Legea salarizarii a fost adoptata astazi de Parlamentul Romaniei. Proiectul de lege va merge la presedintele Romaniei pentru promulgare, daca nu va fi atacat la Curtea Constitutionala.
Cu ocazia votului in Parlament, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si-a exprimat nemultumirea in privinta maririlor salariale. Iar majorarile pentru profesori i s-au parut cele mai nepotrivite.
„Vorbim de o anvelopa salariala si, ati vazut, au fost discutii, negocieri, ca pana la urma si celelalte avantaje sa se transforme tot in bani. Ma refer la tichetele de masa, la voucherele de vacanta, care nu erau incluse in ceea ce s-a discutat initial. Au venit alte sporuri sa se adauge, pe care ministrul Muncii, ieri (marti – n.r.), le-a mentionat.
Am vazut, de exemplu, la educatie, spor de solicitare neuropsihica. Iertati-ma, am lucrat si eu in invatamant, programul nu e de opt ore pe zi in invatamantul preuniversitar. Daca pui la cap toate vacantele, ai patru luni de vacanta pe an. Patru luni de vacanta. Eu nu gasesc ca sunt justificate unele din aceste majorari”, a declarat Calin Popescu Tariceanu.
Tariceanu a adaugat si faptul ca, in urma acestor mariri de salarii, trebuie sa creasca si calitatea serviciilor publice.
"Sper ca pe langa salariile bine platite sa avem si o crestere substantiala a calitatii serviciilor publice, fie ca vorbim de sanatate, fie ca vorbim de invatamant. Acum pot si cetatenii, in mod logic si natural, sa emita pretentii", a spus acesta.
Proiectul de lege va merge la presedintele Romaniei pentru promulgare in cazul in care nu va fi atacat la Curtea Constitutionala. USR a anuntat, insa, inca de marti seara, dupa adoptarea raportului in Comisia de munca a Camerei, ca intentioneaza sa sesizeze CCR in privinta Legii salarizarii unitare, despre care a spus ca nici acum nu se cunoaste impactul bugetar, iar membrii Guvernului "improvizeaza" pentru ca nu stiu acest lucru.
Presedintele Klaus Iohannis a apreciat, pe 29 mai, ca "putin deplasata" speranta ca ar putea cere modificarea Legii salarizarii in sectorul public, in conditiile in care legea este un proiect asumat de catre PSD care va raspunde "integral si definitiv" pentru aceasta lege.
"Legea este in programul de guvernare al PSD care a spus de la inceput ca vrea aceasta lege. PSD are majoritate in Parlament, are Guvernul, este o lege pentru care raspunde integral si definitiv initiatorul, adica PSD. Este bine sa nu uitam acest aspect. Asteptarea sa modific eu ceva la lege mi se pare putin deplasata", a declarat Klaus Iohannis adaugand ca va face comentarii mai ample pe marginea legii atunci cand aceasta va ajunge la promulgare.
Va reamintim ca Ministerul Muncii a anuntat ca majorarile salariale pentru invatamant nu vor mai incepe la 1 iulie 2017 si la 1 ianuarie 2018, 25%, urmand ca a doua transa a acestora sa fie acordata la 1 martie 2018, din cauza "calculelor facute pe varianta de impact a noii legii a salarizarii".
Sindicatele din invatamant anunta ca se pregatesc de greva, dar fiind ca "se incalca flagrant programul de guvernare asumat de coalitia guvernamentala".
