Pelicula, realizata ca material didactic auxiliar, dureaza 10 minute si a fost realizata de Centrul Rromilor "Amare Rromentza", in parteneriat cu UNICEF, in cadrul campaniei
"Hai la scoala".
"Credem ca acest mijloc audio-video este eficient pentru profesori, copii, parinti de a ne face mai toleranti. Vom dori sa il traducem si in engleza, pentru a fi distribuit si in alte tari si sa fie material auxiliar pentru profesori. Credem ca aceasta ''rana'' poate fi vindecata de noi toti, impreuna", a spus Delia Grigore, presedintele Centrului Rromilor "Amare Rromentza".
"Mashkar amende, e ?havende" / "Intre noi, copiii" este primul desen animat din Europa in limbile romana si rromani, cu un subiect referitor la combaterea discriminarii, interculturalitate si la stima de sine etnica a rromilor. "Filmul va contribui sa ne trezeasca la realitate, macar sa acceptam ca lumea este diferita si sa gasim un culoar de comunicare si acceptare", a adaugat Gheorghe Sarau, consilier al ministrului Educatiei, Directia de Invatamant in Limbile Minoritatilor.
La randul sau, Sandie Blanchet, reprezentant UNICEF in Romania, a aratat ca acest film bilingv promoveaza o abordare noua la nivelul scolii, familiei si comunitatii, care sa asigure participarea scolara a tuturor copiilor. "Speram ca acest desen animat va trage un semnal de alarma cu privire la fenomenul discriminarii si va contribui la promovarea respectului interculturalitatii si diversitatii. (...)Vreau sa subliniez rolul pe care sistemul de educatie il are in combaterea discriminarii. Sunt mai multe motive pentru care copiii abandoneaza scoala iar acestea sunt legate de profilul socio-economic al familiilor din care provin si de sistemul de educatie. In cazul copiilor exista un motiv in plus, discriminarea, care, din pacate, continua sa fie o piedica in calea participarii la scoala", a subliniat Sandie Blanchet.
Filmul de animatie va fi insotit de un ghid de discutii si va servi la formarea continua a cadrelor didactice, care il vor putea utiliza apoi la clasa. Pentru a ajunge in toate scolile din Romania, filmul va fi promovat si distribuit prin intermediul caselor Corpului Didactic si inspectoratelor scolare.
Gina 01 Sep. 2014 14:37:06
E o masura binevenita, mai ales ca abandonul in Romania este mai mare fata de orice alta tara europeana. In clasa fiului meu erau la inceputul anului trecut 31 de elevi si doar 20 au absolvit. si sunt abia clasa 7. Sa vedem cati ajung pana la bac.Alina Andrei 01 Sep. 2014 14:32:41
Draga "roset". Scrie clar. In cadrul optionalelor pe care le vor face elevii, vor vizualiza si acel film de 10 minute. Nu a precizat nimeni daca optionalele le alege scoala sau ministerul. Deschide ochii.Roset 01 Sep. 2014 14:09:32
Stimatã Banu Alexandra! Ce-ar fi sã vã informați mai an amãnunt atunci cand ,,vã dați cu pãrerea” despre activitatea școlarã!,,Anul scolar 2014-2015 aduce si cateva optionale pentru elevi, prevazute in programa scolara, in cadrul carora cadrele didactice vor incerca sa diminueze abandonul scolar, prin difuzarea unui film animat, de cateva minute.”
NICIUN OPȚIONAL NU ESTE PREVÃZUT ÎN PROGRAMA ȘCOLARÃ! Dacã e opțional este curriculum la decizia școlii-nu a ministerului- este ales de pãrinți și cadre didactice din școalã, se fac programe școlare specifice, pe care ÎNCÃ le mai avizeazã ,,domnii” de prin ISJ-uri- cele care sunt duse!