Ministerul Educatiei a schimbat criteriile la bursa tehnologica: se acorda doar elevilor cu 10 la purtare!

De Portal Invatamant
la 25 Sep. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Educatiei a schimbat criteriile la bursa tehnologica: se acorda doar elevilor cu 10 la purtare!25Sep.2024

Ministerul Educatiei a eliminat posibilitatea acordarii bursei tehnologice pentru elevii care, in anul scolar anterior, au avut media la purtare mai mica de 10, conform unui ordin publicat pe 24 septembrie in Monitorul Oficial, fara sa existe un anunt in acest sens.

Aceasta modificare a Metodologiei de acordare a burselor scolare 2024-2025 vine pe fondul neconcordantelor sesizate de profesori intre criteriile de eligibilitate pentru bursa tehnologica din Legea invatamantului preuniversitar nr.198/2023 si Metodologia-cadru, aprobata prin Ordinul nr. 5.518/2024.
 
In aceste zile, pe grupurile de Facebook ale profesorilor au aparut mai multe sesizari privind contradictiile legislative la acordarea bursei tehnologice in anul scolar 2024-2025.

 
Concret, conform Legii invatamantului preuniversitar, acordarea bursei tehnologice este conditionata de media 10 la purtare in anul scolar anterior, astfel:
"Art. 108, alin. (18) Bursa de excelenta, bursa de merit, bursa de rezilienta sau bursa tehnologica este acordata si cu conditia ca elevul beneficiar sa fi obtinut media 10 la purtare sau calificativul foarte bine la purtare la finalul anului scolar anterior”. 
 
Pe de alta parte, in Metodologia-cadru pentru acordarea burselor scolare apareau urmatoarele precizari:
"Art.13 (6) Bursa tehnologica nu se acorda in primele 3 luni calendaristice din anul scolar urmator, in cazul in care elevul a comis abateri disciplinare grave, care conduc la scaderea mediei generale la purtare sub nota 7 in anul scolar precedent.
(7) Abaterile mentionate la alin. (6) nu se refera la scaderea mediei la purtare din cauza absentelor nemotivate pentru care se aplica sanctiunile precizate la art. 16 alin. (12).
(8) Decizia de suspendare a bursei tehnologice in situatiile prevazute la alin. (6) si (7) se aplica de catre director, la propunerea comisiei de management al burselor".
 
Prin urmare, prin Ordinul publicat in Monitorul Oficial, Ministerul Educatiei aduce clarificari privind criteriile care reglementeaza bursa tehnologica. Astfel, doar elevii care au obtinut media 10 la purtare si care au promovat anul scolar anterior vor putea beneficia de bursa tehnologica in anul scolar 2024-2025, pragul de nota 7 la purtare fiind eliminat.
 
"Articol unic. — La articolul 13 din anexa la Ordinul ministrului educatiei nr. 5.518/2024 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 677 din 15 iulie 2024, alineatele (6)—(8) se abroga"
 

Atentie: Acest browser nu suporta fisiere PDF.
Click aici pentru a descarca fisierul pdf.



Bursa tehnologica 2024-2025


Bursa tehnologica reprezinta o forma de stimulare a elevilor care urmeaza invatamantul tehnologic si consta intr-un sprijin financiar lunar in cuantum de 300 lei.
 
In anul scolar 2024—2025, bursa tehnologica se acorda doar elevilor inmatriculati in cadrul specializarilor din invatamantul profesional, inclusiv dual, nivel 3 EQF/CNC.
 
Elevii declarati repetenti la finalul unui an scolar nu beneficiaza de bursa tehnologica pentru anul de studiu pe care il repeta, cu exceptia cazurilor de repetare a anului scolar din motive medicale.

 
Prin exceptie, in anul scolar 2024—2025, elevii declarati repetenti in invatamantul liceal, care opteaza pentru continuarea studiilor ininvatamantul profesional, inclusiv dual, beneficiaza de bursa tehnologica.
 
Bursa tehnologica se acorda elevilor la propunerea dirigintelui, nefiind conditionata de depunerea unei cereri in acest sens. Profesorul diriginte va inainta la secretariatul unitatii de invatamant lista cu elevii propusi pentru bursa tehnologica, in primele 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar.

In anul scolar 2024-2025, bursa tehnologica se poate cumula cu bursa de excelenta olimpica I sau II/bursa de merit/bursa de rezilienta si cu bursa sociala.



Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

bursa tehnologicaministerul educatiei


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//