Ecaterina Andronescu a declarat, marti, ca a lansat "dezbateri publice cu directorii scolilor", ca sa vada daca Evaluarea Nationala de la clasa a VIII-a "se mai justifica", fiind considerata "o evaluare intermediara", conform
edupedu.ro.
Precizarea vine in contextul in care, de anul viitor,
invatamantul obligatoriu va fi extins cu inca trei ani, de la grupa mare pana la clasa a XII-a.
"Noi am declansat aceste dezbateri publice cu directorii scolilor si-n Bucuresti, si-n alte judete din tara sa incercam sa vedem si care este perceptia. Pentru ca acum evaluarea de la clasa a VIII-a este doar o evaluare pentru incheierea gimnaziului si repartizarea elevilor in scoli profesionale, clasice sau duale, si respectiv in licee. Clasa a VIII-a nu mai reprezinta sfarsitul invatamantului obligatoriu, cum era in legea 84, de exemplu. Daca invatamantul devine obligatoriu pe 12 clase se justifica evaluari intermediare? Ca sa intarim ritmul acesta al invatarii continue, pentru ca el este cel care da si temeinicie invatarii. Toate sunt care, fara indoiala, merita sa le discutam", a spus Andronescu, in cadrul Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale, din Camera Deputatilor.
Recent, Ecaterina Andronescu a mai declarat si ca ar vrea introducerea unui examen intermediar, pe principiul examenului de treapta, la trecerea in liceu din clasa a X-a in clasa a XI-a.
In prezent, invatamantul este obligatoriu de la clasa pregatitoare pana la clasa a X-a. Modificarea duratei invatamantului obligatoriu se va face printr-un proiect de lege care modifica Legea Educatiei, aflat la vot decisiv pe ordinea de zi a sedintei de plen a Senatului de astazi.
Mai exact, proiectul de lege prevede cresterea duratei invatamantului obligatoriu in felul urmator:
pana in 2020 – grupa mare de la gradinta si clasele a XI-a si a XII-a – 14 ani in total;
pana in 2023 – grupa mijlocie – 15 ani in total;
pana in 2030 – grupa mica – 16 ani de invatamant obligatoriu.
Robert 28 Mar. 2020 10:14:46
Domna Dana mai t?ce?i odat? din gura pentru ca dumneavoastr? nu va gandi?i la copii ace?tiaRobertina 26 Iun. 2019 09:17:22
Ar fi foarte bine venita aceasta initiativa, in contextul in care, in prezent, pregatirea ptr acest prag de trecere la liceu a devenit o intreaga industrie, in care se toaca bani multi si stres inimaginabil ptr copii si parinti, deopotriva!Dar, ca sa nu scada calitatea invatamantului, ar trebui sa vina la pachet cu alte masuri, legate de pregatirea dascalilor, revizuirea programei scolare si a materiilor, sistemul de notare a elevilor, si criterii de repartizare a acestora in licee.
Dana 07 Apr. 2019 10:24:52
Doamna ministru Andronescu, poate ati obosit de atatea schimbari!!! Cum să devina obligatoriu 12 clase si viitorii absolventi de 12 clase sa nu stie, unii, nici tabla inmultirii?? Prea multele drepturi care le dati doar elevilor, niciun examen de evaluarea va scadea dramatic nivelul de pregatire a viitoarelor generatii. Mai grav, acesti elevi care ii bagati intr-un sistem de invatamant obligatoriu si niciun examen de evaluare ce vreti sa faceti cu ei? Sedințe foto? Restructurati programele, manualele mai bine gandite la toate disciplinele iar un invatamant fara evaluare ma face sa cred ca incurajati prostia caci un absolvent de 12 clase cu bacalaureat diferentiat va duce la posibilitatea de a intra la facultati si cei care nu stiu NIMIC si o tara cu așa tineri este usor de manipulat! Cine vă consiliază, d-na ministru? Este un plan strategic extern dictat? De elevii performant, olimpicii nationali, de ce nu va ocupati și să-i sustineti financiar 5 ani de la absolvirea facultatii cu 3000 de euro pe luna si asa poate ar fi motivati sa ramana in tara? Sa se construiasca platforme, sedii cu amenajari adecvate pentru scolile profesionale, in acele ateliere elevii sa invete meserie nu doar in sali de clasa se face scoala profesionala!! Nu stiu nimic cand termina cei 3 ani de studiu.