Au voie parintii sa asiste la ore? Reguli privind accesul parintilor in scoala

De Portal Invatamant
la 27 Aug. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Au voie parintii sa asiste la ore? Reguli privind accesul parintilor in scoala27Aug.2024

Parintii elevilor sunt parteneri educationali principali ai unitatilor de invatamant si impartasesc responabilitatea pentru educatia copiilor lor. Despre drepturile si obligatiile parintilor exista referiri atat in Legea invatamantului nr.198/2023, cat si in ROFUIP 2024, in vigoare de la 1 septembrie.

Statutul de "parteneri educationali" ii lasa pe unii parinti cu impresia ca pot sa asiste oricand la orele desfasurate de cadrul didactic, in timpul programului scolar. Insa lucrurile nu stau asa. Nu vorbim aici despre situatiile elevilor cu cerinte educationale speciale si/sau dizabilitati, pentru care exista reglementari specifice.
 

Cand este permis accesul parintilor in scoala

 
Accesul parintilor in scoala este strict reglementat prin legile si regulamentele in vigoare. Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 prevede ca accesul parintilor in scoli este permis in concordanta cu procedura de acces prevazuta in regulamentul unitatii de invatamant, daca:
- a fost solicitat/a fost programat pentru o discutie cu un cadru didactic sau cu directorul/directorul adjunct al unitatii de invatamant;
- desfasoara activitati in comun cu cadrele didactice;
- depune o cerere/alt document la secretariatul unitatii de invatamant;
- participa la actiuni organizate de parinti, aprobate de conducerea unitatii de invatamant;
- in alte situatii speciale prevazute de regulamentul de organizare si functionare al unitatii.
 
Aceeasi lege prevede, explicit, la Art. 223, ca personalul didactic de predare are dreptul la siguranta in exercitarea actului educational si nu poate fi perturbat in timpul desfasurarii activitatii didactice. Singurele exceptii sunt interventiile autoritatilor din sistemul educational sau public, in situatii critice.

 

Accesul parintilor in scoala, conform ROFUIP 2024
 

Aceleasi prevederi referitoare la accesul parintilor in scoala apar si in Regulamentul-cadru pentru organizarea si functionarea unitatilor de invatamant preuniversitar, in vigoare de la 1 septembrie 2024, astfel:
 
"Art. 154. (1) Parintele/reprezentantul legal al beneficiarului primar are acces in incinta unitatii de invatamant in concordanta cu procedura de acces, daca:
a) a fost solicitat/a fost programat pentru o discutie cu un cadru didactic sau cu directorul/directorul adjunct al unitatii de invatamant;
b) desfasoara activitati in comun cu cadrele didactice;
c) depune o cerere/alt document la secretariatul unitatii de invatamant;
d) participa la intalnirile programate cu educatorul/educatoarea/ profesorul pentru educatie timpurie/invatatorul/institutorul/profesorul pentru invatamant prescolar/primar/profesorul diriginte;
e) participa la actiuni organizate de asociatia de parinti;
f) in alte situatii speciale prevazute de regulamentul de organizare si functionare a unitatii.
(2) Consiliul de administratie are obligatia stabilirii procedurii de acces al parintilor/reprezentantilor legali in unitatile de invatamant".
 
Cu privire la asistenta la ore, au atributii in acest sens directorul scolii si responsabilul comisiei pentru curriculum, care "controleaza calitatea procesului instructiv-educativ, atat prin asistente la ore, astfel ca fiecare cadru didactic sa fie asistat cel putin o data intr-un an scolar, cat si prin evaluarea impactului participarii cadrelor didactice la mobilitati cu scop de invatare si la diverse activitati educative extracurriculare si extrascolare" - Art. 21, alin.4, litera q) din ROFUIP 2024.

 
Desigur, prevederile incluse in noua Lege a Educatiei si ROFUIP sunt completate de fiecare unitate de invatamant in parte, care are obligatia de a stabili procedura specifica de acces pentru parinti.
 

