiare amenajate la fiecare nivel al cladirii, iluminate si ventilate corespunzator, dimensionate astfel incat sa se evite aglomerarea la orele de varf (primirea si plecarea copiilor).
(2) In gradinitele in care se organizeaza grupe de educatie anteprescolara si in crese cuplate cu gradinite, personalul de educatie are obligatia sa supravegheze cu atentie sporita desfasurarea activitatilor copiilor pentru evitarea riscului de accidentare a acestora.
(3) Cresele si unitatile de invatamant prescolar, cu program prelungit, nu se cupleaza cu unitati scolare de alt nivel sau cu institutii de alt profil. Cresele pot fi cuplate numai cu unitatile de invatamant prescolar cu program prelungit.
(4) In unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor vor fi asigurate circuite separate pentru copii si tineri fata de cele pentru activitatile administrativ-gospodaresti.
(5) Pentru copiii si tinerii care sunt depistati sau suspecti de boli transmisibile in perioada in care se afla in unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor se asigura izolarea asistata a acestora (in cabinetul medical sau izolator) pana la preluarea lor de catre parinti, reprezentantul legal, personalul de ingrijire sau serviciul de ambulanta judetean sau al municipiului Bucuresti, dupa caz.
Revenirea in crese si gradinite dupa o perioada de absenta mai mare de 3 zile consecutive, din motive medicale, se va face numai pe baza avizului epidemiologic eliberat de medicul de familie sau, dupa caz, de catre medicul curant, cu informarea personalului medico-sanitar de colectivitate si predarea adeverintei/avizului la cabinetul medical scolar.
(6) in unitatile cu cazare pentru elevi si studenti (internate scolare si camine studentesti) se asigura spatii de dormit, spatii pentru studiul individual, spatii pentru activitati cultural-educative si sportive, spatii/dulapuri pentru pastrarea imbracamintii si a obiectelor personale; in unitatile cu cazare pentru studenti se vor asigura si oficii pentru prepararea hranei la fiecare etaj si spatiu pentru spalatorie.
(7) In internatele scolare si in caminele studentesti cazarea se va face separat pe sexe.
Dupa caz, in caminele studentesti, cazarea studentilor familisti se poate face in camine studentesti pentru familisti.
(8) Se interzice functionarea claselor sau a salilor de grupa in internatele scolare.
(9) Prin exceptie de la prevederile alin. (8), este permisa functionarea claselor sau a salilor de grupa in cladirile internatelor scolare in situatii exceptionale, dar numai cu acces separat fata de internat si in baza autorizatiei emise de directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti.
 
 
(10) In unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor, dotarea cu mobilier va respecta caracteristicile tehnice conforme cu varsta copiilor si tinerilor, precum si destinatia acestuia.
 
Articolul 6
 
(1) Numarul maxim de copii admisi la o grupa in unitatile de anteprescolari, prescolari sau intr-o clasa pentru elevi se stabileste in functie de normele specifice de cubaj si de particularitatile tipului de unitate, in conformitate cu legislatia in vigoare, cu recomandarea de maximum 10 anteprescolari/grupa in crese si in alte servicii de educatie timpurie anteprescolara, 20 de prescolari/grupa in gradinite, 25 de elevi/clasa in ciclul primar si 30 de elevi/clasa in ciclul gimnazial, invatamant liceal si profesional.
(2) Unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor au obligatia sa respecte toate reglementarile legislatiei in vigoare, privind persoanele cu dizabilitati care frecventeaza invatamantul de masa.

Articolul 7
 
(1) Dimensionarea, amplasarea si adaptarea instalatiilor sanitare se realizeaza in raport cu varsta si numarul copiilor si tinerilor.
(2) Grupurile sanitare pentru copii si tineri sunt separate de cele pentru personal si sunt repartizate proportional la fiecare palier.
in unitatile pentru elevi si studenti, grupurile sanitare destinate acestora sunt separate pe sexe, inclusiv grupurile sanitare de la vestiarele salilor de educatie fizica.
Vestibulul grupurilor sanitare este amenajat cu chiuveta – lavoar cu apa rece si calda cu sapun lichid, prosop de hartie, cosuri de gunoi cu capac, pedala si sac menajer.
Fiecare toaleta este dotata cu hartie igienica si cos de gunoi cu capac, pedala si sac menajer.
(3) in vestibulul grupurilor sanitare, in ateliere scolare, in laboratoare (fizica, chimie, alimentatie publica din cadrul scolilor de profil), in antreul salilor de mese, precum si in vestibulul grupurilor sanitare din cadrul salilor de educatie fizica/salilor de gimnastica scolare se amenajeaza chiuvete – lavoare, cu sapun lichid sau solid si prosoape de hartie sau dispozitiv electric de uscare a mainilor.
(4) in spatiile de recreatie, interioare sau exterioare, se amenajeaza surse de apa potabila cu jet ascendent sau se amplaseaza recipiente – dozatoare de apa potabila prevazute cu pahare de unica folosinta.
(5) Racordarea la reteaua de apa potabila si canalizare in unitatile pentru ocrotirea, educatia, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor este obligatorie.
(6) in cazul in care nu se poate asigura alimentarea cu apa potabila in regim permanent sau sursa de apa este necorespunzatoare se accepta temporar utilizarea de recipiente – dozatoare de apa potabila, prevazute cu pahare de unica folosinta.
Pentru spalarea mainilor se vor amenaja temporar spalatoare provizorii, pentru o perioada de maximum 90 de zile, formate din bazin cu robinet (cu o capacitate de 5-10 litri) si chiuveta cu scurgere la fosa vidanjabila.
(7) in lipsa unor sisteme publice de canalizare accesibile, autoritatile publice locale si unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor sunt obligate sa isi prevada instalatii proprii pentru colectarea, tratarea si evacuarea reziduurilor fecaloid-menajere si a apelor uzate sau fose septice vidanjabile, care se executa si se exploateaza astfel incat sa previna accidentarea copiilor si sa nu produca poluarea solului, a apelor si a aerului.
(8) Fosele septice sunt mentinute in permanenta stare de functionare si igienizare, evitandu-se depasirea capacitatii.
Distanta minima a acestor instalatii, respectiv fose septice, va fi de 10 m de cea mai apropiata cladire a unitatilor pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor.
Fosele septice vor fi in aval de acestea si vor fi imprejmuite corespunzator pentru a nu fi un pericol de accidentare pentru copii.
Pentru reziduurile menajere solide se amenajeaza ghene impermeabilizate si imprejmuite cu gard racordate la hidrant si sifon de scurgere, situate la minimum 10 m de blocul alimentar.
Igienizarea si dezinfectia ghenelor se va face zilnic si ori de cate ori este nevoie, iar a recipientelor, dupa fiecare evacuare.
(9) Colectarea, depozitarea, transportul si neutralizarea, dupa caz, a deseurilor menajere si a celor periculoase provenite din activitatea medicala se fac conform prevederilor legale in vigoare.
(10) Instalatiile interioare de distributie a apei potabile si de evacuare a reziduurilor lichide, sifoanele de pardoseala si obiectele sanitare sunt mentinute in permanenta stare de functionare si curatenie si sunt dezinfectate zilnic cu produse biocide, avizate/autorizate, conform prevederilor legale in vigoare, respectandu-se recomandarile producatorului.
(11) Pentru efectuarea curateniei si dezinfectiei prin stergere a grupurilor sanitare sunt utilizate 4 stergatoare/lavete de culori diferite, stabilite prin proceduri interne, privind efectuarea dezinfectiei grupurilor sanitare: una pentru manerele usilor cabinelor closetelor si pentru manerul lantului de tras apa din rezervor/bazinul WC, a doua pentru peretii si usa cabinei, a treia pentru colacul vaselor closetelor si a patra pentru podeaua acestora.
stergatoarele vor fi spalate, dezinfectate zilnic, individual, intr-un lavoar destinat acestui scop din oficiul de curatenie si inlocuite periodic/la nevoie.
Personalul care efectueaza operatiunile curente de curatenie si dezinfectie va urma cursurile de insusire a notiunilor fundamentale de igiena, cu respectarea legislatiei in vigoare.
(12) Orice lucrari de transformare, suplimentare si/sau reducere a retelei de apa, canalizare si instalatii sanitare se efectueaza numai cu notificarea si autorizarea de catre directiile de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti.
(13) Autoritatile administratiei publice locale, producatorii/distribuitorii de apa si conducerea unitatilor pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor sunt obligate sa rezolve cu maximum de operativitate toate defectiunile aparute in reteaua de apa-canalizare.
 
