Oficialii francezi sustin ca separarea completa a copiilor de telefoane pe tot parcursul zilei este esentiala pentru bunastarea si succesul lor educational.
Potrivit
The Guardian, aceasta „pauza digitala” impusa, cum este numita de guvernul francez, a fost testata intr-un program pilot derulat in aproximativ 100 de scoli gimnaziale, in ultimele sase luni. Concret, elevii din aceste scoli au fost nevoiti sa predea telefoanele la sosirea in scoala, iar dispozitivele au fost depozitate in locuri special amenajate si inchise, pana la finalul orelor de curs.
"Intr-o perioada in care utilizarea ecranelor este tot mai mult pusa sub semnul intrebarii din cauza efectelor sale daunatoare, aceasta masura este esentiala pentru bunastarea si succesul copiilor nostri la scoala", a spus ministrul francez al Educatiei, Elisabeth Borne.
Aceasta a mai declarat ca "toate feedback-urile din perioada de testare sunt pozitive, in special in ceea ce priveste imbunatatirea atmosferei din scoli, iar parintii si profesorii au sustinut masiv aceasta masura".
Dupa ce mai multe sindicate au ridicat intrebari legate de costurile logistice, Borne a declarat ca directorii de scoli vor avea libertatea de a alege solutia de depozitare in functie de necesitatile lor, fara a impune o povara financiara considerabila.
In Romania, telefoanele mobile sunt interzise in timpul orelor - cu cateva exceptii
Incepand cu anul scolar 2024-2025, telefoanele mobile sunt interzise in timpul orelor, cu exceptia utilizarii acestora in scop educativ si cu acordul cadrului didactic. Prevederile referitoare la folosirea telefoanelor in scoala au fost incluse atat in Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cat si in Regulamentul-cadru de organizare a unitatilor de invatamant si Statutul Elevului.
Articolul 182
(6) Utilizarea telefoanelor mobile sau a oricaror alte echipamente de comunicatii electronice de catre elevi se realizeaza conform prevederilor legale stipulate in Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare; utilizarea acestora in timpul orelor de curs se poate face numai la solicitarea cadrului didactic, in situatia folosirii lor in procesul educativ. Prevederile nu se aplica echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizati sa le foloseasca.
(7) Nerespectarea prevederilor referitoare la utilizarea telefoanelor/a altor echipamente de comunicatii electronice poate duce la preluarea echipamentului de catre personalul unitatii de invatamant in vederea predarii, dupa caz, catre parinti/reprezentanti legali ai beneficiarilor primari minori sau beneficiarilor primari majori conform regulamentului de organizare si functionare al unitatii de invatamant.
Extras din Statutul Elevului privind utilizarea telefoanelor mobile in scoli:
Articolul 15
Elevilor le este interzis:
(...)
g) sa utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicatii electronice in timpul examenelor, olimpiadelor si concursurilor scolare. Prevederile nu se aplica echipamentelor pe care elevii cu cerinte educationale speciale (CES) sunt autorizati sa le foloseasca;
h) sa utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicatii electronice in timpul desfasurarii orelor de curs, inclusiv in timpul activitatilor educationale care se desfasoara in afara unitatilor de invatamant, cu exceptia utilizarii acestora in scop educativ, cu acordul cadrului didactic, in timpul pauzelor sau in spatiile autorizate explicit de regulamentul intern al unitatii de invatamant. Pe tot parcursul programului scolar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse intr-un spatiu sigur, special amenajat in fiecare sala de clasa, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unitatii de invatamant, iar in lipsa acestora cadrul didactic desemnat sa efectueze serviciul pe scoala. Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de catre personalul didactic/didactic auxiliar al unitatii de invatamant in vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectiva, in mod obligatoriu, catre parinti/reprezentanti legali ai beneficiarilor primari minori sau catre elevi, dupa caz, conform regulamentului intern al unitatii de invatamant. Prevederile nu se aplica echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizati sa le foloseasca;
Extras din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023
Art. 106 (4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricarui alt echipament de comunicatii electronice de catre un elev este interzisa pe perioada desfasurarii cursurilor din invatamantul prescolar, primar si gimnazial, inclusiv in timpul activitatilor educationale care se desfasoara in afara unitatilor de invatamant, cu exceptia utilizarii acestora in scop educativ sau in spatiile autorizate explicit de regulamentul intern al unitatii de invatamant.
(6) Prevederile alin. (4) si (5) nu se aplica echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizati sa le foloseasca.
(7) Nerespectarea prevederilor alin. (4) si (5) poate duce la preluarea echipamentului de catre personalul unitatii de invatamant in vederea predarii, dupa caz, catre parinti/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau elevi conform regulamentului intern al unitatii de invatamant.