"Se spune ca e politizat pentru ca e in coordonarea Ministerului Educatiei. A fost tot timpul in coordonarea Ministerului Educatiei si in orice stat e asa. Din 2005 nu au avut nicio problema ca e in coordonarea Ministerului Educatiei, dar acum, dintr-o data, au o problema. Din 2005, vreau sa va spun ca a fost acelasi presedinte (n.r. – la ARACIP). Acelasi presedinte pana in 2021, vreme de 16 ani, neintrerupt acelasi presedinte. Dintr-o data, acum exista o grija excesiva pentru faptul ca se permite prin noul regulament sa ai doua mandate de patru ani. De fapt s-a limitat, pentru ca era nelimitat pana acum. E un plafon de doua mandate. Cand nu era niciunul, nu era o problema, dar acum cand e limitat e problema ca poate sa stea prea mult si am vazut tot felul de supozitii.
De principiu, o spun cu toata raspunderea – suntem in filmul in care cei care solicita cel mai puternic schimbare si reforma – suntem exact ca in Caragiale – aceia sunt cei care de indata ce vrei sa schimbi ceva si vrei sa aduci si argumente – acest proiect de reorganizare a ARACIP este din luna august in dezbatere publica – cei care cer cel mai puternic schimbarea, aceia sunt cei care spun: ’nu schimbati nicio virgula!’", a explicat Sorin Cimpeanu, intr-un interviu la
dcnews.ro.
Ministrul Educatiei a subliniat ca o parte din vina pentru problemele din sistemul educational apartine ARACIP.
"Din pacate, nu este un secret pentru nimeni ca in invatamantul romanesc avem probleme grave, amplificate de recenta criza sanitara care a pus sub lumina reflectoarelor toate neajunsurile. Cea mai mare parte a acestora sunt legate de calitate. Ori atunci cand ai o Agentie nationala pentru asigurarea calitatii – subliniez, calitatii - in invatamantul preuniversitar, in mod evident o parte din responsabilitate apartine si acestei institutii. Nu ma derobez sub nicio forma de raspundere, pentru ca ARACIP este o institutie in coordonarea Ministerului Educatiei, inca de la infiintarea sa, in anul 2005. Atunci s-au infiintat ambele agentii: ARACIP si ARACIS.
Nu s-a prea discutat despre ARACIP, desi este institutia care a acreditat toate scolile din Romania: 17.631 de scoli.
ARACIP avea, printre obiectivele majore, evaluarea periodica a acestor scoli. S-a reusit, o spun cu generozitate, evaluarea periodica pentru aproape un sfert dintre scolile din Romania. Deci trei sferturi nu au beneficiat de evaluarea periodica", a mai explicat ministrul Educatiei.
Lucrator In Educatie 05 Feb. 2022 10:36:40
Cimpeanu vede bine lucrurile,de aici lipsa comentariilor acide ,politizate,nefondate...