Articolul 8

(1) Dotarea cu mobilier se face corespunzator varstei si dezvoltarii fizice sau dizabilitatii copiilor si tinerilor, avand in vedere numarul acestora, caracterul activitatii si destinatia incaperilor.
in unitatile de invatamant unde activitatea elevilor se desfasoara in doua schimburi/ture mobilierul scolar (pupitru si scaun) va fi astfel conceput incat sa fie usor de reglat in functie de inaltimea elevilor.
(2) Conducerea unitatilor pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor are obligatia de a repara imediat orice defectiuni ale mobilierului.
(3) In unitatile pentru ocrotirea, educarea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor nu se admite utilizarea paturilor pliante din material textil. Paturile sunt strict individualizate.
(4) Se permite utilizarea paturilor suprapuse in internate scolare si camine studentesti numai daca se indeplinesc cubajele specifice tipului de colectivitate si daca patul de deasupra este prevazut cu sistem de siguranta pentru prevenirea accidentelor.
(5) Se interzice folosirea in laboratoare sau ateliere scolare a taburetelor cu suprafata de sedere metalica.
(6) Se interzice folosirea scaunelor fara spatar in salile de grupa/clasa.
(7) in unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor se recomanda scaune cu sezutul din alt material decat cel textil, usor de curatat si dezinfectat (de exemplu, piele ecologica).
Se interzice folosirea pernutelor pe scaunul prescolarilor si elevilor, a huselor din material textil pentru protejarea mobilierului scolar sau a scaunului tapitat din material textil.
(8) Tabla scolara va fi orientata astfel incat razele solare sa nu cada perpendicular pe suprafata acesteia; suprafata tablei scolare sa fie neteda, mata, sa nu produca reflexii; tabla va fi prevazuta cu jgheab de colectare a prafului de creta, dupa caz, curatarea se va realiza in regim umed sau uscat pentru unele table de scris cu marker, conform recomandarilor producatorului.

Articolul 9
 
Pentru prevenirea imbolnavirilor cauzate de disconfortul termic, indeosebi in sezonul rece, in unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor se asigura urmatoarele conditii ale regimului de incalzire:
a) oscilatiile de temperatura din interiorul incaperilor nu trebuie sa depaseasca 2°C pe perioada in care copiii si tinerii se afla in incaperile respective;
b) diferentele dintre temperatura incaperilor destinate activitatii sau odihnei copiilor si cea a anexelor (coridoare, vestiare s.a.) sa nu depaseasca 2°C pentru unitatile de anteprescolari si prescolari si 3°C pentru unitatile scolare si de invatamant superior;c) sistemele de incalzire utilizate nu trebuie sa permita degajarea de substante toxice in incaperi.
Pentru evitarea unor accidente prin intoxicare cu fum/monoxid de carbon se interzice, in toate unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor, utilizarea pentru incalzire a sobelor metalice, sobelor de teracota si folosirea carbunilor.
Temperatura suprafetei de incalzire nu trebuie sa depaseasca 70-80°C pentru a nu se scadea umiditatea relativa sub 30%;
d) corpurile de incalzire centrala vor fi prevazute cu grilaje de protectie pentru evitarea accidentelor;
e) prin exceptie de la prevederile lit. c), in unitatile de ocrotire, educare, instruire, odihna si recreere a copiilor si tinerilor, pentru care montarea centralei termice nu este posibila, pentru evitarea accidentelor prin arsuri, in dreptul usilor sobelor se monteaza paravane protectoare din materiale ignifuge, iar supravegherea acestora se face de catre personal cu atributii specifice;
f) in anotimpul cald, pentru evitarea supraincalzirii incaperilor se folosesc mijloace de reducere a insoririi directe si mijloace sau metode de intensificare a ventilatiei.
Se permite montarea aparatelor pentru aer conditionat in salile de grupa/clasa sau pe holurile de acces cu conditia ca acestea sa nu puna in pericol starea de sanatate a copiilor/tinerilor;
g) in dormitoare, sali de grupa si de clasa, sali de gimnastica si laboratoare se asigura pardoseli din materiale izoterme, nontoxice si nonalergice, usor lavabile si dezinfectabile pentru a permite spalarea acestora conform programului de curatenie. Se interzice folosirea motorinei la salubrizarea pardoselii;
h) incaperile pentru depozitarea olitelor din unitatile de anteprescolari sunt prevazute cu gratare confectionate din material usor lavabil si care sa permita dezinfectia;
i) pardoselile bailor si dusurilor din unitatile pentru anteprescolari si prescolari sunt acoperite cu materiale antiderapante, pentru prevenirea accidentarii copiilor, sa fie lavabile si dezinfectabile;
j) in vestiarele din unitatile pentru anteprescolari si prescolari se asigura paviment acoperit cu materiale izoterme, nontoxice si nonalergice, usor lavabile si dezinfectabile.

Articolul 10
 
(1) Toate incaperile destinate copiilor si tinerilor sunt prevazute cu ventilatie naturala.
Mijloacele de ventilatie trebuie sa asigure o improspatare a aerului de cel putin 1,5 schimburi de aer pe ora in incaperile de grupa din unitatile pentru anteprescolari si prescolari, 3 schimburi pe ora in salile de clasa si de cursuri pentru elevi si studenti si 5 schimburi pe ora in grupurile sanitare. Eficienta ventilatiei se apreciaza prin metode de laborator.
(2) Viteza curentilor de aer din incaperile destinate copiilor si tinerilor nu va depasi 0,3 m/s.
(3) Ventilatia prin deschiderea ferestrei se realizeaza in asa fel incat sa se evite disconfortul termic si sa asigure inlaturarea continua a aerului viciat.
(4) Pentru asigurarea unei ventilatii naturale permanente, oberlihturile au o suprafata totala de cel putin 1/50 din suprafata incaperii; sensul de deschidere a acestora este spre interior si in sus.
(5) incaperile destinate copiilor si tinerilor se ventileaza in pauzele din timpul programelor de activitate prin deschiderea ferestrelor. in aceste perioade copiii si tinerii parasesc obligatoriu incaperea.
(6) Aerisirea dormitoarelor si a salilor de mese se efectueaza in perioadele in care copiii nu se afla in aceste incaperi.
(7) La calcularea cubajului, in incaperile destinate pentru copii si tineri nu se ia in calcul o valoare a inaltimii mai mare de 3 m, cu exceptia salilor de educatie fizica.
(8) Pentru prevenirea accidentelor prin cadere ale copiilor, de la nivelul incaperilor situate la etaj, conducerile unitatilor vor lua obligatoriu masurile de protectie necesare la ferestre, casa scarii si oriunde este necesar.
(9) Folosirea aparatelor de aer conditionat/altor sisteme de ventilatie sau climatizare se face cu respectarea stricta a parametrilor de microclimat (curenti de aer, temperatura, nivel de zgomot, frecventa de igienizare a filtrelor cu respectarea recomandarilor producatorului, precum si pozitionarea acestora).

