Potrivit regulamentului publicat de Ministerul Educatiei, se interzice candidatilor la Evaluarea Nationala sa aiba, in salile de examen, asupra lor, in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si alte asemenea obiecte ori in bancile in care sunt asezati in salile de examen orice fel de lucrari: manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari,rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati etc. care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Evaluare Nationala 2024. Cand se intra in sala de examen
Repartizarea candidatilor pe sali se face in ordine alfabetica, la nivelul centrului de examen. Intrarea elevilor in sala de examen se va realiza pana la ora 8:30.
Candidatii la Evaluarea Nationala isi vor lasa gentile sau ghiozdanele intr-o sala special stabilita de comisia din centrul de examen. Candidatii care refuza depozitarea obiectelor mentionate anterior in sala stabilita de comisie in acest scop nu sunt primiti in examen.
....vezi AICI noile Subiecte rezolvate pentru Evaluarea Nationala - la Limba Romana si Matematica <<
Cu ce le este INTERZIS elevilor in sala de examen, la Evaluarea Nationala 2024
Extras din Metodologia de organizare si desfasurare a examenului in anul scolar 2023 - 2024, aprobata prin ordinul de ministru nr. 6.155/31.08.2023.
ART. 8
"(4) Se interzice candidatilor la evaluarea nationala sa aiba, in salile de examen, asupra lor, in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si alte asemenea obiecte ori in bancile in care sunt asezati in salile de examen orice fel de lucrari: manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari,rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati etc. care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
(5) Se interzice candidatilor sa aiba, in salile de examen, asupra lor, in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si alte asemenea obiecte sau in bancile in care sunt asezati in salile de examen telefoane mobile, casti audio, dispozitive tip IoT, precum si orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare /care permiteconectarea la internet /la retele de socializare, care ar putea fi utilizate in rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alti candidati/asistenti din unitatea/unitatile de invatamant/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
(6) Se interzice candidatilor sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa copieze, sa transmita materiale care permit copiatul sau sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
(7) Incalcarea regulilor mentionate la alin. (4) - (6) va fi considerata frauda/tentativa de frauda, iar candidatii respectivi sunt eliminati de la proba respectiva, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia ori de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrarile scrise etc.
(8) Candidatii eliminati de la o proba pentru frauda sau tentativa de frauda primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisa".
Cat dureaza examenul si cand pot fi predate lucrarile candidatilor
Accesul candidatilor in sali este permis incepand de la ora 8:00, pana la ora 8:30. Examenul va incepe la ora 9.00. Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecarei probe scrise este de 120 de minute si se calculeaza dupa completarea casetei de identificare a brosurii cu subiecte.
Candidatii care doresc sa predea lucrarile inainte de expirarea timpului maxim prevazut pentru rezolvarea subiectelor, conform prevederilor art. 17 alin. (23) din Metodologia de organizare si desfasurare a evaluarii nationale pentru elevii clasei a VIII-a in anul scolar 2010 - 2011, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 4.801/2010, pot parasi sala de examen cel mai devreme dupa o ora de la inceperea probei scrise.
La parasirea salii de examen, candidatii nu primesc subiectele.
Sfaturi pentru elevi in ziua examenului
• Asigura-te ca ai la tine: actul de identitate, stilou/pix de culoare albastra, creion, guma de sters, rigla, eventual apa si servetele!
• Cand primesti brosura, citeste subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citeste din nou, in intregime, TOATE subiectele si foloseste cel putin 5 minute pentru a te obisnui cu cerintele.
• Identifica tipul de cerinte specific fiecarui subiect si concentreaza-te sa intelegi cerinta fiecaruia. Alege sa incepi cu subiectul pe care-l stapanesti cel mai bine si fa-i acestuia, in minte sau pe ciorna, un plan schematic de rezolvare.
• Repartizeaza pe ciorna timpul pentru fiecare subiect. Urmareste sa te incadrezi in timpul pe care ti l-ai propus, pastrand o rezerva de timp pentru a citi si a corecta la final, daca este cazul.
• In situatia in care constatati ca exista riscul de a depasi durata de timp alocata subiectului la care lucrezi, este preferabil sa inchei fraza si sa continui cu un alt subiect.
• Rezerva un interval de 10-15 minute, la final, pentru citirea si verificarea intregii lucrari!
Calendar Evaluare Nationala 2024
Calendarul de desfasurare a evaluarii nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, in anul scolar 2023—2024 este urmatorul:
11—14 iunie 2024 Inscrierea la Evaluarea Nationala
14 iunie 2024 Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
25 iunie 2024 Limba si literatura romana — proba scrisa
27 iunie 2024 Matematica — proba scrisa
28 iunie 2024 Limba si literatura materna — proba scrisa
3 iulie 2024 (pana la ora 14.00) Afisarea rezultatelor inaintea contestatiilor
3 iulie 2024 (ora 16.00—ora 19.00) Depunerea contestatiilor 4 iulie 2024 (ora 8.00—ora 12.00)
4 iulie—9 iulie 2024 Rezolvarea contestatiilor
9 iulie 2024 Afisarea rezultatelor finale dupa solutionarea contestatiilor