Bursa de merit 2024, noile criterii de acordare: La mai mult de 10 absente nemotivate intr-o luna, elevii raman fara bursa

De Portal Invatamant
la 16 Iul. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bursa de merit 2024, noile criterii de acordare: La mai mult de 10 absente nemotivate intr-o luna, elevii raman fara bursa16Iul.2024

Elevii de gimnaziu si liceu cu medii generale pe anul scolar anterior egale sau mai mari de 9,50 vor primi bursa de merit in anul scolar 2024-2025, potrivit metodologiei privind acordarea burselor elevilor, publicata recent in Monitorul Oficial.

Prin exceptie, bursele de merit la clasa a V-a se acorda elevilor cu media primelor doua intervale de invatare din anul scolar in curs mai mare sau egala cu 9,50. In cazul lor, se calculeaza ca medie aritmetica, avand doua zecimale, fara rotunjire, notele obtinute de elevi la toate disciplinele, pe parcursul primelor doua intervale de invatare din anul scolar in curs.
 
Listele cu elevii din clasa a V-a beneficiari ai bursei de merit se stabilesc in luna ianuarie a anului calendaristic urmator anului in care se obtin rezultatele scolare mentionate mai sus si se platesc incepand cu luna februarie, pentru drepturile aferente lunii ianuarie, pana la sfarsitul cursurilor din anul scolar respectiv.

Topim preturile in mijlocul verii! Ai REDUCERI de 70% si transport GRATUIT la culegerile scolare...Detalii AICI<<
 
In cazul elevilor de clasa a IX-a, pentru bursa de merit se ia in calcul media de admitere in invatamantul liceal sau profesional si dual, care trebuie sa fie mai mare sau egala cu 9,50.
 

Cat este bursa de merit 2024

 
Pentru anul scolar 2024—2025, cuantumul minim al burselor de merit este de 450 lei/luna. 
 
Valoarea burselor poate fi suplimentata de catre consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant in functie de:
a) sumele alocate de autoritatile administratiei publice locale;
b) alte venituri obtinute potrivit legii
 
Bursele pentru elevii din invatamantul preuniversitar de stat se asigura din bugetul Ministerului Educatiei, cu exceptia invatamantului liceal militar. Bursele elevilor din invatamantul liceal militar se asigura de catre Ministerul Apararii Nationale.
 

Ce medie trebuie sa ai ca sa iei Bursa de merit

 
Noua Metodologie-cadru de acordare a burselor in invatamantul preuniversitar 2024-2025 impune prezenta unui prag de medie pentru acordarea burselor de merit. Cu toate acestea, Ministerul Educatiei a decis sa pastreze procentul de 30% dintre elevii din fiecare clasa, la acordarea burselor de merit, astfel:
 
"Art. 7 (1) Numarul burselor de merit cumulate cu numarul burselor de rezilienta se acorda pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasa de gimnaziu si liceu, inclusiv invatamant profesional si dual, dintr-o unitate de invatamant preuniversitar.

(2) Bursele de merit se acorda dupa cum urmeaza:
a) elevilor din fiecare clasa de gimnaziu si liceu dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, mai putin elevii din clasa a V-a si elevii din clasa a IX-a, cu medii generale pe anul scolar anterior egale sau mai mari de 9,50; in situatia in care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinsi toti elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsa pentru a-i cuprinde si pe acestia;

b) elevilor din fiecare clasa a V-a dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, cu media primelor doua intervale de invatare din anul scolar in curs mai mare sau egala cu 9,50; in situatia in care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinsi toti elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsa pentru a-i cuprinde si pe acestia;

c) elevilor din fiecare clasa a IX-a dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, cu medii de admitere in invatamantul liceal sau profesional si dual egale sau mai mari de 9,50; in situatia in care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinsi toti elevii cu medii de admitere mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsa pentru a-i cuprinde si pe acestia;
 
d) elevilor de gimnaziu si liceu, inclusiv invatamant profesional si dual, care au obtinut premiile I, II sau III la etapele judetene ale olimpiadelor scolare recunoscute de Ministerul Educatiei, premiul I la etapele nationale ale concursurilor/ competitiilor scolare si extrascolare, recunoscute de Ministerul Educatiei, elevilor care au obtinut medalia de aur/locul I la campionatele nationale organizate de federatiile sportive nationale olimpice/probe olimpice".
 

Cand intra bursa de merit

 
Bursele de merit se acorda in fiecare an scolar, in data de 20 a lunii, pe perioada cursurilor scolare, inclusiv pe perioada pregatirii practice si pe timpul pregatirii si sustinerii evaluarii nationale de catre absolventii clasei a VIII-a, in perioada primei sesiuni a examenului national de bacalaureat sau a examenului de certificare a calificarii profesionale, pana la comunicarea rezultatelor finale, cu conditia ca elevii bursieri sa se prezinte la examene.
 