Articolul 11
 
(1) In incaperile destinate activitatii copiilor si tinerilor se asigura un iluminat natural direct, cu un raport luminos (raportul dintre suprafata ferestrelor si suprafata pardoselii) de 1/4-1/5, iar in cele pentru odihna de 1/6-1/8.
in salile de desen si in ateliere raportul luminos este de 1/3.
(2) La locul de activitate se asigura primirea luminii din partea stanga. Se evita reducerea iluminatului natural prin obstacole exterioare, perdele, jaluzele interioare, flori in exces sau prin culori inchise folosite la zugravirea interioarelor.
(3) Se utilizeaza iluminatul local artificial oriunde este necesar, in functie de specificul si dificultatea sarcinii vizuale, precum tabla, locul de lucru in ateliere, salile de lectura, salile de desen s.a.
(4) Iluminatul artificial trebuie sa asigure o iluminare uniforma a spatiilor in care se desfasoara activitatea, sa evite efectele de palpaire, stroboscopic, de stralucire si/sau de modificare a culorilor.
in acest scop, pentru iluminatul fluorescent, la fiecare corp de iluminat se utilizeaza tuburi de cel putin doua culori diferite, prevazute cu grile protectoare pentru evitarea accidentelor.
(5) in exploatarea sistemelor de iluminat se respecta recomandarile producatorului, precum si prevederile normativelor in vigoare referitoare la verificarea instalatiilor electrice si la inlocuirea lampilor uzate, curatarea periodica a echipamentului de iluminat si a suprafetelor reflectorizante din incapere (geamuri, pereti, tavan).
 
Articolul 12
 
Nivelul de zgomot acustic-echivalent continuu Leq, in incaperile pentru activitatea teoretica a copiilor si tinerilor, nu trebuie sa depaseasca 35 dB (A), curba de zgomot 30.
 
Articolul 13
 
(1) Jucariile si materialele didactice utilizate in unitatile pentru copii si tineri se depoziteaza in anexe special amenajate pentru acest scop.
Jucariile si materialele didactice utilizate trebuie sa fie confectionate din materiale, forme si dimensiuni care sa nu constituie un risc pentru sanatatea si siguranta acestora si sa permita curatarea si dezinfectarea lor periodica si la nevoie.
Fiecare grupa are jucarii separate. Se asigura un numar corespunzator de jucarii si materiale didactice, adaptate cerintelor dezvoltarii neuropsihice si specificului activitatilor.
Se interzic jucariile din material textil.
(2) Jucariile si materialele didactice deteriorate se scot din folosinta.
(3) Jucariile se spala si se dezinfecteaza periodic, cel putin o data/luna in cursul anului scolar, dupa fiecare vacanta scolara sau ori de cate ori este nevoie.
(4) Sticlaria, instrumentele si materialele didactice, dupa caz, utilizate in unitatile de ocrotire, educare, instruire, odihna si recreere, in cadrul activitatilor practice si de laborator, se spala si se dezinfecteaza dupa fiecare intrebuintare.
Este interzisa participarea elevilor si studentilor la aceste operatiuni.
 
Articolul 14
 
(1) Unitatile care asigura cazare pentru copii si tineri sunt prevazute cu spatii, aparatura si mijloace pentru colectarea, dezinfectarea/dezinsectia, spalarea, fierberea, uscarea, calcarea si distribuirea rufelor sau contracteaza aceste tipuri de servicii cu firme specializate.
Se asigura spatii pentru depozitarea rufelor cu respectarea obligatorie a circuitelor separate pentru rufaria curata si cea murdara.
(2) Pentru uscarea si calcarea lenjeriei personale de catre elevi si studenti in internate se asigura spatiile necesare pentru aceste activitati. Schimbarea lenjeriei individuale de pat se face saptamanal si ori de cate ori este necesar.
(3) La spalarea rufelor si lenjeriei se respecta urmatoarele faze: debarasarea eventuala de materii fecale, spalare, dezinfectie chimica sau termochimica (10 minute la 70°C sau minimum 1 minut la 80°C, dupa caz) si limpezire.
Calcarea lenjeriei de corp, de pat si a fetelor de masa este obligatorie, cu fier de calcat/statie de calcat cu abur la 130°C.
 
Articolul 15
 
(1) Unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor sunt dotate si aprovizionate permanent cu ustensile, materiale si produse biocide avizate/autorizate de Comisia Nationala de Produse Biocide sau alte institutii abilitate in acest sens, necesare pentru intretinerea curateniei si efectuarea operatiunilor de dezinfectie.
Aceste ustensile, substante si materiale se pastreaza in oficii de curatenie prevazute cu lavoar cu apa calda si rece, ventilatie naturala si amenajate cu pardoseala lavabila. Lavetele utilizate la curatenie se vor inlocui periodic sau la nevoie.
Ustensilele folosite la efectuarea curateniei vor fi inscriptionate/etichetate conform destinatiei acestora, respectiv sali de clasa, holuri, sali de mese, bucatarie, grupuri sanitare si alte spatii destinate procesului de invatamant, respectand codul UE al culorilor materialelor de curatenie.
Cabinetele medicale/stomatologice vor avea ustensile si materiale de curatenie special destinate acestora.
(2) in unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor dezinsectia periodica se va face la 3 luni, iar deratizarea periodica se va face la intervale de maximum 6 luni sau ori de cate ori este nevoie; intre operatiunile periodice se vor aplica proceduri de dezinsectie si deratizare curente, de intretinere, in functie de prezenta vectorilor.
Pentru efectuarea acestor operatiuni unitatea incheie contracte de prestari de servicii cu firme autorizate in domeniul dezinsectiei si deratizarii.
(3) Se asigura grupuri sanitare si vestiare, cu dulapuri separate pentru pastrarea imbracamintei si, respectiv, a echipamentului de protectie a personalului de ingrijire, a personalului educativ din unitatile de copii anteprescolari, prescolari, a personalului blocului alimentar, precum si pentru personalul de ingrijire din blocul alimentar si spalatorii din toate unitatile de invatamant.
(4) Se asigura permanent materialele necesare igienei personale la grupurile sanitare din unitate, corespunzator numarului de copii si tineri, respectiv hartie igienica, apa calda, sapun lichid, prosoape de hartie de unica folosinta.
(5) Autoritatile administratiei publice locale si conducerea unitatilor pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor iau masurile necesare pentru conservarea integritatii cladirilor in scopul evitarii riscului de accidente, inclusiv in caz de seism, precum si a integritatii pavimentelor, a tamplariei si mobilierului, pentru a preveni accidentarea copiilor si tinerilor.
 
Articolul 16
 
(1) Regimul de activitate si de odihna in unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor este asigurat in concordanta cu particularitatile de varsta ale curbei fiziologice, capacitatea de efort din cursul unei ore, zile, saptamani, semestru si an de invatamant.
in dozarea solicitarilor se are in vedere evitarea eforturilor crescute la inceputul si sfarsitul perioadelor de timp mentionate.
in crese, gradinite cu program saptamanal, continutul regimului de viata este astfel organizat incat sa stimuleze dezvoltarea corespunzatoare a motricitatii, a functiilor de cunoastere, a vorbirii si a comportamentului social.
(2) in unitatile de prescolari si scolari se va urmari desfasurarea activitatii in conditiile unui regim de activitate si de odihna corespunzator capacitatii de efort a diferitelor grupe de varsta conform anexei nr. 1 la prezentele norme.
(3) Asezarea copiilor in banci se face in functie de inaltime si tulburari vizuale sau tulburari auditive necorectate cu dispozitive medicale specifice.
(4) Anteprescolarii, prescolarii si elevii din invatamantul primar (clasa pregatitoare si clasele I-IV) si elevii din clasele a VIII-a si a XII-a au activitate educativa/cursuri numai dimineata.
(5) intocmirea orarelor si repartizarea zilnica, saptamanala, semestriala si anuala a solicitarilor cuprinse in programele diferitelor discipline se fac conform prevederilor prevazute in anexa nr. 1 la prezentele norme.
 
