Cand se platesc bursele scolare: Pana pe 20 octombrie, scolile transmit la inspectorate prima lista de beneficiari

De Portal Invatamant
la 10 Oct. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand se platesc bursele scolare: Pana pe 20 octombrie, scolile transmit la inspectorate prima lista de beneficiari10Oct.2024

Bursele scolare reprezinta un sprijin important pentru elevi si familiile lor. Ele reprezinta atat o forma de stimulare a elevilor care obtin performante educationale sau sportive, cat si o forma de sprijin pentru elevii din medii defavorizate. In acest articol veti gasi informatii utile despre cand se platesc bursele scolare si care este cuantumul acestora.

Prin oferirea acestor stimulente financiare lunare, elevii sunt incurajati sa performeze mai bine in activitatile academice, fiind promovata excelenta si competitia sanatoasa in randul tinerilor. In cazul elevilor proveniti din medii defavorizate, bursa sociala poate face diferenta in parcursul lor scolar, pentru ca le ofera sansa de a continua studiile fara a fi constransi de resursele lor financiare.

De regula, bursele scolare sunt conditionate fie de venitul familei (bursa sociala), fie de performantele academice ale elevilor (bursa de excelenta olimpica II si I, bursa de merit). Noutatile din acest an sunt bursa de rezilienta, care se acorda elevilor care au cel putin media anuala 7 pentru a-i incuraja sa invete, bursa tehnologica, care inlocuieste fosta bursa profesionala si se acorda elevilor din invatamantul profesional si tehnic, inclusiv dual, respectiv bursa pentru mame minore, care sustine participarea si reusita scolara a elevelor care au sub 18 ani si au copii in intretinere.
 

Cand se platesc bursele scolare in 2024

 
In Metodologia-cadru anuntata de Ministerul Educatiei se arata ca bursele scolare se platesc lunar, de catre unitatile de invatamant, la data de 20 a fiecarei luni, pentru luna precedenta. Daca data de 20 cade intr-o zi de repaus sambata sau duminica, zi de sarbatoare legala sau zi libera, plata burselor se efectueaza in ziua lucratoare anterioara acesteia. 

 
Prin urmare, incepand cu acest an scolar, banii vor fi virați pe carduri în data de 20 a fiecarei luni și nu pe data de 15, așa cum se proceda până acum. Exceptie fac lunile septembrie si octombrie, pentru care elevii beneficiari de bursa vor primi banii in data de 20 noiembrie
 
In cazul burselor de merit pentru elevii de clasa a V-a, pentru care listele sunt stabilite in luna ianuarie, banii sunt virati in conturile elevilor incepand cu luna februarie, pentru drepturile aferente lunii ianuarie, până la sfârșitul cursurilor din anul școlar respectiv.
 

Cuantumul burselor pentru elevi

 
In anul scolar 2024-2025, elevii pot beneficia de urmatoarele tipuri de burse lunare in cuantum de:
a) bursa de excelenta olimpica I - 3.700 lei/ 2.775 lei/ 1.850 lei/ 925 lei
b) bursa de excelenta olimpica II - 700 lei
c) bursa de merit - 450 lei
d) bursa de rezilienta - 300 lei
e) bursa sociala  - 300 lei  (aici intra si bursa monoparentala)
f) bursa tehnologica  - 300 lei
g) bursa pentru mame minore - 700 lei
 
Sumele alocate pentru bursele elevilor sunt neimpozabile și nu sunt luate în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea venitului minim garantat, precum și pentru alte beneficii sociale.

Citeste si: 

 
Banii de bursa sunt virati în conturile asociate dosarului de bursa al elevului in cauza, depus la secretariatul scolii in care invata. In Metodologia-cadru de acordare a burselor se arata ca plata burselor se face de regula prin transfer bancar, dar unitatile de invatamant nu impun deschiderea la o anumita banca a conturilor pentru virarea sumelor aferente burselor.
 

Cum se calculeaza bursele scolare

 
Pentru lunile din anul scolar in care sunt vacante, modalitatea de calcul al burselor de merit, de rezilienta si tehnologice este

(CmB/NZL) x (NZL – NZV), unde:
CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru;
NZL = numar de zile lucratoare din luna respectiva;
NZV = numar de zile de vacanta din luna respectiva.

In calculul prevazut mai sus, sarbatorile legale si zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucratoare.

 
Lista elevilor beneficiari de bursa se actualizeaza ori de cate ori este nevoie, se aproba in consiliul de administratie al unitatii de invatamant, se semneaza de catre director si se transmite la inspectoratul scolar judetean (ISJ)/al municipiului Bucuresti (ISMB). 
 
Lista se modifica doar in cazuri bine justificate, cum ar fi transferul elevilor, decesul unui parinte, divortul parintilor, aparitia unei situatii medicale din cele prevazute in prezenta metodologie-cadru, o greseala materiala a personalului unitatii de invatamant, premii obtinute de elevii din ultimul an de studii. Nu se adauga pe lista beneficiarii ai caror parinti nu au depus in termenul-limita dosarele pentru obtinerea burselor sociale sau de merit.
 
Prima lista cu elevii beneficiari din anul scolar in curs, pe tipuri de burse este transmisa la ISJ/ISMB pana la data de 20 octombrie a anului scolar in curs. AICI mai multe informatii despre >>acordarea burselor scolare<<

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Ce NOUTATI sunt pentru clasele IX-XII?

Ai copilul in clasele IX-XII?

Liceul necesita un efort de adaptare si de invatare constanta. Pentru ca la final urmeaza cel mai important test: examenul de BACALAUREAT!

Vestea buna? Va puteti ajuta copilul!

Solutii moderne pentru pregatirea examenelului de BACALAUREAT!

…Vezi AICI toate REDUCERILE >>


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

cand se platesc bursele scolarebursa de merit 2024burse 2024-2025


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//