Vesti noi despre auxiliare: profesorii le propun, parintii le aproba. Ce trebuie sa faca dirigintii

De Laura Galescu
la 10 Ian. 2018
3 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti noi despre auxiliare: profesorii le propun, parintii le aproba. Ce trebuie sa faca dirigintii10Ian.2018

Asociatiile de parinti si Consiliul reprezentativ al parintilor vor trebui sa isi dea acordul pentru utilizarea la clasa a auxiliarelor propuse de profesori. Modalitatea de utilizare in scoli a auxiliarelor avizate de Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE) a fost reglementata si aprobata prin ordin de ministru si a fost inclusa in Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar.

Materialele auxiliare selectate de fiecare profesor vor fi centralizate de catre dirigintele de la fiecare clasa. Acesta le va prezenta adunarii generale a parintilor, care isi va exprima parerea despre ele.
 
"In functie de nevoile specifice fiecarui ciclu de invatamant, cadrele didactice prin catedre/comisii metodice selecteaza auxiliarele didactice din lista celor aprobate/avizate de CNEE. Acestea sunt centralizate de profesorul diriginte, care le prezinta adunarii generale a parintilor. Adunarea generala a parintilor hotaraste sustinerea cadrelor didactice si a echipei manageriale a unitatii de invatamant privind activitatile, auxiliarele didactice si mijloacele de invatamant utilizate in demersul de asigurare a conditiilor necesare educarii elevilor. 
 
Ulterior, Consiliul reprezentativ al parintilor sau Asociatia de parinti din fiecare unitate de invatamant isi exprima acordul pentru utilizarea materialelor auxiliare propuse de cadrele didactice/catedre/comisii metodice si intreprind demersurile necesare punerii in practica a deciziilor luate de adunarile generale ale parintilor, cu respectarea prevederilor legale in domeniul financiar. Cadrele didactice vor fi informate prin intermediul consiliilor profesorale in legatura cu aceste demersuri", anunta Ministerul Educatiei, printr-un comunicat.
 
Prima sesiune de avizare a auxiliarelor didactice s-a incheiat deja. Puteti vedea aici lista auxiliarelor admise sau respinse de catre CNEE. Suplimentar, a fost adoptata si procedura operationala pentru reluarea procesului de aprobare/avizare a auxiliarelor didactice care nu au fost acceptate din cauza nerespectarii criteriilor prevazute de metodologia de evaluare.
 
Ordinul de ministru care stabileste procedura de utilizare a auxiliarelor didactice contine si o serie de amendamente aplicate Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant, ca urmare a introducerii invatamantului dual ca forma de organizare a invatamantului profesional si tehnnic, precum si alte clarificari.

Va prezentam mai jos schema procedurii de utilizare a auxiliarelor:

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Pregatire pentru Evaluare Nationala - noile Teste la Romana si Matematica

Cauti cea mai buna metoda de pregatire a copilului dvs. pentru Evaluarea Nationala?

Solutia: noile Culegeri cu exercitii rezolvate!


Sute de exercitii pentru toate nivelurile si permit fixarea impecabila a informatiei la materiile de baza: Limba Romana si Matematica.

Culegerile reprezinta solutia sigura pentru un succes spectaculos al copilului tau. Vei fi mandru, ca parinte, de realizarile si de potentialul lui!


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

auxiliare in scoliauxiliare


x
Lasa un raspuns



Comentarii [3 comentarii]Adauga comentariul tau
20Oct.2019

Păiși Marian 20 Oct. 2019 04:28:23

Stimate domnule Nicolae Căpățană,

Înțeleg punctul dumneavoastră de vedere, am ansă o mică nelămurire, antrebați retoric, dacă avem nevoie de profesori?

Cu permisiunea dumneavoastră, am să amintesc următoarele:
a Da, avem nevoie de profesori, ansă de profesori foarte buni, societatea an ansamblul ei, are nevoie de ajutorul profesorilor. Ideal ar fi ca aceste cadre didactice să fie plătite mult mai bine, responsabilizare și mai ales, apreciate la adevărata lor valoare, de elevi, de noi de părinții și de comunitate. Că acest lucru nu se antamplă este altă discuție și din păcate nu ține an mod direct de noi să schimbăm, cel puțin pentru moment acest fapt.
b Observ că vă deranjează foarte mult faptul că părinții, acei băgători de seamă, așa cum făceați dumneavoastră referire la ei, sunt PARTENERI . Nu văd de ce să deranjeze acest lucru, an cazul de față, pentru că manualele nu sunt așa cum ar trebui, sunt necesare aceste auxiliare. Aceste auxiliare, după cum spun majoritatea cadrelor didactice, ajută, completează, face dacă vreți ora mai interesantă. De asemenea aceste auxiliare, sunt conform anexei nr. 2 din Ordinul 5079/2016, stabilite la clasă și se achită an totalitate de către părinți. Nu credeți că este normal ca părinții să participe la luarea acestei decizii?
Parteneriatul cu părinții, ajută extrem de mult școala la modul general, ansă adevăratul beneficiar este elevul.
Doar că mai există o minimă condiție de andeplinit, parteneriatul antre familie și școală, prinde viață dacă cadrul didactic știe și vrea să comunice cu părintele, există acolo un punct de plecare, de la care ancrederea intre cele două părți ancepe să prindă aripi. Altfel , foarte mulți părinți vor privi profesorul ca pe un profesionist, ansă greu de abordat, haideți să le arătăm că știm să comunicăm și rezultatele se vor vedea.
Probabil veți spune că nu aveți cu cine, se poate , sunt sigur de acest lucru, cazuri și cazuri, haideți să dialogăm măcar cu reprezentanții părinților an Consiliul reprezentativ al părinților din școală.
Părinții nu o să vină să vă tragă pe dumneavoastră cadrele didactice la răspundere, ansă din ce an ce mai mulți părinți, la nivel național, au anțeles rolul lor și rezultatele parteneriatelor se văd și sunt bine apreciate la nivelul Inspectoratelor Școlare și de conducerile școlilor.
Și mai trebuie să țineți cont de un simplu aspect, anexa nr. 2 din Ordinul ME 5079/2016, este un document oficial, are semnătura domnului ministru al educației, drept urmare nu cred că trebuie decat să-l aplicăm și să-l respectăm, noi toti, elevi, părinți, profesori și toți ceilalți implicați an procesul de anvățămant.
Trebuie să nu uităm:
Educația astăzi, nu se mai poate face fără să existe un parteneriat puternic antre Familie și Școală. Și școala noastră trebuie să respecte anumite valori moderne, altfel elevii vor anvăța la noi și vor lucra/trăi an Europa.

Cu stimă,
Marian Păiși
20Ian.2018

Iolanda Iacob 20 Ian. 2018 10:36:10

Aveți dreptate, domnule profesor! Susțin punctul dumneavoastră de vedere.
11Ian.2018

Nicolae Capatana 11 Ian. 2018 10:42:08

O veche vorba romaneasca spune:"Cine comanda muzica plateste si lautarii"!!! Cand oare profesorii vor fi lasati in pace sa-si faca meseria in mod profesionist???? Aveti nevoie de profesori lasati-i sa-si faca treaba, daca nu faceti voi bagatori de seama procesul educativ!!! Ce dreptate avea Arghezi cand spunea:"Te-nvata toti desteptii scriind ce-i poezie / dar scapa din vedere sa-nvete intai a scrie"! Dar de ce, oare, profesorii adevarati nu se exprima???? In conditiile astea isi merita soarta!! Oare cand pacientii vor aproba manevrele de interventie ale chirurgilor?????
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//