Articolul 17
 
(1) in unitatile de invatamant preuniversitar alimentatia se face cu respectarea prevederilor Legii nr. 123/2008 pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar si ale Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1.563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor si a principiilor care stau la baza unei alimentatii sanatoase pentru copii si adolescenti.
(2) Copiii/Tinerii cu diferite alergii/intolerante alimentare sau boli cronice care necesita regimuri alimentare speciale (de exemplu, diabetul zaharat) vor prezenta unitatii de invatamant si cabinetului medical scolar recomandarile pentru meniul personalizat, intocmite de medicul de specialitate care are in evidenta copilul/tanarul, in colaborare cu specialistul in nutritie-dietetica.
Unitatea de invatamant va asigura aprovizionarea cu alimentele necesare pregatirii acestor meniuri personalizate.
Personalul din bucatarii va fi instruit prin cursuri de catre specialisti in nutritie-dietetica. (3) Nu este permisa introducerea in unitatea de invatamant a altor alimente in afara celor achizitionate de aceasta.
 
Articolul 18
 
(1) Pentru asistenta medicala preventiva, curativa si de urgenta, in unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor se asigura urmatoarele spatii:
a) cabinet medical scolar – in fiecare locatie a unitatilor pentru ocrotirea, educarea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor este necesar sa existe un cabinet medical autorizat si organizat conform prevederilor legale pentru asigurarea asistentei medicale a prescolarilor, elevilor din unitatile de invatamant preuniversitar si studentilor din institutiile de invatamant superior pentru mentinerea starii de sanatate a colectivitatilor si pentru promovarea unui stil de viata sanatos.
in mod exceptional, in gradinitele cu program normal/prelungit care nu au mai mult de 150 de prescolari inscrisi si nici grupe de anteprescolari pot fi autorizate cabinete medicale in care o singura incapere sa indeplineasca rolul de cabinet de consultatii si sala de tratament, daca acea incapere indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: are cel putin 12 m^2, este situata in apropierea caii de acces in unitate, este iluminata si ventilata corespunzator, natural si artificial, pavimentul si peretii sunt usor dezinfectabili, iar dotarile sunt conform baremului;
b) izolator – in crese, gradinite cu program prelungit si saptamanal, internate scolare, centre de vacanta si tematice, pentru cel putin 1% din numarul copiilor si tinerilor din aceste unitati, dar nu mai putin de doua paturi, cu marimi corespunzatoare varstei.
Izolatorul din unitatile mentionate in acest paragraf va respecta conditiile igienice prevazute de legislatia referitoare la izolarea cazurilor din sectiile de pediatrie, cu modificarile si actualizarile ulterioare, astfel:
– pentru copii anteprescolari, 1- 3 ani, suprafata utila/pat in izolator va fi de minimum 4-5 m^2;
– pentru copii prescolari (3-6 ani), suprafata utila/pat in izolator va fi de minimum 6 m^2, iar peretele izolatorului orientat spre postul asistentului medical va fi partial vitrat securizat;
– pentru copiii mai mari de 6 ani si tineri, suprafata utila/pat in izolator/infirmerie va fi de minimum 7 m^2;
– izolatorul va fi obligatoriu intr-o incapere iluminata natural corespunzator;
– distanta dintre doua paturi nu va fi mai mica de 0,70 m;
– izolatorul va fi dotat cu o chiuveta cu apa calda/rece, sapun lichid dezinfectant, prosoape de hartie de unica folosinta.
(2) Cabinetele medicale din unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea sunt dotate conform ordinului ministrului educatiei si cercetarii si al ministrului sanatatii care reglementeaza acordarea asistentei medicale in unitatile de invatamant.
(3) Curatenia si dezinfectia cabinetului medical din unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor, aprovizionarea cu materiale de curatenie si dezinfectie, precum si asigurarea intretinerii si a bunei functionari a cabinetului revin conducerii unitatilor respective.
(4) Colectarea, depozitarea si indepartarea reziduurilor periculoase rezultate din activitatea medicala se fac conform legislatiei in vigoare.
(5) Cabinetele medicale si izolatoarele trebuie sa fie prevazute cu apa curenta calda si rece. Personalul medico-sanitar poarta obligatoriu echipament de protectie de culoare deschisa.
(6) Asistenta medicala preventiva si curativa in unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor se asigura prin cabinetele medicale organizate si autorizate conform legislatiei in vigoare.
 
Articolul 19
 
Pentru promovarea si mentinerea starii de sanatate a copiilor si tinerilor, in unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor se respecta prevederile legale pentru asigurarea asistentei medicale a prescolarilor, elevilor din unitatile de invatamant preuniversitar si studentilor din institutiile de invatamant superior pentru mentinerea starii de sanatate a colectivitatilor si pentru promovarea unui stil de viata sanatos.
 
Articolul 20
 
Conducerea unitatilor pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor ia toate masurile pentru mentinerea starii de igiena si confort in unitate, avand in vedere:
a) intretinerea igienica permanenta a terenului, locatiilor, instalatiilor si mobilierului;
b) maturarea umeda sau aspirarea mecanica a prafului, zilnic sau ori de cate ori este nevoie, precum si dezinfectia periodica si dupa necesitate a mobilierului si a jucariilor;
c) intretinerea permanenta a starii de curatenie generala si a grupurilor sanitare din unitati prin dotarea si utilizarea corespunzatoare a materialelor de curatenie generala, de igiena individuala si a substantelor dezinfectante, prin spalare si dezinfectare zilnica si la necesitate, asigurarea permanenta a apei calde pentru curatenie; 
d) intretinerea starii permanente de curatenie in spatiile de invatamant, de desfasurare a activitatilor educative/sportive, in blocul alimentar, in spalatorie si in spatiile exterioare cladirii unitatilor pentru copii si tineri;
e) asigurarea dezinsectiei si deratizarii incaperilor si a anexelor, periodic si ori de cate ori este necesar, pentru prevenirea aparitiei insectelor si a rozatoarelor;
f) asigurarea colectarii, depozitarii si transportului reziduurilor potrivit prevederilor legislatiei in vigoare.
Platformele pentru colectarea reziduurilor se amplaseaza la distanta de minimum 10 m de cladirea unitatii, amenajate conform legislatiei in vigoare;
g) asigurarea curateniei generale, a dezinfectiei mobilierului si a pavimentelor, saptamanal, in unitatile de anteprescolari si prescolari, iar in unitatile si internatele scolare, in unitatile de invatamant superior si caminele studentesti, inainte de reluarea activitatii dupa vacantele scolare/studentesti si ori de cate ori este nevoie.
 
Capitolul II
Norme specifice diferitelor tipuri de unitati pentru copii si tineri
 
