Simularea Evaluarii Nationale are ca scop familiarizarea elevilor clasei a VIII-a cu rigorile examenelor nationale, astfel incat acestia sa obtina cele mai bune rezultate la finalul studiilor gimnaziale.
Disciplinele la care se organizeaza simularea evaluarii nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, in anul scolar 2023—2024, sunt: limba si literatura romana, limba si literatura materna pentru elevii apartinand minoritatilor nationale care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna si matematica.
Lista continuturilor pentru simularea Evaluarii Nationale 2024
Limba si literatura romana
Pentru simularea probelor evaluarii nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, in anul scolar 2023—2024, este valabila programa aprobata prin Ordinul ministrului educatiei nr. 4.730/2022 privind aprobarea programelor pentru sustinerea
evaluarii nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, din care sunt exceptate urmatoarele continuturi:
Domeniul de continut: Elemente de constructie a comunicarii
• constructii impersonale; constructii incidente;
• realizari propozitionale ale unor functii sintactice: completiva indirecta, completiva prepozitionala, circumstantiala de loc, de timp, de mod, cauzala, finala.
Domeniul de continut: Elemente de interculturalitate
• despre limba si cultura tarilor din vecinatatea Romaniei; limba romana in Europa; comunitatea lingvistica a vorbitorilor de limba romana de pretutindeni; contacte culturale
Limba si literatura romana pentru scolile si sectiile cu predare in limba maghiara
Pentru simularea probelor evaluarii nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, in anul scolar 2023—2024, este valabila programa aprobata prin Ordinul ministrului educatiei nr. 4.730/2022, din care sunt exceptate urmatoarele continuturi:
Domeniul de continut: Elemente de constructie a comunicarii
• tipare frastice: propozitii relative si conjunctionale;
• exprimarea coordonatelor actiunii/contextului — spatiu, timp, modalitate (locutiunea adverbiala);
• exprimarea emotiilor si a sunetelor din natura (interjectia), interjectia predicativa;
• exprimarea raporturilor de coordonare si subordonare (aplicativ: locutiuni conjunctionale);
• complementul circumstantial de cauza, complementul circumstantial de scop;
• aplicativ: exprimarea relatiei — adverbul relativ; exprimarea coordonatelor imprecise/a probabilitatii — adverbul
nehotarat.
Matematica
Pentru simularea probelor evaluarii nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, in anul scolar 2023—2024, este valabila programa aprobata prin Ordinul ministrului educatiei nr. 4.730/2022, din care sunt exceptate urmatoarele continuturi:
Domeniul de continut: Algebra
Subdomeniul: Calcul algebric
• Fractii algebrice; operatii cu acestea (adunare, scadere, inmultire, impartire, ridicare la putere)
Subdomeniul: Ecuatii. Inecuatii. Sisteme de ecuatii
• Ecuatii de forma
Subdomeniul: Functii
• Reprezentarea si interpretarea unor dependente functionale prin tabele, diagrame si grafice
• Functii definite pe multimi finite, exprimate cu ajutorul unor diagrame, tabele, formule; graficul unei functii, reprezentarea geometrica a graficului unor functii numerice
• Functii de forma unde a si b sunt numere reale si D este o multime finita de numere reale sau un interval nedegenerat; interpretare geometrica; lecturi grafice
Domeniul de continut: Geometrie
Subdomeniul: Corpuri geometrice
• Perpendicularitate: plane perpendiculare; unghi diedru, unghi plan corespunzator diedrului; unghiul a doua plane;
teorema celor trei perpendiculare
• Arii si volume ale unor corpuri geometrice: piramida regulata (cu baza triunghi echilateral, patrat sau hexagon regulat), prisma dreapta (cu baza triunghi echilateral, patrat sau hexagon regulat), paralelipiped dreptunghic, cub, cilindru circular drept, con circular drept, trunchi de piramida regulata, trunchi de con circular drept
• Sfera: arie, volum
Calendar Simulare Evaluare Nationala 2024
5 februarie 2024 Limba si literatura romana — proba scrisa
6 februarie 2024 Matematica — proba scrisa
7 februarie 2024 Limba si literatura materna — proba scrisa
23 februarie 2024 Comunicarea rezultatelor
Desfasurarea simularii evaluarii nationale se realizeaza in baza unei proceduri, care va fi comunicata inspectoratelor scolare. Comunicarea rezultatelor obtinute la simularea evaluarii nationale se face anonimizat, utilizandu-se codurile individuale care inlocuiesc numele si prenumele candidatilor si care au fost distribuite candidatilor, pe baza de semnatura de primire, la prima proba sustinuta de acestia.
Notele obtinute la simularile nationale nu se trec in catalog. Prin exceptie, la solicitarea scrisa a elevului, notele obtinute la simularile nationale pot fi trecute in catalog.
Cu toate acestea, rezultatele elevilor sunt analizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant in care s-au desfasurat aceste simulari, prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral, in vederea adoptarii unor masuri pentru imbunatatirea performantelor scolare.