BOAMFA LAURA 15 Iun. 2017 21:11:39
Stimate domnule Tariceanu, 72 de zile calendaristice la dvs inseamna 4 luni? Stati foarte prost cu disciplina aceasta din pacate!! Va invit in toamna sa educati 32 de copii cu varsta intre 5 ani si 6 ani jumatate si apoi va voi intreba cat timp va este necesar sa va refaceti fortele!! Sa va fie rusine!!!!Stavarache Stefan 15 Iun. 2017 16:42:05
Cand ai ciuda pa scoala inseamna ca ai fost un PROST la invatatura.Acum e la butoane si isi da cu parerea in orice domeniu.Sa-si vada de lungul nasului si sa stea in banca lui.Roman Magdalena 08 Iun. 2017 23:21:03
Pur si simplu mi-e rusine sa spun ceea ce as avea de spus. Cred ca ati inteles,nu? Atat.MariMari 08 Iun. 2017 21:26:16
Rusine Tariceanu. De unde 4 luni de vacanta.? Ca si in vacanta profesorii vin la scoala. Si cand ai situatii de incheiat stai si 12 ore la sciala.. Zi d3 zi. La sfarsitul semestrului, anului. Ii astept in invatamant pe toti cei caregandesc asa.. Sa vada cat de usor eMariana Neamtu 08 Iun. 2017 18:43:11
Domnule Tariceanu sa imi aratati un singur cadru didactic care doarme la catedra asa cum dorm parlamentarii in Parlamentul Romaniei,cum se uita la filme obscene in timpul sedintelor sau mananca seminte....ce vreti sa spuneti despre sporul de neuropsihic....stiti ca dupa 24 de ani de munca in invatamant m-am pricopsit cu o nevralgie de occipital provocata de calcifierea plexurilor corticoidale si a glandei pienale datorita stresului de la locul de munca?Alkalina 08 Iun. 2017 17:00:23
blogosfera ieseana a fost postata o poezie care surprinde programul incarcat al profesorului din prezent, cu amaraciunea ca rolul de educator al acestuia este ingropat tot mai mult in birocratie si teancuri de hartii.ªCOALA… ALTFEL
De-abia am prididit sã fac
Planificãri – o droaie,
Cã vin, din urmã, la atac,
Ședințe ca o ploaie!
Ieri am avut C.P., iar azi
Ședințã cu pãrinții,
Alaltãieri C.A., C.E.A.C.,
Sã mã fereascã sfinții!
Peste trei zile voi ave’,
C-așa-i acum poruncã,
Prea-minunatul C.C.E.,
Și-alte ședințe ancã.
Și, ca sã-mi fie foarte clar
C-am misie-ntre misii,
Fac parte – ca misionar -
Din treizeci de comisii!
Numãr absențe, raportez,
Sãptãmanal de-acuma.
Excursii – le organizez,
Serbãri – una și una!
Sesiunea de comunicãri
Și cea de referate,
Concursuri, baluri, adunãri
Tot eu le fac pe toate…
Pornesc spre casã șchiopãtand
De-atata aiurealã,
Se-aud ectenii de comand
Cand plec de langã școalã.
Cã rostul ni l-au resetat
Nebunii și cretinii.
Au smuls din holdã grau curat
Și pun an loc… ciulinii.
E noapte, stelele lucesc
Și bate-un vant iernatic.
Sunt ancã treazã ºi muncesc,
La un proiect didactic.
Mai fac statistici ºi printez,
Scriu zeci de protocoale.
Aºa se vede cã lucrez -
În rest, sunt vorbe goale.
Afarã-i frig, an casã frig -
Cã n-am bani de cãldurã,
Și-mi vine, uite-așa, sã strig,
Sã-mi dau drumul la gurã!
C-am anțeles: de ani antregi
Reforma-i ca sminteala,
Așa e cand promulgã legi
Cine urãște școala.
Mai am de corectat lucrãri,
Și zeci de portofolii,
Îmi pun pe umeri, sã nu-ngheț,
Un șal mancat de molii.
Adorm, antr-un tarziu, frumos,
Cu capul pe o mapã.
Visez cat am ajuns de… jos,
Pentru trei lei drept platã.
Tresar an somn, cã am uitat
Sã pun an opt dosare
Dovezi de parteneriat
Și de colaborare.
Și mã trezesc an zori de zi,
Ca dintr-un joc de iele,
Înmormantatã an hartii,
Dosare, dosãrele…
Și, vai de capul meu, uitai
Sã fac o socotealã
Cu note mici și mai dihai
La cea mai cea scornealã:
Îi zice antr-un fel mãreț -
„Testare inițialã” -
Un fel de mãr, dar pãdureț,
O nouã aburealã.
Și plan remedial mai am
Sã fac panã-n amiazã.
Cã am și ore panã-atunci -
Asta nu mai conteazã!
Aș vrea sã plang, dar nu e chip,
Nu-i timp de consolare,
Cã vine, maine, ARACIP
Comisia-teroare.