Exemplu Procedura specifica de acces pentru persoanele straine: scoala gimnaziala


1.Accesul in scoala al persoanelor straine se face pe la intrarea principala si este permis numai dupa verificarea identitatii acestora de catre personalul de paza si dupa primirea unui ecuson de vizitator.
 
2.Ecusoanele de acces au aplicata stampila institutiei si se pastreaza si se elibereaza la punctul de control de la intrarea principala.
 
3. Membrii personalului de paza vor inregistra la punctul de control numele si prenumele, seria si numarul actului de identitate, scopul vizitei, precum si ora intrarii si parasirii incintei de invatamant in Registrul pentru evidenta accesului vizitatorilor in spatiile de invatamant.
 
4. Dupa inregistrarea datelor in registru, personalul de paza inmaneaza ecusonul persoanelor solicitante, care dobandesc astfel calitatea de vizitatori. Vizitatorii au obligatia de a purta la vedere ecusonul pe toata durata ramanerii in unitatea scolara si de a-l restitui la punctul de control personalului de paza, in momentul incheierii vizitei.
 
5. Dupa obtinerea permisiunii de acces in scoala, vizitatorul va fi indrumat de personalul de paza sa astepte persoanele cu care doreste si ia legatura intr-un spatiu special destinat, situat in holul central al cladirii.
 
6. Solicitarea vizitatorului de a ajunge intr-un alt loc din scoala decat holul central al cladirii va fi analizata si aprobata, dupa caz, de conducerea scolii, care va delega personalul care va conduce vizitatorul pana la locul respectiv.
 
7. Vizitatorii au obligatia sa respecte reglementarile interne ale unitatii de invatamant referitoare la accesul in unitatea de invatamant si sa nu paraseasca locul stabilit pentru intalnirea cu persoanele din scoala. Se interzice accesul vizitatorilor in alte spatii decat cele stabilite la punctul 5, fara acordul conducerii unitatii de invatamant. Nerespectarea acestor prevederi poate conduce la evacuarea vizitatorului din perimetrul unitatii de invatamant de catre membrii personalului de paza si/sau la interzicerea ulterioara a accesului in unitatea scolara.
 
8. Accesul parintilor/ reprezentantilor legali in incinta unitatii scolare este permis in urmatoarele cazuri:
a. la solicitarea profesorilor diriginti/ cadrelor didactice/ directorului/ directorului adjunct al unitatii
b. desfasoara activitati in comun cu cadrele didactice
c. depune o cerere/ alt document la secretariatul unitatii de invatamant
d. participa la intalnirile programate cu invatatorul/ institutorul/ profesorul pentru invatamant primar/ profesorul diriginte
e. participa la actiuni organizate de asociatia de parinti.
 
9. Parintii/ reprezentantii legali isi pot conduce si isi pot astepta copiii care participa la activitatile extracurriculare organizate in scoala in afara programului scolar in holul central al cladirii unitatii scolare sau in alt loc, stabilit de conducerea unitatii de invatamant.
 
10. Parintii/ reprezentantii legali ai elevilor aflati in situatii exceptionale (afectiuni locomotorii, imposibilitate de deplasare, altele asemenea), isi pot conduce si prelua copiii la/ de la sala de clasa.

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Ati inceput antrenamentul pentru Evaluarea Nationala la clasa a VIII-a?

Va doriti o pregatire eficienta si SUCCES deplin pentru copilul dvs. la Evaluarea Nationala?

Oferiti-i copilului dvs. suportul unei pregatiri conforme programei scolare in vigoare!

Culegerile ajuta acum elevul:

-> sa recapituleze/asimileze/lamureasca/fixeze notiunile de examen;
-> sa exerseze rezolvari similare celor de la examen;
-> sa capete incredere in fortele proprii;
-> sa atinga performante cu efect benefic pentru evolutia ulterioara.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

acces in scoalarofuiplegea invatamantului preuniversitarprocedura de acces scoala


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//