Ministerul Educatiei a stabilit o noua grila de acordare a burselor pentru elevi, insa a lasat autonomie scolilor pentru a decide criteriile de acordare si valoarea lor finala.
Articolul 90 din noua Lege a Educatiei pentru invatamantul preuniversitar prevede ca elevii de la cursurile cu frecventa din invatamantul preuniversitar de stat beneficiaza de burse (alin 1). De bursele de excelenta olimpica (I) beneficiaza si elevii din invatamantul preuniversitar particular acreditat.
Cuantumul minim al burselor este definit dupa cum urmeaza:
a) bursa de excelenta olimpica I/internationala – 1.000 lei/luna;
bursa de excelenta olimpica II/nationala – 700 lei/luna;
b) bursa de performanta scolara – 500 lei/luna;
c) bursa profesionala – 300 lei/luna;
d) bursa sociala – 300 lei/luna.
Bursele de excelenta olimpica (I si II) reprezinta o forma de stimulare a excelentei si se acorda dupa cum urmeaza:
a) Bursa de excelenta olimpica (I) se acorda elevilor care obtin distinctii (premiile I, II, III, mentiune) la olimpiadele scolare internationale recunoscute de Ministerul Educatiei. Bursele de excelenta olimpica (I) se acorda lunar elevilor de gimnaziu si liceu, din bugetul Ministerului Educatiei, si se pastreaza pe toata durata studiilor preuniversitare si universitare, in universitatile de stat din Romania.
b) Bursa de excelenta olimpica (II) se acorda elevilor care obtin distinctii (premiile I, II, III , mentiune) la olimpiadele scolare nationale organizate si finantate de Ministerul Educatiei. Bursele de excelenta olimpica (II) se acorda lunar elevilor de gimnaziu si liceu, din bugetul Ministerului Educatiei, pe intreaga durata a anului scolar urmator obtinerii distinctiei. Exceptie fac elevii din ultimul an de studii liceale care primesc, un premiu in cuantum egal cu valoarea cumulata a bursei pentru un an scolar (alin 2).
Bursa de performanta scolara reprezinta o forma de stimulare a elevilor care obtin rezultate foarte bune la invatatura. Bursa de performanta scolara se poate cumula cu bursa profesionala sau cu bursa sociala. Criteriile de acordare a burselor de performanta scolara, precum si cuantumul final al bursei de performanta scolara se stabilesc anual, cu respectarea prevederilor alin. (1), la nivelul fiecarei scoli de consiliul de administratie, cu incadrare in buget (alin 3).
Bursa profesionala reprezinta o forma de stimulare a elevilor care urmeaza invatamantul profesional. Bursa profesionala se acorda tuturor elevilor din invatamantul liceal profesional, cu conditia respectarii prevederilor alin. (1) si a criteriilor de frecventa stabilite prin ordin al ministrului educatiei. Elevii din invatamantul liceal profesional pot beneficia si de burse pe baza de contracte incheiate cu operatori economici ori cu alte persoane fizice sau juridice (alin 4).
Bursa sociala reprezinta o forma de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socio-economic sau din grupuri vulnerabile, in vederea sustinerii participarii la activitatile didactice si a prevenirii abandonului scolar. Criteriile de acordare a burselor sociale, precum si cuantumul final al bursei sociale se stabilesc anual, cu respectarea prevederilor alin. (1) si a criteriilor minime de acordare stabilite prin ordin al ministrului educatiei, la nivelul fiecarei unitati de invatamant, de consiliul de administratie, cu incadrare in buget (alin 5).
Scolile primesc fond de burse de la Ministerul Educatiei
Fondul pentru burse se aloca unitatilor de invatamant de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei, in functie de numarul de elevi de la invatamantul cu frecventa. Fondul pentru burse nu poate fi folosit cu alta destinatie. Autoritatile publice locale pot suplimenta fondul de burse al scolii (alin 6).
Cuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse al unitatii de invatamant este de:
a) 400 lei/an/elev in invatamantul primar;
b) 900 lei/an/elev in invatamantul gimnazial;
c) 1500 lei/an/elev in invatamantul liceal, filierele teoretica si vocationala;
d) 3000 lei/an/elev in invatamantul liceal, filierea profesionala (alin 7).
Cuantumul alocat prin bugetul Ministerului Educatiei pentru constituirea fondului de burse al unitatii de invatamant se poate actualiza prin hotarare de Guvern initiata de Ministerul Educatiei (alin 8).
Elevii pot beneficia si de burse pe baza de contract incheiat cu operatori economici ori cu alte persoane juridice sau fizice (alin 9).
Bursele sociale se pot cumula cu orice alt tip de bursa
Elevii si cursantii straini din invatamantul preuniversitar pot beneficia de burse, potrivit prevederilor legale (alin 10).
Cumulul burselor finantate din bugetul de stat se poate realiza dupa cum urmeaza:
a) Bursele sociale se pot cumula cu orice tip de bursa.
b) Bursa de excelenta olimpica (I si II) se poate cumula cu bursa profesionala sau cu bursa sociala.
c) Bursa de performanta se poate cumula cu bursa profesionala sau cu bursa sociala (alin 11).
Cristina 13 Sep. 2022 09:52:18
Daca am obtinut locul II la concursul Fii inteligent la matematica, ne incadram la bursa de performanta.Mentionez ca acum suntem in clasa a III-a.
Carmen 09 Sep. 2022 16:50:51
Daca elevul este premiat la Concursul regional de fizica "Horia Hulubei" poate lua bursa de performanta ?Steliana 08 Sep. 2022 14:33:05
Diplomele obtinute la concursurile nefinantate de Ministerul educatiei precum "Comperul" sau "Fii inteligenT...la matematica" întra în grila concursurilor pentru care se acorda bursele de performante pentru invatamantul primar?Varlan Constantin 02 Aug. 2022 14:35:17
Daaa,bursa sociala vad ca e 300 lei si la noi da doar 100 lei lunar,cum vine asta?