Articolul 21
 
in unitatile pentru copii anteprescolari (crese) se asigura obligatoriu:
a) in dormitoare cubajul minim de aer de 6 mc pentru un copil, iar in spatiul de joaca din salile de grupa cubajul minim de aer de 5 mc pentru un copil;
b) microclimatul din salile de grupa si din dormitoare avand o temperatura de 22-24°C, o umiditate relativa de 40-60% si o viteza a curentilor de aer de 0,1-0,3 m/s;
c) iluminatul artificial in camerele de primire de 300 lucsi, iar in salile de grupa de 200 lucsi;
d) amplasarea prizelor si intrerupatoarelor electrice mai sus decat posibilitatea de atingere a copiilor si dotate cu sisteme de protectie;e) urmatoarele obiecte sanitare: o cadita cu scurgere la reteaua de canalizare pentru maximum 10 copii, o chiuveta pentru maximum 5 copii, un scaun WC pentru maximum 10 copii si un dus flexibil (mobil) pentru maximum 10 copii, conform prevederilor cuprinse in anexa nr. 2 la prezentele norme;
f) olite individuale pentru copiii sub 2 ani, care se utilizeaza numai dupa ce sunt spalate si dezinfectate, pentru evitarea riscului aparitiei unor boli transmisibile, precum si caditele pentru imbaiere si masutele pentru infasat;
g) spatiu pentru schimbat scutecele dotat cu masa pentru infasat/schimbat si chiuveta racordata la apa calda si rece;
h) pentru personal o cabina WC si o chiuveta pentru 40 de persoane, precum si un dus flexibil pentru 10 persoane, in conformitate cu reglementarile in vigoare;
i) amplasarea paturilor in dormitoare la o distanta de minimum 1 m fata de peretii exteriori, iar intervalele intre randuri de 0,75-1 m;
j) cazarmamentul adecvat varstei copiilor, respectiv saltea, pled, musama de protectie, 2-3 schimburi de pat si de lenjerie pentru fiecare copil;
k) amplasarea salilor de grupa pentru copiii de 1-2 ani si a grupelor de gradinita cu grupe de varsta mici la parterul cladirii;
l) dotarea corespunzatoare a salii de joc (tarcuri, jucarii, tobogane etc.) si a curtii colectivitatii (nisipare, umbrele, cumpene etc.), precum si organizarea activitatii in functie de varsta copiilor. Nisipul din nisipare va fi inlocuit inainte de fiecare an scolar.

Articolul 22
 
(1) Oficiile alimentare ale unitatilor pentru anteprescolari se doteaza obligatoriu cu:
a) dulap pentru depozitarea veselei, separat pe grupe de copii;
b) masa acoperita cu material inoxidabil;
c) chiuveta bicompartimentata pentru spalat, dezinfectat si uscat vesela;
d) racordare la sistem de apa calda si rece.
(2) Pentru situatia inscrierii copiilor sub 2 ani ce nu pot fi alimentati cu lingurita trebuie sa existe un spatiu separat care, pe langa dotarile mentionate la alin.
(1), trebuie sa fie echipat obligatoriu cu:
a) unul sau mai multe sterilizatoare pentru biberoane;
b) biberoane care sa permita dezinfectie termica la +93°C timp de 10 minute.
(3) Cadrul medical din unitatea pentru copii anteprescolari controleaza zilnic starea de igiena si functionalitatea oficiilor.

Articolul 23
 
in unitatile de invatamant pentru prescolari (gradinite) si alte unitati destinate copiilor prescolari (centre de zi, centre educationale) se asigura:
a) un cubaj de aer de 8 mc pentru un copil in camerele de grupa cu tripla functionalitate (dormitor, sala de activitati, sala de mese), precum si in dormitoarele cu paturi fixe, din colectivitatile cu program saptamanal, si de 5 mc pentru un copil, in cazul utilizarii lor numai pentru procesul instructiv-educativ; in dormitoarele cu paturi fixe din gradinitele cu program prelungit se admite un cubaj de cel putin 6 mc pentru un copil;
b) microclimatul din salile de grupa si dormitoare se asigura cu o temperatura de 20-22°C, o umiditate relativa de 30-60% si o viteza a curentilor de aer de 0,1-0,3 m/s;
c) minimum 24 W/mp^ in salile de grupa, respectiv 150 lx pentru iluminatul incandescent sau 300 lx pentru iluminatul fluorescent;
d) scaunele si masutele pentru prescolari trebuie sa respecte dimensiunile, in functie de varsta si talia copiilor, conform prevederilor cuprinse in anexele nr. 3 si 4 la prezentele norme;
e) in unitatile pentru prescolari se asigura obiecte sanitare, conform prevederilor cuprinse in anexa nr. 2 la prezentele norme;
f) amplasarea chiuvetelor se face la o inaltime de 50 cm fata de podea pentru copiii in varsta de 3-4 ani, 55 cm pentru copiii in varsta de 4-5 ani si 60 cm pentru copiii in varsta de 5-6 ani;
g) in gradinitele cu program prelungit la care, din motive obiective, nu se pot amenaja dormitoare cu paturi fixe se pot folosi in salile de grupa paturi pliante pentru somnul de dupa-amiaza al copiilor, cu conditia ca acestea sa fie dimensionate la talia prescolarilor, sa asigure o pozitie fiziologica confortabila in timpul somnului si sa fie dotate cu cazarmamentul corespunzator dimensiunilor paturilor.

Articolul 24
 
in unitatile de invatamant scolar si universitar si centrele de vacanta:
a) in salile de clasa si cursuri, respectiv in salile pentru activitati de educatie nonformala se asigura un cubaj de aer de 5-8 mc pentru o persoana;
b) in dormitoare (internate scolare, camine studentesti) cubajul de aer este pentru o persoana dupa cum urmeaza:
1. pentru scolarii intre 7-10 ani: 10-12 mc;
2. pentru scolarii intre 11-15 ani: 13-15 mc;
3. pentru scolarii peste 15 ani: 16-20 mc;
c) in dormitoarele din centrele de vacanta se asigura un cubaj de aer de minimum 13 mc pentru o persoana;
d) microclimatul in salile de clasa si de cursuri, respectiv in salile pentru activitati de educatie nonformala asigura o temperatura de minimum 20°C, o umiditate relativa de 30-60% si o viteza a curentilor de aer de 0,2-0,3 m/s.
in dormitoare se asigura o temperatura de minimum 22°C, o umiditate relativa de 30-60% si o viteza a curentilor de aer de 0,2-0,3 m/s;
e) in salile de educatie fizica temperatura este de minimum 18°C si cubajul de aer de 30 mc/persoana;
f) in salile de clasa, de cursuri, de lectura, de meditatii, pentru activitati de educatie nonformala, in biblioteca si in laboratoare iluminatul artificial fluorescent asigura minimum 300 lucsi, pentru iluminatul incandescent 150 lucsi sau minimum 24 W/mp;
g) in salile de desen se asigura 400-500 lucsi (lx) pentru iluminatul incandescent sau minimum 40 W/mp;
h) in salile de gimnastica si de festivitati se asigura un iluminat artificial de 200 lucsi;
i) obiectele sanitare pentru unitatile scolare si studentesti, precum si obiectele sanitare pentru unitatile scolare si studentesti – internate si camine se asigura conform prevederilor cuprinse in anexele nr. 5 si 6 la prezentele norme;
j) in aceste unitati este obligatorie separarea pe sexe a grupurilor sanitare;
k) salile de educatie fizica/salile de gimnastica sunt prevazute cu vestiare si grupuri sanitare, separate pe sexe, dotate permanent cu hartie igienica, apa calda, sapun lichid, prosoape de hartie sau dispozitiv electric de uscare a mainilor.
 
Articolul 25
 
in laboratoarele scolare se asigura urmatoarele conditii:
a) obtinerea autorizatiei de protectie a muncii speciale de catre laboratoarele de chimie care poseda substante toxice, conform legislatiei in vigoare;
b) iluminat artificial de minimum 300 lucsi si iluminat natural cu raport luminos intre suprafata ferestrelor si cea a podelei de 1/3-1/4;
c) temperatura de 20°C, umiditate relativa de 30-60% si o viteza a curentilor de aer de 0,2-0,3 m/s;
d) cubaj de aer de minimum 6 mc pentru un elev;
e) amenajarea in laboratoarele de chimie a unor nise cu hote prevazute cu un sistem eficient de absorbtie a gazelor degajate; f) manipularea substantelor toxice se face in nise numai de catre profesori si laboranti instruiti;
g) respectarea normelor de protectie a muncii si de prevenire a incendiilor conform legislatiei in vigoare;h) inchiderea usilor de intrare a laboratoarelor de chimie se face spre interiorul acestora;
i) substantele chimice se pastreaza in dulapuri inchise sub cheie, iar cele toxice se pastreaza in recipiente inscriptionate cu simbolul specific reglementat de pericol si cu denumirea substantelor respective;
j) dotarea laboratoarelor de chimie cu instalatii de apa si gaze; sistem de detectie a gazelor;
k) acoperirea meselor de lucru in laboratoarele de chimie cu materiale acido- si alcalino-rezistente si usor lavabile;
l) interzicerea depozitarii in nisele din laboratoarele de chimie a substantelor chimice sau a altor materiale;
m) dotarea laboratoarelor de chimie cu truse de prim ajutor continand materiale sanitare si medicamente specifice substantelor toxice existente in laborator;
n) in laboratoarele de chimie, la orele in care se efectueaza experiente, elevii poarta obligatoriu echipament de protectie.

