"Avand in vedere ca in anul scolar 2021-2022 nu au fost perioade de intrerupere a scolii, in ipoteza in care nici in anul scolar 2022-2023 nu vor exista intreruperi, s-a decis, in acord cu partenerii de dialog social, revenirea la programele de examen in vigoare inainte de debutul pandemiei, atat pentru evaluarea nationala pentru absolventii clasei a VIII-a, cat si pentru examenul national de bacalaureat", a anuntat Sorin Cimpeanu.
O alta decizie luata in urma discutiilor de la Comisia pentru Dialog Social se refera la
bursele sociale pentru elevii de clasa a V-a.
Astfel, "elevilor de clasa a V-a li se vor acorda atat burse sociale, cat si burse de studiu inca de la inceputul anului scolar 2022-2023. Bursele sociale si de studiu se vor acorda in conditiile indeplinirii criteriilor pentru ambele categorii de burse (inclusiv criteriul privind numarul maxim de 20 absente, iar in cazul burselor de studiu - pe baza calificativelor anuale si obtinerii calificativulul anual Foarte Bine in clasa a IV-a).
Sorin Cimpeanu a subliniat ca bugetul alocat burselor elevilor (1,032 miliarde lei) a fost suplimentat la ultima rectificare bugetara cu 300 milioane lei pentru anul 2022.
Schimbari in acordarea burselor pentru elevi
Ministerul Educatiei a stabilit
o noua grila de acordare a burselor pentru elevi, insa a lasat autonomie scolilor pentru a decide criteriile de acordare si valoarea lor finala.
Articolul 90 din noua Lege a Educatiei pentru invatamantul preuniversitar prevede ca elevii de la cursurile cu frecventa din invatamantul preuniversitar de stat beneficiaza de burse (alin 1). De bursele de excelenta olimpica (I) beneficiaza si elevii din invatamantul preuniversitar particular acreditat.
Cuantumul minim al burselor este definit dupa cum urmeaza:
a) bursa de excelenta olimpica I/internationala – 1.000 lei/luna;
bursa de excelenta olimpica II/nationala – 700 lei/luna;
b) bursa de performanta scolara – 500 lei/luna;
c) bursa profesionala – 300 lei/luna;
d) bursa sociala – 300 lei/luna.