Reintroducerea uniformelor in scoli ar duce la evitarea situatiilor jenante, arata o propunere legislativa care ar modifica Legea nr.25/2007 privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant.
Astfel, spun initiatorii propunerii, s-ar evita situatiile de discriminarea intre elevii care au conditii financiare bune, fata de cei care provin din familii defavorizate. In plus, s-ar evita si situatiile in care fetele ar purta fuste scurte sau haine mulate, care atrag privirile baietilor.
Modelul uniformei si semnele distincte pentru fiecare scoala vor fi stabilite de consiliile de administratie impreuna cu consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al parintilor si cu consultarea reprezentantilor elevilor.
Indiferent de modelul ales, uniformele scolare vor fi platite din banii parintilor. La cerere, elevii care provin din familii cu venituri reduse pot beneficia de burse de ajutor social pentru achizitionarea uniformelor.
Reintroducerea uniformelor ca masura obligatorie in scoli ar conduce la "prevenirea si combaterea violentei in scoli, la impunerea unei anumite discipline, respect si bun gust, la evitarea discriminarii dintre elevii saraci si cei care provin din familii instarite, la promovarea egalitatii de sanse si la mentinerea decentei, evitandu-se situatiile in care fetitele care poarta fuste scurte atrag privirile baietilor din clasa sau din scoala", potrivit expunerii de motive.
In plus, uniformele scolare contribuie si la aspectul uniform al clasei prin faptul ca elevii poarta acelasi model si culoare indiferent de sex.
"In ultimii 25 de ani s-au amplificat discrepantele intre cetateni, respectiv elevi prin situatia lor financiara. O parte din cetateni, putini la numar, avand o stare materiala buna si foarte buna, care le permite sa le ofere conditii deosebite copiilor lor, iar cealalta parte, in majoritate, au saracit, fiind saraci si foarte saraci", potrivit initiatorilor.
Atentie! Acesta este doar un proiect legislativ care a fost inaintat conducerii Camerei Deputatilor de deputatul PSD de Arges Catalin Marian Radulescu.