In cursul acestei zile, premierul Nicolae Ciuca are programate consultari cu reprezentantii asociatiilor de parinti si de elevi.
Prezent, marti dimineata, la un eveniment dedicat cercetarii, care se desfasoara la Palatul Victoria, premierul Nicolae Ciuca a spus ca unele dintre revendicarile sindicalistilor din Educatie nu pot fi puse in aplicare in acest moment, fara riscul de a iesi din tinta de deficit bugetar asumata de tara noastra.
"In momentul de fata, avem o greva declansata la nivelul sindicatelor din invatamant si doresc sa subliniez cateva aspecte care trebuie sa fie cunoscute si constientizate de catre fiecare dintre noi. (...) Este foarte clar pentru noi toti ca nu putem sa vedem profesorii nostri in alta parte decat la catedra, iar pe copiii nostri, elevi sau studenti, in banci sau in amfiteatre. Nu cred ca in momentul de fata este momentul prin care sa putem sa rezolvam problemele blocand anul scolar. De aceea, ma angajez personal, am discutat si cu presedintele Camerei Deputatilor, domnul Marcel Ciolacu, astazi vom continua dialogul, vom avea intalniri cu asociatia parintilor, cu asociatia elevilor si vom face in asa fel incat, pe baza de dialog, sa rezolvam problema, facand inca o data apel si la liderii de sindicat si la cadrele didactice sa inteleaga masurile pe care noi le-am luat", a spus premierul.
Nicolae Ciuca a afirmat ca in mandatul sau a facut tot ce a fost posibil astfel incat invatamantul sa primeasca mai multi bani.
"In 2022, bugetul educatiei a fost crescut cu 2 miliarde. Anul acesta, bugetul a fost crescut cu 6 miliarde. Este foarte greu ca dupa atatia ani de zile sa putem sa venim cu o solutie intr-un moment si sa spunem ca am rezolvat totul. (...) Am decalat intreg procesul de elaborare a Legii salarizarii prin care se elimina inechitatile si se aduce invatamantul pe locul care i se cuvine. Am gasit, de asemenea, resurse sa putem sa asiguram acei bani, acele bonificatii pentru debutanti in invatamant. (...) Este in dezbatere publica proiectul de hotarare de guvern, proiectul de ordonanta de urgenta. Am inteles problemele personalului nedidactic si auxiliar. (...) Dar, celelalte chestiuni pe care le-am discutat la intalnirea cu liderii sindicatelor sunt absolut foarte, foarte greu de indeplinit in momentul de fata, in conditiile in care - si inca o data fac apel - trebuie sa intelegem ca Romania ca sa poata sa beneficieze in continuare de fondurile europene (...) avem o tinta de deficit pe care trebuie s-o indeplinim. Nu putem sa sporim in acest moment cheltuielile, pentru ca absolut orice astfel de cheltuiala produce efect pe deficit si, o data ce am pierdut controlul asupra deficitului, este clar ca nu ne mai indeplinim obiectivele si intram intr-o alta paradigma, pe care nu stiu cine o va controla", a explicat prim-ministrul.
Peste 150.000 de cadre didactice din toata tara refuza sa mai intre la ore, incepand din 22 mai, dupa ce sindicatele din Educatie au declansat
greva generala pe termen nelimitat. Principalele nemultumiri ale sindicalistilor sunt legate de salarizarea personalului din sistem. Pana acum, negocierile purtate cu guvernantii au esuat.
Parintii au fost sfatuiti inca de saptamana trecuta sa isi tina copiii acasa pe timpul grevei generale, pentru a evita situatiile in care nu exista suficiente cadre didactice care sa ii supravegheze. Cu toate acestea, nu toate scolile sunt inchise, anunta liderii de sindicat.