Și-o sã ia la scotocit
Toatã maculatura
Ce tinde cãtre infinit,
Sporind harababura…
Și vin, cu rostul lor „sublim”,
Iar cand or bate-n poartã,
Pe loc ne-or cere sã vorbim
Limba romanã… moartã!
Cã-i alta limba, la dosar,
Decat e limba vie.
Școlarul nu mai e școlar,
E… „educabil”. Fie!
Și ca sã fie pe deplin
Reforma – fãcãturã,
Poruncã nouã mai primim
Spre nouã-nvãțãturã:
„Cand educabilul ți-o da,
Cu sete, un pumn an gurã,
Tu sã-i explici, cu glas duios,
Cã-i rea apucãturã.
N-ai voie sã-i vorbești rãstit,
Necum sã-i tragi o palmã,
Ai dreptul sã-i zambești, smerit,
Cu fața cat mai calmã!”
Livlodhjdjd 08 Iun. 2017 13:23:35
Sa va fie rusineValeriu Partene 08 Iun. 2017 12:18:48
domnule CÃLIN CONSTANTIN ANTON POPESCU TÃRICEANU cu adevãrat sunteþi jalnic apreciere justã dintr-un alt comentariu.Credeam cã a fost un simplu accident comportamentul unui fost premier care an anul 2008 a refuzat, tot pentru sectorul de activitate ÎNVÃÞÃMÂNT, aplicarea unei legi adoptate, cu aviz de constituþionalitate ºi promulgate Legea nr.221, an vigoare de la 01 octombrie 2008.
Acum ami este clar : CÃLIN CONSTANTIN ANTON POPESCU TÃRICEANU preºedintele unic al unui partid, ALDE, la care au aderat foarte mulþi profesori, dispreþuieºte profesorii…
Totoliciu Dan 08 Iun. 2017 09:43:49
Din cate știu, grecoteiul nu a fost nici mediocru an școalã, i-a fost greu, așa cã nu mã mirã cã scoate asemenea perle. „Uite c-am ajuns unde sant și fãrã prea multã școalã...” ași zice, așa cã nu mã mir...Gramatica Lui Peste 08 Iun. 2017 08:12:52
In concluzie: nu te poti lupta cu sistemul...Cristiana Anghel 08 Iun. 2017 00:42:38
Sunteți jalnic, domnule Tãriceanu, cand vã luați la trantã cu cea mai obiditã categorie de intelectuali din aceastã țarã. Și tragic este faptul cã recidivați. Sã fii atat de ignorant ancat sã nu știi cã vacanța profesorilor nu este egalã cu vacanța elevilor și sã fii șeful senatului, este rușinos. Mai mult, sunt zile cand ieși din clasã ”stors” de vlagã... Vã rãspund eu, domnule, an locul profesorilor: timp de 2 ani ați beneficiat de indemnizație triplã an comparație cu un senator fãrã funcție. Nu v-au ales cetãțenii șef. Ați beneficiat de ordonanța lui Oprea. Nu v-am auzit sã spuneți vreodatã cã este prea mare pentru cate absențe ați avut de la plen. Sau se strange lațul și ancepeți sã dați rateuri?!PS De ce nu le-ați spus profesorilor cã nu valoreazã nici doi bani an campanie?! V-ați gandit cați v-au votat?! Cați au crezut vorbele dumneavoastrã meșteșugite?! Sau nu i-ați iertat niciodatã cã v-au lãsat repetent?!