Articolul 26
 
in atelierele scolare se asigura urmatoarele conditii:
a) cubaj de aer de minimum 10 mc pentru un elev, in functie de specificul activitatii;
b) temperatura interioara de 18°C in sezonul rece in atelierele in care activitatea necesita efort fizic mediu sau mare, ca de exemplu tamplarie, lacatuserie, prelucrari prin aschiere etc., iar in celelalte, de 20°C;
c) iluminat natural cu raport luminos intre suprafata ferestrelor si cea a podelei de 1/3-1/4;
d) iluminat artificial general de minimum 300 lucsi, combinat in functie de specificul activitatii cu iluminatul local;
e) amplasarea de gratare din lemn sau material antiderapant in atelierele cu paviment de mozaic sau de beton;
f) situarea inaltimii bancului de lucru in atelierele de lacatuserie la nivelul cotului indoit lipit de torace ± 5 cm.
in acest scop se monteaza minimum 3 inaltimi ale menghinei, iar pentru elevii cu statura foarte mica se asaza gratare de lemn sub picioare;
g) montarea de sisteme de ventilatie artificiala, eficiente in atelierele in care, in urma activitatii, apar pulberi, gaze sau vapori;
h) adaptarea dimensiunilor uneltelor de lucru la indicatorii antropometrici ai elevilor;
i) diferentierea sarcinilor de lucru dupa sex, indicatori antropometrici (somatometrici), varsta, eventuale tulburari ale starii de sanatate a elevilor;
j) asigurarea de vestiare pentru depozitarea hainelor de strada si a ghiozdanelor elevilor;
k) interzicerea pastrarii in ateliere a hainelor de strada si a ghiozdanelor elevilor;
l) purtarea obligatorie, in timpul activitatii, a echipamentului de protectie (halate, iar in atelierele de prelucrari prin aschiere, ochelari de protectie, bascuri pentru baieti si basmale pentru fete);
m) existenta in atelierele scolare a truselor de prim ajutor, dotate corespunzator;n) dotarea atelierelor cu chiuvete cu apa calda si rece pentru spalarea mainilor, sapun lichid si prosop de hartie;
o) interzicerea depozitarii in atelierele scolare a altor materiale si unelte de lucru decat cele care se folosesc curent in activitatea de instruire practica in ziua respectiva;
p) respectarea intocmai a contraindicatiilor medicale temporare sau definitive, conditionate de tulburari ale starii de sanatate a elevilor.

Articolul 27
 
in cadrul activitatilor specifice, la instruirea practica a elevilor/studentilor, atat conducerile unitatilor de invatamant preuniversitar si universitar, cat si ale celor in care se desfasoara instruirea practica raspund de aplicarea tuturor masurilor de prevenire a accidentarii sau imbolnavirii elevilor/studentilor.

Articolul 28
 
Conducerea unitatilor pentru educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor organizeaza activitatea scolara sau extrascolara a elevilor, astfel incat intre tura de dimineata si cea de dupa-amiaza sa existe o pauza de cel putin o ora pentru efectuarea curateniei grupurilor sanitare si a spatiilor de invatamant.

Articolul 29
 
(1) Mobilierul din scoli si licee trebuie sa fie ergonomic. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un mobilier scolar ca sa fie ergonomic sunt:a) sa realizeze un raport corespunzator intre dimensiunile lui, nivelul de dezvoltare fizica si particularitatile morfofunctionale ale elevului;
b) sa permita o pozitie ergonomica a elevului in timpul activitatii scolare;
c) sa faciliteze schimbarile de pozitie ale elevului;
d) sa nu expuna utilizatorii la traumatisme;
e) sa fie usor de intretinut.
(2) Principalele caracteristici ale bancii scolare ergonomice sunt:a) dimensiunile bancii sa fie in concordanta cu caracteristicile morfologice ale elevului, cu nivelul de dezvoltare fizica a acestuia;
b) banca scolara sa se adapteze caracteristicilor morfologice ale utilizatorului si sa respecte curburile fiziologice ale coloanei vertebrale; adaptarea sa se faca cu usurinta la fiecare schimbare de utilizator;
c) pupitrul, planul de lucru sa fie inclinabil cu usurinta intre 0-15 grade pentru a-l aduce la 30-40 cm de ochi, perpendicular pe directia privirii;
d) scaunul sa fie modulabil si cu o portiune inclinata in fata la 5-7 grade, permitand asezarea in mai multe moduri, dar si existenta mai multor puncte de sprijin, asigurand pozitii variabile ale acestuia;
e) adancimea totala a bancii trebuie sa fie egala cu distanta de la umarul elevului pana la varful degetelor plus 7 cm;
f) inaltimea scaunului sa corespunda cu aproximativ 20% din inaltimea elevului sau cu lungimea gambei plus 2-3 cm asigurand un sprijin pe toata talpa piciorului;
g) distanta dintre marginea posterioara a pupitrului si marginea anterioara a scaunului pe verticala sa corespunda cu aproximativ 16% din inaltimea elevului.
(3) Fiecare sala de clasa sau de curs se doteaza cu banci cu marime reglabila atat a inaltimii pupitrului, cat si a inaltimii scaunului sau cu trei marimi de banci din cele 8 marimi existente.
Asezarea bancilor scolare se face in sistem amfiteatru pentru a plasa elevii in functie de nivelul lor de dezvoltare si a evita aparitia deformarilor de coloana vertebrala la elevi si studenti.
(4) Mobilierul scolar va fi usor reglabil si in conformitate cu caracteristicile prezentate la art. 8 alin. (1).
(5) inlocuirea bancilor cu mese si scaune impune o mai stricta supraveghere din partea cadrelor didactice si medicale.
Mesele vor fi bine incheiate, din lemn tare, nevopsite, ci numai lustruite, fara colturi in care sa se loveasca copiii.

Articolul 30
 
(1) Volumul si greutatea manualelor, ale rechizitelor si ale altor materiale necesare in procesul de invatamant, transportate zilnic de elevi la scoala si de la scoala, trebuie adaptate capacitatii de efort fizic corespunzatoare varstei copiilor si tinerilor.
(2) Elevii din ciclul primar si gimnazial folosesc ghiozdane de spate cu fata posterioara intarita.
(3) Greutatea continutului ghiozdanului la toate ciclurile de invatamant nu trebuie sa depaseasca 10% din greutatea copilului.

