Ministerul Educatiei Nationale supune consultarii publice
proiectul de ordin pentru modificarea anexelor 2-7 ale ordinului ministrului educatiei nationale nr. 3590/2016, privind aprobarea planurilor-cadru de invatamant pentru invatamantul gimnazial.
Conform ordinului, optionalul nu va mai fi obligatoriu pentru gimnaziu:
Art. 1. Incepand cu anul scolar 2018-2019, alocarea orara pentru disciplina "Optional integrat la nivelul mai multor arii curriculare" din planurile-cadru de invatamant pentru invatamantul gimnazial, prevazute in Anexele 2-7 ale Ordinului ministrului educatiei nationale nr. 3590/2016, privind aprobarea planurilor-cadru de invatamant pentru invatamantul gimnazial, devine non-obligatorie si este de 0-1 ore, pentru fiecare dintre clasele V-VIII.
Vedeti mai jos draftul pentru planului-cadru pentru invatamantul gimnazial:
Acesta mai contine urmatoarele precizari:
NOTA:
* Elevii pot opta, intr-un an de studiu, pentru 1-3 cursuri optionale (clasele V-VII) si 1-4 cursuri optionale (clasa a VIII-a), din care un optional integrat la nivelul mai multor arii curriculare este obligatoriu.
** In cadrul acestei discipline vor fi studiate: la clasa a V-a Gandire critica si drepturile copilului, la clasa a VI-a Educatie interculturala, la clasa a VII-a Educatie pentru cetatenie democratica si la clasa a VIII-a Educatie economico-financiara.
*** Curriculumul la decizia scolii (CDS) se constituie atat din optionale ofertate la nivelul unitatii de invatamant, cat si din optionale ofertate la nivel national. CDS este rezultatul unui proces real si transparent de consultare si negociere cu elevii si parintii acestora, cu alti actori la nivel comunitar si valorifica oportunitati si nevoi specifice contextului cultural, social si economic local.
Practic, conform planului-cadru prezentat, latina ar ramane obligatorie doar in clasa a VII-a. De asemenea, istoria incepe cu doua ore in clasa a V-a, scade la o ora in clasele VI si VII si revine la doua ore in clasa a VIII-a, in timp ce la Biologie este invers. Geografia va fi o ora pe saptamana pana in clasa a VIII-a, cand se va trece la doua ore.
Mai mult, elevii vor face cate doua ore de fizica din clasa a VI-a pana in clasa a VIII-a.
Totusi, planul-cadru mai poate suferi modificari. Propunerile si sugestiile in legatura cu modificarile pot fi trimise pana pe data de 16 iulie, inclusiv, pe adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro, anunta Ministerul Educatiei.