"Sunt 448 de cabinete de medicina generala, 150 de cabinete stomatologice, 9 cabinete medicale universitare si 13 cabinete medicale stomatologice. 500.000 de elevi sunt ingrijiti in cabinetele scolare din Bucuresti si 119.000 de studenti. In 2017, deficitul de personal era de 70%, personalul medical era demotivat, supranormat. Lipsa cvasitotala a echipamentelor medicale, nu existau medicamente si materiale sanitare, bugetul pentru salarii era insuficient si functionarea cabinetelor scolare se realiza in conditii improprii. In ce conditii functioneaza cabinetul scolar - personalul medical este angajat la ASSMB, salariile medicilor si asistentelor medicale sunt asigurate de Ministerul Sanatatii, prin DSP. (...) Am ajuns in decembrie 2018.
Am avut 81 de concursuri, la care s-au scos 275 de locuri. Am suplimentat numarul de posturi din reteaua de medicina scolara cu un numar de 161 si ajungem astazi sa ne laudam cu o acoperire de peste 80%", a afirmat directorul general adjunct al Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti in cadrul evenimentului "Conferinta de medicina scolara - probleme actuale".
Potrivit acesteia, personalul medical din reteaua de medicina scolara a urmat cursuri de 'basic life support' la un centru de simulare, dar si cursuri de legislatie medicala cu actualizarea cunostintelor despre legea drepturilor pacientilor si acordul scris informat.
In ceea ce priveste investitiile, s-au cheltuit 18 milioane de lei pe echipamente, mobilier, materiale sanitare, medicamente si aparatura medicala.
Turkes Ablachim a amintit ca in Bucuresti va fi realizat primul proiect informatic pentru cabinetele scolare. Potrivit acesteia, fiecare cabinet va fi dotat cu calculator si scaner, datele vor fi complet securizate - numai personalul medical va avea acces la aceste date, prin intermediul amprentei digitale.
De asemenea, se va utiliza o platforma electronica moderna cu raportare uniformizata, statisticile medicale in aceste conditii vor fi riguroase si vor permite extragerea de date utile pentru sanatatea publica a copiilor.
"Va permite accesul eficient al parintilor la informatii medicale iar toate operatiunile administrative vor fi online. Sistemul informatic va integra componente de mesagerie electronica pentru parinti, transmiterea documentelor medicale se va realiza automat in fisa electronica a copilului, cu asigurarea ca securitatea va fi avansata in conformitate cu prevederile legale", a mai aratat directorul ASSMB.