Cand se da nota 1 in catalog. "Criteriile de notare se regasesc in cerintele evaluarilor", explica profesorul iesean Constantin Cucos

De Portal Invatamant
la 18 Nov. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand se da nota 1 in catalog. "Criteriile de notare se regasesc in cerintele evaluarilor", explica profesorul iesean Constantin Cucos18Nov.2024

Nota 1 semnifica sanctiunea maxima care se poate da unui elev pentru o conduita indezirabila, cum ar fi frauda dovedita, lipsa oricarui raspuns sau substituirea raspunsului cu altceva, sustine profesorul universitar Constantin Cucos, fost director al Departamentului pentru Pregatirea Personalului Didactic (DPPD) din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi.

Contactat de Ziarul de Iasi, profesorul Constantin Cucos a explicat ca, in lipsa unor standarde clare la notare, evaluarea elevilor ramane la aprecierea fiecarui profesor, care este liber sa acorde note de la 1 la 10. Desigur, principalele criterii pe care un profesor trebuie sa le aiba in vedere atunci cand acorda orice nota unui elev trebuie clarificate chiar in sarcinile de lucru, astfel incat elevul sa le inteleaga si sa isi asume rezultatul obtinut. 
 
„Nu exista delimitari stricte, dar profesorul, in virtutea autonomiei lui didactice, poate stabili niste consemne in acest sens, pe care elevii sa le cunoasca in prealabil. Nota 1 este inclusa in sistemul de notare, deci poate fi trecuta in catalog, semnificand sanctiunea maxima care se poate da pentru o conduita indezirabila – cum ar fi frauda dovedita, lipsa oricarui raspuns, substituirea raspunsului cu altceva etc. (...) Criteriile care stau la baza unei notari corecte sunt explicitate in chiar proba sau cerintele avansate prin intrebari, teste sau alte sarcini sau consemne pe care profesorul le propune. Aceste criterii sunt contextuale si variabile, in functie de specificul disciplinei, varsta elevilor, miza evaluarii, pre-achizitiile presupuse etc. Oricum, elevul trebuie sa inteleaga aceste criterii pentru a accepta si asuma rezultatul evaluarii, dat de profesor, si care este «rezumat» in nota pusa in catalog. In acest fel, elevul insusi poate invata sa se auto-evalueze, sa realizeze unde a gresit, ce are de facut pe mai departe”, a explicat profesorul Constantin Cucos.
 
Intrebat de situatia de la Colegiul National Iasi, unde un elev a obtinut in instanta anularea unei note de 1, intrucat judecatorul a considerat ca profesorii nu pot sanctiona lipsa unor cunostinte care nu au fost predate in anul scolar curent, Constantin Cucos a explicat ca aproape in toate situatiile evaluative in care sunt implicati elevii „sunt apreciate implicit si pre-cunostinte achizitionate in anii anteriori”.
 
„Sa ne gandim la matematica, literatura romana, limbi straine, poate ca si la muzica sau desen, de ce nu? Sunt si cazuri cand accentul poate fi pus pe chestiuni punctuale, exacte, predate pe secvente mai inguste – cu o zi, saptamana, luna inainte. Important este ca elevul sa fie informat corespunzator in legatura cu ce se asteapta de la el”, a transmis pedagogul iesean.
 
In plus, profesorul universitar este de parere ca o instanta nu poate stabili "corectitudinea unei evaluari”, asa cum nici „stabilirea dreptatii nu poate fi translata unui anumit profesor sau corpului didactic”.

Notarea elevilor in anul scolar 2024-2025


Regulile privind notarea elevilor sunt prevazute atat in Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, cat si in Statutul elevului, documente in vigoare de la 1 septembrie 2024.
 
Conform ROFUIP 2024, "Calificativele/Notele acordate se comunica in mod obligatoriu beneficiarilor primari si parintilor/reprezentantilor legali si se trec in catalog si in carnetul de elev de catre cadrul didactic care le acorda" (Art. 107, alin (2)).
 
In acelasi articol este precizat faptul ca "numarul de calificative/note acordate anual fiecarui elev, la fiecare disciplina de studiu, este stabilit de cadrul didactic, in functie de numarul unitatilor de invatare si de numarul saptamanal de ore prevazut in planul-cadru. La fiecare disciplina numarul de calificative/note acordate anual este, de regula, cu cel putin trei mai mare decat numarul de ore alocat saptamanal disciplinei in planul-cadru de invatamant, dar nu mai mic de patru note pe an scolar pentru fiecare disciplina. In cazul disciplinelor de studiu cu mai putin de o ora/saptamana, numarul minim de note acordate pentru un an scolar este de doua".
 
In Statutul Elevului, regula informarii elevilor asupra notelor obtinute, inainte de a fi consemnate in catalog, este mult mai explicita. Mai exact, la Capitolul Drepturi educationale, Art.7, este mentionat dreptul elevului "de a fi informat privind notele acordate, inaintea consemnarii acestora".

Te-ai hotarat sa sustii examenul de Definitivare?
Examenul de DEFINITIVAT. Venit. Dat. Luat!

Iata SOLUTIA problemelor tale, culegerea UNICAT de:

Teste REZOLVATE de Limba si Literatura romana pentru reusita la examenul de DEFINITIVARE

Realizata de un colectiv de profesori coordonati de dna prof. Camelia Hreban, iti pune la dispozitie 15 teste rezolvate, conforme:

- subiectului elaborat de Centrul National de Evaluare si Examinare;
- programei specifice pentru examen.

 
Pregatiti-va din timp pentru examenul de Definitivare! 



...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

nota 1catalogconstantin cucosnotarea elevilor


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//