Astazi, peste 300.000 de copii din Romania, cu varsta intre 3 si 17 ani, nu sunt inscrisi in nicio forma de invatamant, arata statisticile.
In anul scolar 2015/2016, conform Institutului National de Statistica (INS), 30.504 de copii din ciclul primar si gimnazial au parasit scoala, in vreme ce alti 26.722 au abandonat in timpul liceului sau invatamantului profesional.
Datele oficiale arata ca aproape jumatate dintre copiii din Romania (49%) se afla in risc de saracie sau excluziune sociala, fenomen care are consecinte grave pe termen lung si nu doar asupra copilului, ci si asupra intregii societati, arata un alt raport al Salvati Copiii, intitulat "Ending Educational and Child Poverty in Europe".
In statele membre ale UE, riscul este de 28% pentru copii, comparativ cu 24% pentru adulti , arata studiul realizat de Salvati Copiii. in tara noastra, diferenta este mult mai mare decat media, riscul masurat in cazul copiilor depasind cu 13 procente riscul de saracie in cazul adultilor.
Este motivul pentru care Organizatia Salvati Copiii Romania, a carei prioritate majora este accesul egal si nediscriminatoriu la educatie pentru toti copiii, deschide patru noi centre de pregatire ante-prescolara, prescolara si scolara in judetele Constanta si Timis, prin proiectul "Si eu vreau la scoala!".
Obiectivul general al proiectului este prevenirea si reducerea abandonului scolar timpuriu in randul copiilor/tinerilor din grupuri vulnerabile din orasele Constanta, Mangalia si Timisoara (copii din comunitati defavorizate, copii romi, copii cu parintii plecati la munca in strainatate, copii din familii cu statut socio-economic scazut), prin servicii integrate de prevenire, interventie si compensare, inclusiv prin interventii asupra mediului familial si scolar (parinti/reprezentanti si cadre didactice).
Noile programe se vor derula in perioada aprilie 2018 - aprilie 2021 si vor avea ca impact:
1) peste 10.000 de persoane vor primi informatii despre importanta educatiei timpurii;
2) 447 de copii de etnie roma vor fi integrati educational, reprezentand 54% din totalul beneficiarilor;
3) 256 de copii de varsta anteprescolara (2-3 ani) si prescolara (3-5 ani) vor beneficia de un program educational integrat;
4) 479 de copii de varsta scolara din invatamantul primar si gimnazial vor beneficia de sprijin educational si material prin programe de tip scoala dupa scoala;
5) 90 de copii si tineri care nu au finalizat educatia obligatorie vor beneficia de sprijin educational si material in vederea absolvirii programelor de tip A Doua sansa;
6) 1.800 de copii vor fi integrati in programul de prevenire a abandonului scolar si vor participa la activitati de informare cu privire la importanta educatiei;
7) 300 de parinti/reprezentanti ai copiilor vor beneficia de activitati de educatie parentala;
8) 112 persoane din sistemul educational, personal didactic si personal de sprijin vor beneficia de formare in domeniul managementului clasei de elevi.
Valoarea totala a proiectului este de 7.660.002,73 lei.
Feher Andrei 08 Mai. 2018 09:43:07
"Datele oficiale arata ca aproape jumatate dintre copiii din Romania 49% se afla in risc de saracie sau excluziune sociala", se specifică țn textul publicat. Din păcate cea mai mare problemă este cea de atitudine față de educație și greșitul concept despre anvățămant. Văzănd că multi oameni fără școala sunt mai realizati de cat alții, școala nu mai este atractivă pentru mulți tineri, fenomen care are consecinte grave pe termen lung. În randul tinerilor și a adulților există dorința de ambobățire an timp scurt fără mari eforturi. Munca efectivă mai ales cea fizică a devenit rușine. Nu dorește nimeni să se facă meseriaș pentru că toți au impresia că ne pricepem la troate, Decă nu, ne uităm pe youtube și ni se arată cum să facem ajunge!Tinerii care pleacă an Anglia, Franța sau Germania antrebați că ce vor lucra, ei răspund că orice ei stiu să facă orice. Dar nu au nicio meserie!
Ajutoarele sociale primite de tineri prin școlile profesionale sau licee sunt considerate de tineri sume infime. Dar priviți ce telefoane au ! Dar nu au bani ? Părinții merg la școli și le spun diriginților ?faceți ceva cu copilul acestă că eu nu mai răzbesc cu el?. În rest copii pe care ni-i arată la televizor că stau antr-un cătun și ar dori să anvețe antalnim prea puțini. Deși și acești copii și părinți au posibiltăți acordate de statul răman doar că nu le convine ceea ce li se impune că trebuie să facă sau să rescpecte și ei.