Concret, homeschooling inseamna scolirea copiilor acasa, in loc de educarea acestora in scolile din sistemul public sau privat. In acest fel, practic, parintii iau in propriile maini soarta, educatia si viitorul copiilor lor, iar unii dintre ei angajeaza profesori care sa le educe copiii in particular.
In Romania, educarea copiilor in regim de homeschooling este, cel putin teoretic, interzisa. Mai exact, legea interzice retragerea minorilor de la scoala si chiar prevede pedepse aspre pentru cei care indraznesc sa o incalce. Cu toate astea, in Romania anului 2016 avem deja 200 de familii care au ales sa isi educe copiii acasa.
"Parintele sau persoana careia i-a fost incredintat, potrivit legii, un minor si care, in mod nejustificat, il retrage sau il impiedica prin orice mijloace sa urmeze cursurile invatamantului general obligatoriu, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda", conform Codului Penal ( Art.377 aliniatul 1) .
Va aducem totusi la cunostinta ca legea prevede o exceptie pentru minorii care nu se pot deplasa din motive medicale.
"Pentru copiii cu cerinte educationale speciale sau nedeplasabili din motive medicale, se poate organiza invatamant la domiciliu sau pe langa unitatile de asistenta medicala".
Motivele pentru care parintii aleg homeschooling-ul pentru micutii lor sunt diferite de la un caz la altul, cele mai multe dintre ele referindu-se la problemele sistemului educational, credintele religioase sau alte filosofii de educare.
Atunci cand vorbim despre scolirea de acasa avem de a face cu doua tipuri diferite de clasificari, ele ramanand la latitudinea parintilor.
- homeschooling structurat: invatarea se face urmarind un curriculum, cu intervale de invatare clar prestabilite, cu obiective bine definite;
- homeschooling nestructurat: denumit si descolire (unschooling) invatarea se face nefocalizat, neorganizat, in timpul ramas la dispozitie dupa efectuarea altor activitati.
"Un parinte alege sa-si retraga copilul din invatamantul public deoarece vrea un invatamant personalizat. Copilul poate sa se desfasoare mult mai bine, sa fie creativ daca este educat acasa", a explicat presedintele Asociatiei Home Schooling Romania, Gabriel Curcubet.
Acesta mai spune ca cine face homeschool este obligat sa isi inscrie copilul la o scoala in afara tarii.
"Cine face homeschool este obligat sa isi inscrie copilul la o scoala in afara tarii, de exemplu in SUA. In majoritatea cazurilor programele corespund, atat ca acesti copii nu invata istoria Romaniei, limba romana sau geografia Romaniei. Dar parintii, daca vor, pot sa-i invete ca materie suplimentara. In aceste cazuri parintii lucreaza cu profesori locali, care ajuta la testare. Copiii sunt testati in Romania si trimit nota la scoala unde sunt inscrisi", a declarat Gabriel Curcubet, presedintele Asociatiei Home Schooling Romania
Homeschooling-ul este un obicei intalnit frecvent in Statele Unite si mai putin in tarile europene, care abia in ultimii ani au inceput sa prefere acest concept.
In tari precum Albania, Bulgaria, Croatia, Germania, Grecia, Liechtenstein, Macedonia, Malta, Muntenegru, Olanda, Spania si Suedia sau Romania, homeschoolingul este interzis de lege.
Vio 05 Oct. 2016 21:05:46
Autoarea face confuzii. Care este articolul din Legea educatiei care interzice homeschoolingul?