Alina 07 Iun. 2017 23:00:16
Care 4 luni de vacanta? Daca va interesati la liceele tehnologice vacanta incepe la unii profesori in 14 IULIE, la altii chiar si in 25 sau 26 iulie deci socotiti, sunt 4 luni de vacanta?.Florea Marius 07 Iun. 2017 22:05:45
Am Sa mor de cald la corectat.De CE nu ma platesti ?Florea Marius 07 Iun. 2017 22:02:49
Sa stii ca EU am Sa nor de calf la bac la corectat porcule de tariceanu.Dece nu ma platesti ?Viitor Cadru Didactic 07 Iun. 2017 21:24:38
Sunt viitor cadru didactic si nu pot sa cred ca un asemenea domn poate spune asa ceva despre oamenii care cu atata devotament si rabdare instruiesc de mici copiii . Oare cand a declarat acestea ,s-a gandit macar la invatatorul sau care i-a oferit deprinderile de baza,sa nu mai vorbim de toate cadrele didactice care au facut tot ce au putut pentru a-l forma cat mai bine . 4 luni de vacanta? Un profesor nu are vacanta nici o luna ..mai ales cei la inceput de drum. Elaborarea proiectelor didactice, pregatirea pentru inspectii...pentru examenele care nu sunt usoare deloc si prin intermediul carora poti avea o siguranta,timpul alocat pentru organizarea salii de clasa, a materialelor pentru elevi si multe altele oare nu s-a gandit si la asta? Cred ca dumnealui are mai mult timp liber stand la biroul sau si asteptand sa i se mareasca salariul luna de luna decat un profesor care face tot ce poate mai bine pentru elevii sai si pentru profesia pe care o practica de cele mai multe ori din placere .Amos Agripina 07 Iun. 2017 20:24:12
Iatã de ce nu consider cã norma mea este 18 ore pe sãptãmanã ºi de ce sunt de acord inclusiv cu boicotarea Examenelor Naþionale.- 18 ore norma didacticã
- 1 orã de consilere a elevilor
- 1 orã de consultații cu pãrinții
- ore de pregãtire a lecțiilor
- ore completarea condicilor, proceselor verbale, situatiilor statistice in multiple variante, registre matricole
- ore de calculare a mediilor pe disciplina, generale
- ore de recalculare a TUTUROR mediilor V-VIII pentru admiterea la liceu
- ore de consiliere si completare a documentelor pentru admiterea la liceu, cu prezenta dirigintelui clasei a VIII-a chiar si in vacanta
- ore pentru realizarea subiectelor și corectarea tezelor și testelor administrate la clasã pentru evaluarea corespunzãtoare și asigurarea notãrii ritmice
- ore de participare la organizare/ corectare in cadrul olimpiadelor si concursurilor scolare
- ore pentru formarea si perfectionarea - obligatorii prin Legea Educației Naționale, art.245, alineatul 6
- ore pentru completarea portofoliului profesorului, portofoliului dirigintelui, caietului dirigintelui, completarea catalogului stati ca vine dublat in format electronic!,completarea fișelor psihopedagogice ale elevilor, alcãtuirea diverselor raportãri cerute de minister și inspectorate, completarea proceselor verbale etc.
- ore muuuulte! pentru elaborarea planificarilor anuale, calendaristice, pe unitati
- supravegherea elevilor/ administrarea testului EN VI
- consilii profesorale - cel puțin unul pe lunã 4-5 ore, 2-3 consilii la sfarșitul fiecãrui semestru; daca esti membru in Consiliul de Administratie al scolii mai pui niste ore
- ședința cu pãrinții 4 ore o datã pe lunã
- ore pentru activitãți extrașcolare 1 Decembrie, Sarbatorile de iarna, excursii etc
- ore pentru activitãți an cadrul comisiilor din școalã
- ore pentru activitãți metodice
- ore pentru susținerea examenelor de corigențã, de ancheiere a situației școlare sau de diferențe
- ore pentru comunicarea cu pãrinții elevilor, an plus fațã de orele de consultații, de ședințe
- pregatirea suplimentara a elevilor pentru examene, concursuri, olimpiade
- se mai pot gãsi, dar cred cã e suficient ºi atat pentru a se anþelegã cã nu e cazul sã fim trataþi ºi remuneraþi an dispreþul oricãrei urme de decenþã.
