1. etapa I – eliminatorie:
a) sustinerea a doua inspectii de specialitate;
b) evaluarea portofoliului profesional;
2. etapa a II-a – finala: proba scrisa.
Conform calendarului de desfasurare a examenului din acest an, pana pe data de 31 mai 2019 vor fi efectuate inspectiile de specialitate pentru candidatii care sustin proba scrisa in sesiunea 2019, fiind completate dosarele si validate datele de inscriere existente in aplicatia electronica.
Inspectiile de specialitate se sustin la scoala la care este incadrat profesorul debutant. Acestea pot fi sustinute si in alta scoala, dar cu avizul inspectorului scolar pentru dezvoltarea resursei umane si al directorului unitatii de invatamant primitoare.
Inspectiile de specialitate se fac la 4 activitati didactice, se evalueaza prin note de la 1 la 10 care NU pot fi contestate si sunt valabile numai in sesiunea pentru care s-a inscris candidatul.
Comisia care efectueaza inspectia de specialitate este formata din:
-
inspectorul scolar care coordoneaza disciplina la care candidatul sustine examenul si care are aceeasi specializare sau poate preda disciplina celui inspectat
-
directorul/directorul adjunct al scolii in care se desfasoara inspectia sau responsabilul comisiei metodice de specialitate
Pe langa cele doua inspectii la ore, candidatii trebuie sa pregateasca un portofoliu personal, ce urmeaza a fi evaluat de catre comisia de examen.
Portofoliul profesional personal cuprinde:
-
curriculum vitae
-
o scrisoare de intentie, avand intre 200 si 400 de cuvinte, in care se prezinta motivatia participarii la examenul de definitivat, obiectivele si asteptarile proprii in formarea personala ca profesor, autoaprecierea activitatii/experientei castigate pe parcursul semestrului, autoaprecierea portofoliului profesional si propuneri de ameliorare;
-
un raport de progres scolar, insotit de urmatoarele documente-suport:
– planificarile: anuale, semestriala si pe unitati de invatare;
– minimum 10 proiecte didactice, pentru tipuri de lectii diferite;
– instrumente de evaluare (un test predictiv, cu baremul aferent, rezultatele testarii, masuri);
– catalogul profesorului;
– resursele didactice adaptate nivelului clasei/grupei;
-
autoevaluarea portofoliului profesional.
Cea de-a doua etapa din cadrul concursului, proba scrisa, va avea loc pe data de 24 iulie, iar rezultatele acesteia vor fi afisate pe data de 31 iulie, candidatii nemultumiti putand depune contestatii. Acestea vor fi solutionate in perioada 1-4 august 2019. Rezultatele finale vor fi afisate pe 5 august, iar in perioada urmatoare va avea loc transmiterea catre Ministerul Educatiei Nationale a tabelelor nominale cu candidatii admisi si validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului Educatei.
-
rezolvari integrale ale testelor oferite de catre profesori experimentati;
-
explicatii complete si amanuntite ale solutiilor oferite;
-
numeroase exemple extrem de utile aprofundarii materiei;
-
comentarii si argumentari care va ajuta sa intelegeti rezolvarile subiectelor.
De mentionat ca acest examen scris are o pondere de 70% in calculul mediei finale, direfenta fiind completata de notele obtinute la inspectii, iar pentru a promova examenul de definitivat, cadrele didactice trebuie sa obtina cel putin, media 8.00.
Stagiul minim de practica obligatoriu pentru obtinerea definitivarii in invatamant are o durata de un an scolar (sau ore de predare echivalente normei de un an), fiind un stagiu efectiv de predare la catedra, in sistemul national de invatamant preuniversitar, ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite.