Starea de bine a elevilor de gimnaziu, in centrul unui proiect lansat de Ministerul Educatiei

De Portal Invatamant
la 25 Oct. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Starea de bine a elevilor de gimnaziu, in centrul unui proiect lansat de Ministerul Educatiei25Oct.2024

Asigurarea unui mediu primitor si sustinerea dezvoltarii socio-emotionale a copiilor trebuie sa devina una dintre prioritatile comunitatilor scolare, a spus ministrul Educatiei, Ligia Deca, la lansarea proiectului "Politici si resurse pentru scoli sigure si suportive", in parteneriat cu UNICEF si Directia Generala pentru Sprijinirea Reformelor Structurale a Comisiei Europene (DG REFORM).

Ministerul Educatiei informeaza, intr-un comunicat, ca proiectul se va derula in urmatorii doi ani (pana in luna iunie 2026) si are ca obiectiv general promovarea unui mediu scolar sanatos si sigur in care invatarea sociala si emotionala, sprijinul psihosocial si sanatatea mintala fac parte din cultura si practica curenta a fiecarei scoli, ca abordare la nivelul scolii in ansamblu.
 

Analiza reprezentativa cu privire la starea de bine a elevilor de gimnaziu


Concret, proiectul consta intr-o analiza reprezentativa la nivel national cu privire la starea de bine a elevilor si la abilitatile sociale si emotionale ale acestora in cadrul invatamantului gimnazial, o evaluare a bunelor practici europene in acest domeniu, dezvoltarea de instrumente si recomandari, precum si un program-pilot in 8 - 10 scoli, care sa sprijine testarea elementelor dezvoltate prin proiect.
 
"Politici si resurse pentru scoli sigure si suportive" este finantat de Uniunea Europeana prin Instrumentul de Suport Tehnic si implementat de Ministerul Educatiei, cu asistenta tehnica a UNICEF si in cooperare cu Comisia Europeana.
 
Prin acest proiect se vor dezvolta instrumente personalizate, cum ar fi ghiduri, recomandari si programe de formare dedicate personalului educational pentru a integra activitati pentru dezvoltarea competentelor sociale si emotionale in activitatea de predare si in managementul clasei. Totodata, eforturile se vor concentra pe promovarea utilizarii responsabile a tehnologiei, internetului si retelelor sociale in cadrul activitatilor curriculare si extra-curriculare. Proiectul va dezvolta, de asemenea, instrumente pentru identificarea si sustinerea elevilor care necesita sprijin psiho-social specializat din partea psihologilor si a altor profesionisti.
 

Programe de formare si sprijin pentru profesori,  directori si consilieri scolari 


Activitatile-cheie includ o analiza reprezentativa la nivel national cu privire la starea de bine a elevilor si la abilitatile sociale si emotionale ale acestora in cadrul invatamantului gimnazial, o evaluare a bunelor practici europene in acest domeniu, dezvoltarea de instrumente si recomandari, precum si un program-pilot in 8 - 10 scoli, care sa sprijine testarea elementelor dezvoltate prin proiect. Comunitatea scolara si principalii factori interesati vor fi implicati si consultati in proiectarea si implementarea proiectului. 
 
Acest proiect a fost dezvoltat in concordanta cu abordarea comprehensiva a Comisiei Europene privind sanatatea mintala, inclusiv noile ghiduri pentru sprijinirea bunastarii in mediul scolar si cu Strategia Uniunii Europene privind Drepturile Copilului, promovand sisteme educationale incluzive si prietenoase pentru copii.
 
Pe termen lung, sprijinul tehnic reprezentat de acest proiect va oferi autoritatilor romane instrumente si recomandari pentru a promova un mediu scolar mai sanatos in care invatarea sociala si emotionala, sprijinul psiho-social, bunastarea si sanatatea mintala sa fie parte integranta a unei abordari la nivelul intregii scoli. Acest lucru include protocoale cuprinzatoare, programe de dezvoltare a capacitatilor pentru profesori si instrumente pentru identificarea timpurie si referirea elevilor care au nevoie de sprijin psiho-social specializat, asigurand sustenabilitatea rezultatelor proiectului. 
 
"Asigurarea unui mediu primitor si sustinerea dezvoltarii socio-emotionale a copiilor trebuie sa devina una dintre prioritatile comunitatilor scolare. Ministerul Educatiei vine in sprijinul profesorilor si al directorilor cu resurse dedicate, la standarde europene, care vor fi elaborate si pilotate in cadrul acestui proiect. Aceasta initiativa este o continuare a eforturilor mele si ale Ministerului de combatere si prevenire a violentei si a consumului de droguri in mediul scolar", a spus Ligia Deca, ministrul Educatiei.
 
„Directia Generala de Sprijin pentru Reforme Structurale a Comisiei Europene are placerea de a sprijini o reforma esentiala a sistemului educational romanesc, menita sa asigure scoli sigure, care sa promoveze starea de bine a copiilor. Acest proiect al Instrumentului de Sprijin Tehnic este de mare importanta pentru agenda noastra europeana, plasandu-se la intersectia prioritatilor europene pentru educatie si sanatate mintala", a spus Nathalie Berger, Director pentru sprijinirea reformelor statelor membre, DG REFORM, Comisia Europeana.
 
„Bunastarea emotionala a copiilor este esentiala pentru dezvoltarea lor, iar scolile pot juca un rol decisiv in promovarea invatarii socio-emotionale si a beneficia de sanatate mintala prin asigurarea unor medii de invatare sigure si stimulative. UNICEF se angajeaza sa colaboreze cu Ministerul Educatiei si Comisia Europeana in dezvoltarea tuturor acestor instrumente moderne, - pentru a produce o schimbare de durata in mediul educational si a promova sanatatea mintala si bunastarea tuturor copiilor romani", a declarat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF in Romania, in cadrul evenimentului.
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Note maxime la Limba Romana!

Limba Romana este una dintre materiile de baza in scoala. De aceea Notele sunt extrem de importante, mai ales la  Evaluarea Nationala si Bacalaureat.

Va oferim cele mai importane CULEGERI specifice verificarii cunostintelor de Limba Romana, de la clasa a II-a si pana la proba specifica de Bacalaureat.

Solutii moderne de Nota 10 pentru pregatirea examenelor la Limba Romana!


...Vezi AICI lista Culegerilor <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

politici si resurse pentru scoli sigure si suportiveministerul educatieiligia decadezvoltare socio-emotionala


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//