Daniel David a subliniat ca este "o rusine sa ai astfel de ore in invatamantul romanesc", unde "profesorul este la clasa, iar copiii sunt pe telefon si conectati la TikTok si rad de profesor intre ei".
"Asa ceva este de neacceptat, chiar nu se poate. Este o rusine si pentru statutul profesorului. Este o rusine si pentru ceea ce fac acei copii si pentru parintii care ii lasa sa faca aceste lucruri”, a spus Daniel David, intr-o transmisiune LIVE pe pagina de Facebook a Ministerului Educatiei.
In cursul zilei de joi, Ministerul Educatiei si Cercetarii a transmis
un comunicat in care cerea inspectorilor scolari si directorilor de scoli sa verifice regulamentele proprii privind folosirea telefoanelor mobile la scoala, pentru a se asigura ca acestea nu interfereaza cu procesul educational si ca sunt folosite la ore doar cu acordul profesorilor.
Apelul ministrului catre cei aflati la conducerea unitatilor de invatamant a fost reluat in transmisiunea de joi seara:
"Reglementarile sunt foarte clare, nu avem ce reglementari sa mai facem. Asa cum am spus, nu ma asteptati ca eu voi putea reglementa din cabinetul ministrului in ce dulap sa-si puna copiii telefoanele cand intra in sala de clasa. Exista o lege care spune foarte clar ca in timpul activitatilor didactice telefoanele nu pot fi utilizate, exceptand situatia in care profesorul accepta acest lucru in scop educational. Trebuie ca si directorii, si inspectorii sa se asigure ca aceste reglementari nu raman forme fara fond", a mai explicat Daniel David.
La inceputul lunii februarie, intrebat daca sustine interzicerea telefoanelor mobile in scoli, ministrul Educatiei, Daniel David, a raspuns ca o astfel de masura nu va duce la eliminarea problemei, ci la manifestari mai intense in afara controlului cadrelor didactice.
„Eu intotdeauna am avut o problema, exceptand chestiile antisociale evidente, eu sunt impotriva interzicerii diverselor lucruri, pentru ca eu, ca psiholog, stiu ca daca le interzici, reapar, de multe ori cu intensitate mai mare, in zone gri pe care nu le controlezi. Sunt pentru a controla educational telefoanele in scoala. Adica de ce sa le interzic?”, a argumentat Daniel David.
Incepand cu anul scolar 2024-2025, telefoanele mobile sunt interzise in timpul orelor, cu exceptia utilizarii acestora in scop educativ si cu acordul cadrului didactic. Prevederile referitoare la folosirea telefoanelor in scoala au fost incluse atat in Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cat si in Regulamentul-cadru de organizare a unitatilor de invatamant si Statutul Elevului.
In ROFUIP, la Articolul 182, alin (6) se arata ca folosirea telefoanelor mobile in timpul orelor de curs este permisa doar cu acordul cadrului didactic si in scop educativ.
"Utilizarea telefoanelor mobile sau a oricaror alte echipamente de comunicatii electronice de catre elevi se realizeaza conform prevederilor legale stipulate in Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare; utilizarea acestora in timpul orelor de curs se poate face numai la solicitarea cadrului didactic, in situatia folosirii lor in procesul educativ. Prevederile nu se aplica echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizati sa le foloseasca".