Termenii argotici apar prin mai multe procedee:
– prin folosirea metaforei: ecologist = vagabond
– prin utilizarea de arhaisme sau regionalisme:
aprod = infractor incepator; parnaie = inchisoare
– prin imprumuturi din alte limbi: misto = bun, bafta = noroc
– prin derivare: smenar, derivat de la smen
– prin trunchiere: diriga = diriginta, mate = matematica; gradi = gradinita
Alte exemple:
– politist = curcan, gabor, sticlete
– album = cazier
– boaba = examen restant
– neplacut = naspa, nasol
– hot = gainar, borfas, maimutar
– a fura = a lucra, a opera, a completa, a achizitiona
– victima unui furt = mireasa, fraier
– a spiona = a trage oblonul
Jargonul reprezinta cuvintele si expresiile din alte limbi, folosite de vorbitori cu scopul de a impresiona, dar, in acelasi timp, de semneaza si limbajele specializate: medical, matematic, lingvistic etc.
Exemple: maman, bonjour, madam, bonsoar, ok, cool, true, look, baby, weekend, never, full time, part time, brend, trend, training, high-life, thank’s, feeling, bye-bye, jamais, grazie.
Elementele de jargon, folosite in vorbirea curenta evidentiaza trasaturi ale persoanelor care le folosesc, cum ar fi infumurare si aroganta.
In operele literare, elementele de jargon sunt sugestive pentru caracterizarea personajelor.
Exemple:
„De-acum sa videti bontonuri… am sa-i durez s-un voiaj la Paris… am sa ma dau si eu de baroana, cum oi trece granita… sa spariu nemtii…” (bonton s.n. – cod de maniere elegante al inaltei societati; din fr. bon ton). „Chirita in provintie” – Vasile Alecsandri
„Bonsoar-bonsoar; zic: Pardon, domnule… Merg asa de un caprit (capriciu), de un pamplezir… Ce poftesti, ma musiu?” (bonsoir – buna seara; pamplezir – par plaisir – de placere) „O noapte furtunoasa” – I. L. Caragiale
CAPCANA – confuzia intre argou si jargon
Intre cele doua categorii, argou si jargon, se poate face confuzie cu usurinta, pentru ca ambele reprezinta, sub un anumit aspect, un limbaj aparte, folosit doar de unele categorii socio-pro fesionale si inaccesibile celorlalti.
Pentru a le delimita, trebuie sa subliniem scopul fiecaruia: argoul se constituie ca un limbaj in sine, un vocabular aparte, creat intentionat de vorbitorii care au nevoie de un cod secret, pe cand jargonul reprezinta folosirea termenilor de specialitate dintr-o anumita profesie. Spre exemplu, jargonul medicilor inseamna termenii stiintifici pe care acestia ii folosesc, elementele de specialitate tipice acestei profesii, greu de inteles de ceilalti, pentru ca folosirea lor presupune o pregatire stiintifica.
Extras din lucrarea Capcanele gramaticii si literaturii romane
* Ghid cu solutii concrete pentru rezolvarea problemelor pe care elevii de gimnaziu le intampina in asimilarea materiei predate la orele de Limba romana
...Click AICI pentru detalii si Formularul de Comanda<<<