Articolul 31
 
(1) in organizarea centrelor de vacanta se respecta indicatiile medicale cu privire la regimul climatic favorabil fiecarui copil sau tanar.
(2) in centrele de vacanta, conform reglementarilor Ministerului Sanatatii, sunt necesare:
a) aviz epidemiologic eliberat cu 24 de ore inaintea plecarii in tabara (sau cu 72 de ore, daca plecarea se face intr-o zi de luni sau dupa sarbatori legale) de catre medicul de familie sau medicul de colectivitate;
b) antecedentele vaccinale ale copilului;c) examenele medicale periodice ale personalului centrului de vacanta si ale cadrelor didactice insotitoare.
(3) in centrele de vacanta sunt obligatorii:
a) efectuarea curateniei generale, dezinfectiei mobilierului si a pavimentelor inainte de inceperea activitatii si in intervalele dintre serii, precum si pregatirea materiala corespunzatoare;
b) repararea si mentinerea in buna stare de functionare a cladirii, mobilierului, instalatiilor sanitare si electrice, de apa si de canalizare, a echipamentelor si aparatelor blocului alimentar;
c) dotarea cu inventar moale in cantitati suficiente (minimum doua schimburi) si de calitate corespunzatoare, cu tacamuri si vesela cel putin egale cu numarul consumatorilor;
d) asigurarea obligatorie a apei curente reci si calde la blocul alimentar si grupurile sanitare;
e) efectuarea vidanjarii ritmice a foselor septice;
f) asigurarea mijloacelor adecvate de transport auto pentru aprovizionarea centrului de vacanta;
g) amenajarea si dotarea corespunzatoare a cabinetului medical, a izolatorului;
h) asigurarea asistentei medicale 24 din 24 de ore de cel putin un cadru mediu sanitar.

Articolul 32
 
Pauza necesara efectuarii operatiunilor de igienizare in centrele de vacanta intre o serie si alta este de minimum o zi.

Articolul 33
 
Pentru servirea meselor in salile de grupa din crese, gradinite si centre de zi se respecta urmatoarele conditii:
a) mancarea se transporta de la bucatarie in vase acoperite;
b) personalul care aduce mancarea de la bucatarie trebuie sa poarte echipament de protectie si sa aiba examinarile medicale periodice specifice personalului din unitatile de alimentatie efectuate conform legislatiei in vigoare;
c) in unitatile pentru prescolari se interzice participarea la servitul mesei, la debarasarea veselei si la spalarea acesteia a personalului de ingrijire care a participat, in prealabil, la curatenia grupurilor sanitare;
d) se interzice servirea mesei pe masute fara fete de masa din material textil;
e) fetele de masa se pastreaza intre orele de servire a meselor in asa fel incat sa se evite orice impurificare sau contaminare;
f) inlocuirea fetelor de masa murdare se face zilnic si ori de cate ori este nevoie;
g) masutele pe care se serveste mancarea copiilor se sterg, in prealabil, cu o solutie dezinfectanta;
h) una dintre masute se foloseste exclusiv pentru asezarea vaselor mari;
i) inainte de servirea mesei, copiii se spala pe maini sub supravegherea educatoarelor (la prescolari), a educatorului puericultor, a asistentelor sau a infirmierelor (in crese);
j) supravegherea respectarii normelor de igiena la masa copiilor revine educatoarelor si, dupa caz, educatorului puericultor, prin sondaj, si personalului medical al colectivitatii
;k) dupa servirea mesei se efectueaza operatiunile de curatenie a salilor de grupa, cu aerisirea obligatorie a acestora timp de 15-30 de minute, in functie de sezon si de tipul salii de grupa (cu dubla sau tripla functionalitate);
l) recipientele copiilor, pentru baut apa intre mese, sunt individualizate si confectionate din materiale care in contact cu alimentul respecta legislatia in domeniu si se pastreaza in locuri care sa evite impurificarea sau contaminarea; nu se permite intrarea in colectivitate cu bauturi sau alimente din exterior (in gradinitele, cresele cu program prelungit/saptamanal);
m) se interzice asezarea scaunelor pe masute in timpul efectuarii curateniei salii de grupa;
n) montarea paturilor in salile de grupa folosite si ca dormitoare din colectivitatile de prescolari se face numai dupa terminarea curateniei dupa servirea mesei.

Articolul 34
 
(1) in unitatile publice sau private pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor, fara bloc alimentar propriu, se asigura urmatoarele conditii:
a) amenajarea unui oficiu pentru primirea hranei si spatiu pentru servirea mesei cu suprafete care se pot spala si dezinfecta cu usurinta;
b) amenajarea unui oficiu pentru spalarea si depozitarea veselei;
c) aducerea tuturor produselor alimentare de la blocul alimentar (bucatarie) al altei unitati de alimentatie colectiva sau publica in sistem catering numai cu mijloace de transport auto autorizate sanitar, care sa nu fie folosite in alte scopuri, in recipiente cu capace etanse, care sa asigure o ermetizare perfecta;
d) montarea in oficii a unui sistem de incalzire pentru mentinerea la cald a mancarurilor servite; hrana destinata copiilor nu se va reincalzi;
e) asigurarea spalarii veselei si a tacamurilor obligatoriu cu apa calda curenta. Spalarea acestora consta in urmatoarele operatiuni: curatare mecanica de resturi alimentare, spalare cu apa calda cu detergenti, dezinfectanti pentru sectorul alimentar si clatire cu apa rece;
f) utilizarea masinilor automate de spalat vase este permisa doar in urma verificarii eficientei prin teste de salubritate atestate de laborator si efectuate de unitate periodic (semestrial)/la nevoie.
Recoltarea se efectueaza de reprezentantii directiei de sanatate publica judetene;
g) resturile alimentare vor fi eliminate in saci etans si depozitate in pubela/container inchis pana la eliminarea zilnica din unitate;
h) depozitarea veselei si a tacamurilor numai in dulapuri inchise;
i) asigurarea veselei si tacamurilor in numar cel putin egal cu cel al consumatorilor care servesc masa.
Sunt interzise spalarea veselei intre serii si folosirea acesteia la mai multe serii de consumatori;j) montarea la nivelul principalelor cai de acces a mijloacelor de protectie impotriva vectorilor;
k) in cazul in care masa se asigura in sistem de catering si exista personal care asigura servirea acestei mese, este obligatoriu ca acest personal sa poarte echipament de protectie si sa efectueze examinarile medicale prevazute de legislatia in vigoare pentru angajatii unitatilor de alimentatie colectiva;
l) pastrarea de probe din toate alimentele consumate timp de 48 de ore.
Pastrarea se va face in spatii frigorifice;
m) efectuarea la sfarsitul fiecarei saptamani a curateniei generale;
n) efectuarea de reparatii curente ale incaperilor, anual sau ori de cate ori este nevoie;
o) asigurarea in sala de mese a unei suprafete de cel putin 1,2 mp/elev;
p) se interzice asezarea scaunelor pe masute in timpul efectuarii curateniei de dupa servirea mesei.
(2) in cazul in care masa se asigura in regim catering, firma care aprovizioneaza unitatea pentru ocrotirea, educarea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor trebuie sa detina autorizatie pentru activitati de catering si transport alimente, conform prevederilor legale in vigoare, si sa respecte urmatoarele conditii:
a) meniul saptamanal va fi stabilit in colaborare cu conducerea unitatilor mai sus mentionate si avizat de medicul acestor unitati, numai daca este conform reglementarilor in vigoare si afisat la loc vizibil, cu gramajul/portie si cu lista de alergeni prezenti in alimentele furnizate;
b) portiile vor fi individualizate si transportate in recipienti de unica folosinta;
c) vor fi pastrate probe alimentare (cate o portie) din fiecare aliment servit timp de 48 de ore in frigiderul unitatii;
d) este responsabilitatea firmei de catering sa asigure efectuarea anchetei alimentare de catre un specialist, in lunile octombrie, februarie si mai, si sa prezinte aceasta ancheta alimentara conducerii unitatilor pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor, cabinetului medical al unitatilor respective si organelor de control;
e) meniul zilnic va fi insotit de o lista a ingredientelor cu gramaj/portie individuala.

