"De maine intra (in vigoare – n. r.) alocatiile majorate pentru copii, dar se primesc in mai. Noile valori vor fi de de 150 lei, respectiv 300 de lei.
Drepturile aferente lunii aprilie se platesc din mai", a spus ministrul Muncii, potrivit
Agerpres.
"Ca urmare a deciziei Parlamentului Romaniei de suplimentare a bugetului Ministerului Muncii si Justitiei Sociale cu suma de 2,13 miliarde lei, in vederea majorarii alocatiilor de stat prin Legea bugetului pe 2019, Ministerul Muncii a intocmit proiectul de Ordonanta de Urgenta care a fost aprobat in Guvern.
Prin urmare, noile alocatii vor fi de 300 de lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau pana la 3 ani in cazul copiilor cu dizabilitati, 150 de lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani, precum si pentru tinerii care au implinit varsta de 18 ani si urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, organizate in conditiile legii, pana la terminarea acestor cursuri. De asemenea, alocatia va fi de 300 de lei si pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani in cazul celor cu dizabilitati.
Prin acest proiect am modificat Legea 61/1993 si Legea 448/2006. Ordonanta a fost adoptata dar, pentru a putea face plata alocatiilor, avem nevoie ca domnul presedinte sa promulge legea bugetului de stat. Totusi, pentru a nu ajunge sa fim pusi in imposibilitatea de a aplica aceasta Ordonanta si pentru a nu incalca Legea finantelor publice, am modificat Ordonanta pe articolul II si am spus ca va intra in vigoare incepand cu drepturile aferente datei de 1 a lunii urmatoare celei la care se promulga Legea bugetului de stat", a explicat, in 20 februarie, Marius Budai.
Presedintele Klaus Iohannis a semnat pe 15 martie decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2019.
Potrivit Legii nr. 61/1993, alocatia de stat pentru copii este o forma de ocrotire acordata de catre stat, fara discriminare, tuturor copiilor din Romania. De aceasta alocatie beneficiaza toti copiii cu varsta de pana la 18 ani, dar si tinerii majori, cu conditia ca acestia sa frecventeze cursurile invatamantului liceal sau profesional. In cazul tinerilor care repeta un an scolar, nu se mai acorda alocatia de stat, cu exceptia situatiei in care acestia sunt nevoiti sa repete anul scolar din motive medicale.
Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii si copiii cetatenilor straini, precum si ai persoanelor fara cetatenie rezidenti/rezidente in Romania, in conditiile legii, daca locuiesc impreuna cu parintii.
Alocatia de stat se plateste unuia dintre parinti, tutorelui, curatorului, persoanei careia i-a fost dat in plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei careia i-a fost incredintat copilul in vederea adoptiei, in conditiile legii.
Alocatii copii 2019 - cuantumul alocatiei pentru copii se stabileste in raport cu indicatorul social de referinta (ISR), care in 2019 este de 600 de lei, astfel:
– 0,4 ISR (300 de lei) pentru copiii in varsta de pana la doi ani (sau trei ani, in cazul copiilor cu handicap). Aceasta se cumuleaza cu indemnizatia lunara, stimulentul lunar sau stimulentul de insertie prevazute de legislatia in vigoare;
– 0,168 ISR (150 de lei) pentru copiii cu varsta cuprinsa intre doi si 18 ani si pentru liceenii de peste 18 ani;
– 0,4 ISR (300 de lei) pentru copiii cu handicap cu varsta cuprinsa intre trei si 18 ani.
Valoarea alocatiei de stat pentru copii nu mai fusese modificata din 2017.