Grija pentru sanatatea lor trebuie sustinuta si de dascali ce devin responsabili pentru micuti de indata ce acestia pasesc pe portile scolii. Atat parintii cat si acestia trebuie sa impuna o serie de reguli iar cei mici sunt obligati sa le respecte. Doar o stransa colaborare intre cele doua parti ajuta la desfasurarea cursurilor intr-o maniera normala. Iata care sunt masurile ce ar trebui respectate de cei mici:
-
• Distantarea sociala: interactiunea copiilor intre ei ar trebui diminuata, insa la clasele mici acest lucru este mult mai dificil. De aceea, este bine ca intre elevi sa existe un paravan transparent din plastic care sa desparta colegii de banca, reducand astfel contactul direct. De asemenea, copiii ar trebui incurajati sa nu imparta pachetelul de mancare cu colegii si nici sa isi imprumute rechizite pentru a nu creste riscul unei contaminari incrucisate.
-
• Utilizarea mastii de protectie: indispensabila in cazul celor mici dar si in cazul dascalilor, aceasta nu trebuie sa lipseasca. Copilul va fi invatat cum sa o poarte corect, astfel incat sa ii acopere gurita si nasul dar si cum sa o dea jos cu atentie. De asemenea, este recomandat ca ei sa aibe totusi o masca de rezerva in cazul in care o mudareste pe una sau se rupe si nu mai poate fi folosita.
-
• Dezinfectant pentru maini: acesta este dispus de obicei in sticlute mici astfel incat copiii sa il poata lua fara probleme in ghiozdan. In cazul in care nu poate merge la baie sa se spele pe maini cu apa si sapun poate folosi dezinfectantul cu incredere pentru a elimina microbii, bacteriile si virusurile. Este necesar ca acestia sa foloseasca numai gel dezinfectant avizat de Ministerul Sanatatii.
-
• Spalatul mainilor de mai multe ori pe zi este o activitate care trebuie incurajata oricum, chiar daca nu am fi fost in pandemie. Este o regula de aur ce ne ajuta sa ne pastram o sanatate de fier, indiferent de varsta. Cei mici ar trebui incurajati de parinti si profesori sa se spele regulat pe maini cu apa si sapun din abundenta, cel putin 20 de secunde, inainte de a manca, dupa ce au folosit toaleta, dupa ce au scris la tabla si in fiecare pauza. In responsabilitatea scolii cade dotarea bailor cu dozatoare pentru sapun cu senzor astfel incat sa se atinga cat mai putin aparatul, sapun lichid dar si dezinfectant, prosoape de hartie pentru uscarea mainilor si hartie igienica.
-
• Anuntarea cadrelor didactice in cazul in care un copil prezinta simptome tipice de infectare cu Sars-Cov-2 pentru suspendarea cursurilor in formatul clasic, cu prezenta zilnica. Doar actionand corect si concret putem pune capat acestei boli si, de aceea, fiecare parinte este responsabil de acest lucru. Chiar daca cel mic are o forma usoara, este posibil ca un alt copil sa dezvolte simptome agravate, virusul raspandindu-se rapid intr-o comunitate. Comunicarea deschisa intre cadrele didactice, medicul scolii si parinti este esentiala in aceste cazuri.
-
• Inchiderea clasei daca situatia o impune. In cazul in care un copil sau chiar invatatorul sau unul din profesori este infectat, se va inchide clasa iar cursurile se vor desfasura exclusiv online.
-
• Dezinfectarea claselor este absolut obligatorie, mai ales daca in aceeasi sala invata doua clase. Astfel, la finalul fiecarei ture se va aerisi sala cel putin 15 minute, indiferent de temperaturile de afara, si se vor dezinfecta bancile, scaunele, catedra, manerul usii si ale dulapurilor. Conducerea scolii este obligata sa puna la dispozitia personalului administrativ solutii dezinfectante profesionale, avizate de catre Ministerul Sanatatii, eficiente, care se vor folosi urmand exact indicatiile producatorilor.
Micile masuri vor avea efecte mari si vor putea restabili normalitatea in vietile noastre si, de aceea, este esential sa ne comportam precum o echipa mai ales atunci cand vine vorba despre scoala, siguranta tuturor persoanelor care isi desfasoara activitatea fiind la fel de importanta.