Capitolul III
Norme de igiena a procesului instructiv-educativ

Articolul 35
 
(1) in unitatile de invatamant anteprescolar si prescolar se respecta urmatoarele perioade dedicate unei sesiuni din categoria activitatilor de invatare:
a) pentru copii sub 1 an: intre 5 si 10 minute/sesiune;
b) pentru copii intre 1 si 3 ani: intre 10 si 15 minute/sesiune;
c) pentru copii intre 3 si 4 ani: intre 15 si 20 minute/sesiune;
d) pentru copii intre 4 si 6 ani: intre 20 si 35 minute/sesiune.
(2) Prin activitati de invatare pentru copiii cu varste de la nastere la 6 ani se intelege un ansamblu de actiuni cu caracter planificat, sistematic, metodic, intensiv, organizate si conduse de cadrul didactic, in scopul atingerii finalitatilor prevazute in curriculumul specific (activitati liber alese, activitati pe domenii experientiale, activitati de dezvoltare personala).
(3) Pentru fiecare grupa de varsta, activitatile de invatare alterneaza cu pauze de 10-15 minute intre ele.
 
Articolul 36
 
Pentru formele de invatamant scolar si universitar, in orarul scolar, numarul zilnic de ore de activitate nu trebuie sa depaseasca urmatoarele limite, cu exceptia celor cu pregatire speciala in anumite domenii de activitate:
a) pentru invatamantul primar:– clasa 0 si I = 3-4 ore pe zi;– de la clasa a II-a = 4 ore pe zi;
b) pentru invatamantul gimnazial: 4-5 ore pe zi;
c) pentru invatamantul liceal, profesional: 5-6 ore pe zi;
d) pentru invatamantul postliceal si universitar: 6-7 ore pe zi.

Articolul 37
 
Activitatea de scriere nu se desfasoara la clasa pregatitoare si clasele I-II la prima ora.

Articolul 38
 
Orele de educatie fizica nu se efectueaza in prima ora a turei de dupa-amiaza

Articolul 39
 
Orele de desen, mai ales de desen tehnic, se vor efectua in perioadele de timp in care elevii beneficiaza de iluminatul natural.

Articolul 40
 
(1) Se evita situarea a doua ore consecutive ale aceluiasi obiect de studiu.
(2) Se evita planificarea unui numar mai mare de doua teze pe saptamana, iar pentru clasele la care sunt prevazute numai doua teze se planifica o teza pe saptamana.
(3) Tezele si lucrarile de control planificate nu se stabilesc in prima si in ultima zi din saptamana scolara si nici in doua zile scolare consecutive.

Articolul 41
 
(1) Programul de instruire practica a elevilor din scoli profesionale si licee incepe dupa ora 7,30 si nu depaseste ora 19,00.
(2) Durata activitatii zilnice de instruire practica este de maximum 5-6 ore pentru cei din invatamantul liceal si profesional.
(3) Se interzice efectuarea instruirii practice la locurile de munca cu noxe profesionale sau cu conditii de munca periculoase ori care reclama pozitii vicioase ale corpului.
(4) Se interzice ca elevii sub 16 ani sa faca transporturi manuale intr-o activitate permanenta, care necesita ridicari de greutati mai mari de 5 kg pentru fete si 10 kg pentru baieti, pe o distanta care depaseste 50 m, cu o diferenta de nivel mai mare de 4 m.
(5) inaltimea maxima la care elevii pot ridica manual greutati pe verticala este 0,75 m.
(6) Elevii care isi desfasoara activitatea de instruire practica in atelierele scolare sau in intreprinderi sunt instruiti periodic si ori de cate ori este necesar pentru cunoasterea si respectarea normelor de protectia muncii si trebuie sa aiba echipament individual de protectie, conform normativelor in vigoare.
(7) La repartizarea pe meserii si locuri de munca, in cadrul instruirii practice, se tine seama de starea de sanatate si de posibilitatile de efort ale elevilor la recomandarea medicului, in conformitate cu criteriile medicale de orientare scolara si profesionala.

Articolul 42
 
(1) Regimul de activitate si de odihna in centrele de vacanta trebuie organizat in functie de varsta, sexul, capacitatea fizica si starea de sanatate a copiilor.
(2) Locurile de joaca din exteriorul centrelor de vacanta vor fi notificate si autorizate sanitar de catre specialisti din cadrul directiilor de sanatate publica judetene si vor indeplini urmatoarele caracteristici:a) vor fi amplasate la o distanta de minimum 10 metri de arterele de circulatie;
b) vor fi imprejmuite si dotate cu sisteme de siguranta care sa nu permita copiilor parasirea accidentala a spatiului de joc in timpul activitatilor;
c) vor fi prevazute cu fantani cu jet de apa ascendent si cosuri pentru colectarea reziduurilor solide;
d) vor fi amenajate pe suprafete care previn accidentarea copiilor (nisip, iarba sau alte materiale speciale care amortizeaza caderile);
e) vor fi dotate cu panouri avertizoare privind varsta copiilor care au acces si norme specifice obligatorii privind protectia si sanatatea copiilor;
f) vor fi dotate cu obiecte de joc pe grupe de varsta ergonomice, care sa respecte prevederile legale in vigoare.
(3) Locurile de joaca din interiorul centrelor de vacanta vor fi notificate si autorizate sanitar de catre specialisti din cadrul directiilor de sanatate publica judetene si vor indeplini urmatoarele caracteristici:
a) vor fi imprejmuite si dotate cu sisteme de siguranta care sa nu permita copiilor parasirea accidentala a spatiului de joc in timpul activitatilor;
b) vor fi prevazute cu chiuvete si dozatoare de apa cu pahare de unica folosinta si cosuri pentru colectarea reziduurilor solide;c) vor fi amenajate pe suprafete care previn accidentarea copiilor (materiale speciale care amortizeaza caderile);
d) vor fi dotate cu panouri avertizoare privind varsta copiilor care au acces si norme specifice obligatorii privind protectia si sanatatea copiilor;
e) vor fi dotate cu obiecte de joc pe grupe de varsta ergonomice, autorizate;f) accesul parintilor va fi restrictionat;g) se vor amenaja vestiare si rafturi pentru incaltamintea de exterior.

Articolul 43
 
Prevederile prezentelor norme se completeaza cu dispozitiile Legii nr. 123/2008 pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar, ale Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1.563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor si a principiilor care stau la baza unei alimentatii sanatoase pentru copii si adolescenti, ale Ordinului ministrului sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena si a recomandarilor privind mediul de viata al populatiei, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a prevederilor legale pentru asigurarea asistentei medicale a prescolarilor, elevilor din unitatile de invatamant preuniversitar si studentilor din institutiile de invatamant superior pentru mentinerea starii de sanatate a colectivitatilor si pentru promovarea unui stil de viata sanatos.
 
Articolul 44
 
Autoritatile publice locale care au in administrare unitatile publice pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor, conducerea unitatilor publice pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor, furnizorul de servicii si conducerea unitatilor private pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor au obligatia sa duca la indeplinire prevederile prezentelor norme.
 
 
Documentul stabileste regulile de sanatate valabile pentru toate unitatile de invatamant si inlocuieste vechiul set de reguli adoptat in 1995.
Sfaturi pentru Nota 10 - Titularizare si Definitivat
TITULARIZARE - Consiliere psihopedagogica

NOU! Va anuntam aparitia editoriala a celei mai recente lucrari specializate pentru pregatirea examenului de Titularizare la catedra de Consiliere Psihopedagogica.

20 de Teste REZOLVATE pentru pregatirea de nota 10

Realizata:
  •  in perfecta concordanta cu programa de examen elaborata de Ministerul Educatiei;
  •  dupa modelul testelor formulate de minister.
Pregatiti corect examenul de titularizare pentru ca efortul dvs. sa fie incununat de succes!

...Vezi AICI lista completa <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

teze luni si vinerilucrari luni si vineriteze semestrialelucrari de controlregulament elevireguli igiena in scoli


x
Lasa un raspuns



Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
31Aug.2020

Pop 31 Aug. 2020 20:23:46

Am si eu o antrebare. Ce fac profesorii care au o ora pe saptamana si au ore doar luni sau doar vineri la clasa. El nu mai da lucrare? Sau va avea ore doar mar?i si joi? Ca luni nu da lucrare, vineri nu, miercuri nu ca este dupa marti....
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//