Prin exceptie de la prevederile de mai sus, bursele de merit se acorda si pe timpul pregatirii si sustinerii evaluarii nationale de catre absolventii clasei a VIII-a, in perioada primei sesiuni a examenului national de bacalaureat sau a examenului de certificare a calificarii profesionale, pana la aflarea rezultatelor finale si in cazul elevilor bursieri care nu s-au prezentat la examen din motive medicale.
 

Acte necesare bursa de merit

 
Bursele de merit care au la baza media se acorda la propunerea profesorului diriginte, nefiind conditionate de depunerea unei cereri in acest sens. Profesorul diriginte va inainta la secretariatul unitatii de invatamant lista cu elevii propusi pentru bursa de merit si de rezilienta pe baza mediei, in primele 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar, pentru elevii din clasele VI—XII, iar pentru elevii de clasa a V-a, in primele 15 zile calendaristice ale lunii ianuarie.
 
Bursele de merit care au la baza rezultatele obtinute la competitii /concursuri scolare si extrascolare, atestate prin documente scolare, respectiv prin copii de pe diplomele obtinute la competitii, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unitatii de invatamant, se acorda elevilor pe baza unei cereri depuse de parinte/reprezentantul legal/elevul major in primele 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar sau in termen de 15 zile calendaristice de la data obtinerii premiului pentru elevii din anii terminali, conform art. 7 alin. (14). Rezultatele la campionatele nationale organizate de federatiile sportive nationale olimpice/probe olimpice care vor sta la baza acordarii burselor de merit vor fi atestate prin: copie diploma loc I si adeverinta de la federatia sportiva nationala pe ramura de sport respectiva, la care se ataseaza extras din calendarul competitional.
 
Profesorul diriginte sprijina elevii majori, parintii/ reprezentantii legali ai elevilor minori si coordoneaza procesul de depunere a documentelor necesare pentru acordarea burselor.
 
"Art. 8 (6) Etapele stabilirii listei cu elevii care vor beneficia de burse de merit si de rezilienta sunt:
a) stabilirea numarul de bursieri prin calcularea procentului
de 30% (cu rotunjire in sus) din efectivul clasei;
b) intocmirea listei beneficiarilor de burse de excelenta olimpica I si II (daca exista);
c) intocmirea listei beneficiarilor burselor de merit acordate pe baza rezultatelor la competitii (daca exista);
d) intocmirea listei beneficiarilor de burse de merit pe baza mediei generale — toti elevii cu medii generale egale sau peste 9,50, fara cei de la lit. b) si c);
e) se stabileste numarul de elevi beneficiari de burse de rezilienta, scazand numarul de elevi de pe lista de la lit. d) din numarul obtinut la lit. a);
f) in cazul in care numarul de la lit. e) este mai mare ca 0 se completeaza lista de la lit. d) cu elevii cu medii generale egale sau mai mari cu 7, in ordine descrescatoare, pana se atingenumarul de la lit. a)".
 
Atentie! Un elev poate beneficia de o singura bursa de merit pe an, indiferent de rezultatele obtinute in anul scolar anterior, ca medie generala sau rezultate la competitii.

Topim preturile in mijlocul verii! Ai REDUCERI de 70% si transport GRATUIT la culegerile scolare...Detalii AICI<<
 

Cum se calculeaza bursa de merit

 
Pentru lunile din anul scolar in care sunt vacante, calculul burselor de merit se face astfel:
 
(CmB/NZL) x (NZL – NZV), unde:
CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru;
NZL = numar de zile lucratoare din luna respectiva;
NZV = numar de zile de vacanta din luna respectiva.
 
In calculul prevazut mai sus, sarbatorile legale si zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucratoare.
 

La cate absente nu se mai da bursa de merit

 
Bursa de merit este acordata si sub conditia ca elevul beneficiar sa fie promovat la toate disciplinele si sa fi obtinut media 10 la purtare sau calificativul „foarte bine” la purtare la finalul anului scolar anterior.
 
In situatia in care elevii acumuleaza 10 sau mai multe absente nemotivate intr-o luna, nu primesc bursa de merit pentru luna respectiva. In cazul in care atingerea sau depasirea pragului de 10 absente este in legatura cu motive medicale, elevul sau parintele /reprezentantul legal al acestuia va prezenta actele pe baza carora se face motivarea absentelor, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii elevului, in scopul restabilirii dreptului la bursa. 
 
In situatia in care, in functie de momentul efectuarii platii bursei, nu a fost posibila acordarea bursei in urma motivarii absentelor din luna respectiva, plata acesteia se poate efectua odata cu plata burselor pentru luna urmatoare.
 
Acordarea bursei inceteaza la pierderea calitatii de elev, conform prevederilor legislative in vigoare.
 
Sumele alocate pentru bursele elevilor sunt neimpozabile si nu sunt luate in considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obtinerea venitului minim garantat, precum si pentru alte beneficii sociale.
 


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

bursa de merit 2024bursa elevimedie bursa de meritcuantum bursacalcul burse de merit


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//