Profesor De La Tara- 07 Iun. 2017 19:43:05
bine zis sabareanu lucian eu ma intreb cum traieste d na Carmen ca pe la televiziuni se spunea ca are 0,5 norma in inv. sau o avea 5 norme de ore supl. sau am uitat ei fac meditatiiiii.... nu ne comparam noi cu ei.....Profesor De La Tara 07 Iun. 2017 19:31:56
altadata ai fost mai tolerant dnule Tariceanu vreau sa va spun sunt prof cu gradul ii in 2018 imi sustin gr i am 16 ani vechime in invatamint ,32 ani vechime in munca , am dirigentie,si in luna mai sal net a fost 2012 in conditiile in care beneficiem de un spor de 15% zona defavorizata, aceste sporuri nu se aplica la acel salariu de baza dragi colegi ,ati facut calcule///// eu de exemplu am un salariu de baza de 2685 +10% dir +15%spor zona - 33% retineri dar totul este minciuna aceste sporuri se dau la vechile sal tarifare cei cu stabilitate am pierdut mult acum ne au ajuns debutantii nu este corect d nule tariceanu ,d nule yohanis, ai sotia profesor??? la voi cum se calculeaza salariu de prof??? ca la noi se spune ca '' asa e baza de date calculul salariului il face CALCULATORUL'' nu este chiar asa nici in invatamint ca ati dat drepturi fffff multe la elevi si alo????? cei din capul trebiii nu va suparati avem cadre suplinitoare cu NOTE DE 2 3 4 5 maxim aceste cadre vin in fata elevilor cu ORDINE DE NUMIRE de la ISJ ur.......Sabareanu Lucian 07 Iun. 2017 19:13:50
Ar fi interesant sa aflam cate ore presteaza anual dl tariceanu pentru banii si beneficiile pe care le are la dispozitie.Adrian Popa 07 Iun. 2017 18:41:43
Tariceanu, daca a fost in invatamant, a predat tehnologie...E adevarat, nu e niciun stress sa predai aceasta discplina careia nu i-a dat nimeni nicio importanta si nu a contat la admiteri...Respectivul politician ar mai trebui sa stie si faptul ca profesorii beneficiaza de concedii peste medie, intrucat asa e in toata lumea. In Romania mai e si cazul acesta particular. Guvernantii gandesc in felul urmator: le dam profesorilor zile libere, cat mai multe, ca sa nu-i platim!Rodica Murariu 07 Iun. 2017 18:20:39
Nimic mai fals! În anvãțãmant, ancepand de la grãdinițã, sunt permanent activitãți: cu pãrinții, parteneriate bisericã, poliție, pompieri, alte școli..,excursii/vizite, concursuri, „școala de varã”... Nu aveți suficient timp sã vedeți ce facem, cu atat mai mult sã aflați cate ore de documentare și antocmire a documentelor necesare desfãșurãrii acestor activitãți!Dar și eu pot spune cã salariul+SPORURILE dumneavoastrã nu se justificã! Și sigur am mai multã dreptate decat voi, parlamentarii! Voi și miniștrii și nu numai... renunțați un an la salarii+ sporuri+++ și veți avea bani pentru educație și sãnãtate! Numai o țarã care are oameni sãnãtoși și educați va reuși sã prospere!
Lacner Manuela 07 Iun. 2017 17:31:33
Domnule Tariceanu esti un nesimtit! Nimic mai mult!R 07 Iun. 2017 17:27:22
- 18 ore norma didacticã- 1 orã de consilere a elevilor
- 1 orã de consultații cu pãrinții
- 12 ore de pregãtire a lecțiilor cel puțin. Uneori chiar 18 sau 20 de ore. Debutanții se pregãtesc cel puțin 20-24 de ore.
- 2 ore alte activitãți an școalã completarea condicilor, proceselor verbale și altor documente
- 10 ore realizarea subiectelor și corectarea tezelor și testelor administrate la clasã pentru evaluarea corespunzãtoare și asigurarea notãrii ritmice 20 - 22 teste an 15 sãptãmani anseamnã un test și ceva pe sãptãmanã
- 15 ore/sãptãmanã cursuri de formare și perfecționare - obligatorii prin Legea Educației Naționale, art.245, alineatul 6 - plãtite de mine
TOTAL = 59 de ore pe sãptãmanã cu o pregãtire minimalã a lecțiilor
La acestea se adaugã:
- alcãtuirea și modificarea orarului doar eu 100-200 de ore pe an - neplãtite
- completarea portofoliului profesorului, portofoliului dirigintelui, caietului dirigintelui, completarea catalogului, completarea planificãrilor, completarea fișelor psihopedagogice ale elevilor, alcãtuirea diverselor raportãri cerute de minister și inspectorate, completarea proceselor verbale etc. 100-150 ore pe an
-participarea la olimpiade, concursuri școlare și alte examene 20-100 de ore pe an
- consilii profesorale - cel puțin unul pe lunã 4-5 ore 2-3 consilii la sfarșitul fiecãrui semestru
- serviciul pe școalã 4 ore o datã pe lunã toți ceilalți profesori
- ședința cu pãrinții 4 ore o datã pe lunã
- activitãți extrașcolare 4-6 ore pe sãptãmana
- activitãți an cadrul comisiilor din școalã 1-2 ore pe sãptãmanã
- activitãți metodice și ședințe de catedrã 1-2 ore pe sãptãmanã
- pregãtirea temelor și examenelor pentru cursurile de perfecționare 2-3 ore pe sãptãmanã
- ancheierea situației școlare și alcãtuirea rapoartelor 20-40 de ore pe an
- susținerea examenelor de corigențã, de ancheiere a situației școlare sau de diferențe 10-30 de ore anual
- comunicare cu pãrinții elevilor an plus fațã de orele de consultații, de ședințe și de lectorate 20-50 ore anual
- alte activitãți inițiate de cãtre inspectoratele școlare și M.EC.T.S. acțiuni, antalniri, simpozioane, consfãtuiri, etc. 50-100 de ore anual
Dacã mai adãugãm și cererile ministerului și inspectoratelor de a lucra suplimentar și diferențiat cu elevii slabi și cu elevii buni care se pregãtesc pentru concursurile școlare, precum și cu toți elevii care se pregãtesc pentru examenele naționale 3-4 ore pe sãptãmanã pe care trebuie sã le pregãtim an mod special, deci 7-8 ore pe sãptãmanã vom obține o medie de 80-90 de ore pe sãptãmanã mult peste cele 16 ore menționate de domnul președinte Traian Bãsescu. 40 de ore pe sãptãmanã, eu, profesorul de matematicã Adrian-Dan Enache, nu voi putea termina de corectat testele de evaluare inițialã și nu voi putea alcãtui raportarea rezultatelor februarie-martie. Dacã domnul ministru mã degreveazã total de celelalte activitãți pot termina corectarea și raportarea antr-o sãptãmanã.
Liderul grupei sindicale a S.S.I.B. din
Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" din București
Prof. Adrian-Dan Enache
Geopol 07 Iun. 2017 17:10:16
Dacã s-ar mai putea pune/posta ancã odatã foaia matricolã din liceu a mediocrului tãriceanu, ați avea explicația desãvarșitã a unui ”rãzbunãtor pe școalã”, așa cum a rãmas acest malagambist senator de țarã. La fel de dur critic este și ampotriva puterii judecãtorești și a tot ce anseamnã dreptate, corectitudine, onestitate, cinste!Melia 07 Iun. 2017 17:08:26
Stimabile, gradul de dezvoltare a unei tari se masoara - si- prin gradul de cultura. Un om educat nu e usor de manipulat. Sa inteleg ca doriti o turma de oi imi cer scuze de la oi pe care sa o conduceti cu ciobanii si cainii dumneavoastra unde doriti si, sa faceti din ei ceea ce doriti. Altfel de ce ati vorbi asa despre invatamant si despre cei care se ocupa de educatie. Rusine sa va fie!Adelina Gavrila 07 Iun. 2017 17:05:59
Ce am inteles eu cu mintea mea umila de profesor? Ca acasa nu mai trebuie sa pregatesc nimic, sa concep si sa corectez teste, dar si sa pregatesc zeci de rapoarte si alte materiale, ca nu mai trebuie sa ma implic ca sa nu ma stresez etc. si ca Senatul ne va dubla zilele legale de concediu. Corect?Roset 07 Iun. 2017 16:07:36
Stimabile, domn Tãriceanu și ancã vreo trei-patru nume/prenume pe care le mai ai! Crezi cã reprezinți mai mult de o persoanã? ; Cand ai lucrat dumneata an anvãțãmant? Atunci cand prezentai costumele cu care dintotdeauna se ambrãcau profesorii la ocazii ca sã le aibã 15-20 de ani? La persoane nesimțite de ce ar trebui spor de solicitare neuropsihicã! Conduc prin chestori și secretari o ședințã, apoi fac vizite - dacã antre timp nu apucã sã promitã ceva electoral! În ancheiere pot sã vã spun cã ,,sunteți PARȘIV, domnule”!