Nu uitati ca anul trecut Evaluarea Nationala la clasa a VIII-a a suferit cateva modificari de procedura. Asemenea absolventilor de liceu care sustin Bacalaureatul, candidatii care contesta nota obtinuta vor fi pusi sa completeze si sa semneze o cerere tipizata care va mentiona faptul ca nota initiala se poate modifica, dupa caz, prin crestere sau descrestere, prin nota acordata la contestatii.
De asemenea, Ministerul Educatiei de atunci a anuntat ca din Metodologia de desfasurare a fost scoasa prevederea ca nota finala se modifica doar daca exista o diferenta de 0,5 puncte intre nota initiala si cea de dupa contestatie.
Retineti: proba de Limba Romana se desfasoara pe 11 iunie, proba de Matematica pe 13 iunie, cea de Limba Materna pe 14 iunie, iar afisarea rezultatelor va fi pe 26 iunie.
Atentie insa: anul acesta se schimba calculul pentru media de admitere la liceu. Astfel, ponderea mediilor din clasele V - VIII la admiterea la liceu va scadea la 20%, fata de 25% cat a fost pana acum. Aveti mai jos modelul de calcul al mediei pentru admiterea la liceu si programul complet pentru admiterea la liceu in 2017.
"Media de admitere, pe baza careia se realizeaza inscrierea in clasa a IX-a de liceu a absolventilor invatamantului gimnazial, se calculeaza ca medie ponderata intre media generala la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, si media generala de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a, care are o pondere de 20% in calculul mediei de admitere.
Calculul mediei de admitere se face astfel:
MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN
unde:
MA = media de admitere;
ABS = media generala de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a;
EN = media generala obtinuta la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a"
Pentru Limba si Literatura Romana vor fi doua subiecte, fiecare dintre ele putand sa aiba mai multe cerinte.
Subiectul 1 va avea ca text suport un text literar (liric, epic sau dramatic) si va fi notat in total cu 40 de puncte. Fiecare dintre subpunctele de la acest subiect va avea o notare specifica (26 de puncte pentru itemul 1 si 16 puncte pentru itemul 2).
Subiectul 2 va avea ca text suport un text nonliterar si va fi notat in total cu 36 de puncte. Fiecare dintre subpunctele de la acest subiect va avea si el o notare specifica (24 de puncte pentu itemul 1 si 12 puncte pentru itemul 2).
Subiectele de la testarea de Limba Romana la Evaluarea Nationala 2017 vor urmari evaluarea urmatoarelor competente:
1. Receptarea mesajului scris, din texte literare si non literare, in scopuri diverse. Vor fi 6 cerinte a cate 4 puncte: 4 cerinte vizeaza probleme de limba romana, 2 cerinte vizeaza intelegerea textului.
2. Utilizarea corecta si adecvata a limbii romane in producerea de mesaje scrise, in diferite contexte de realizare, cu scopuri diverse.
Atentie:
- Se vor primi 14 puncte pentru redactarea intregii lucrari (compozitie, comunicare, stil, ortogafie, punctuatie etc samd)
- Se puncteaza oricare alte formulari/modalitati de rezolvare corecta a cerintelor.
- Nu se acorda fractiuni de punct. Nu se acorda punctaje intermediare, altele decât cele precizate explicit in barem.
- Se acorda zece puncte din oficiu. Nota finala se calculeaza prin impartirea la zece a punctajului total obtinut pentru lucrare.
Pentru examenul de Matematica la Evaluarea Nationala 2017 vor fi 3 subiecte principale. Fiecare dintre subiecte va fi notat cu 30 de puncte, impartirea acestor puncte urmand sa se faca pe subpuncte specifice fiecarui item.
Se acorda 10 puncte din oficiu. Nota finala se calculeaza prin impartirea la 10 a punctajului total acordatpentru lucrare.
La Subiectul 1 de la examenul de matematica din Evaluarea Nationala 2017 se precizeaza ca se puncteaza doar rezultatul, astfel: pentru fiecare raspuns se acorda fie 5 puncte, fie 0 puncte. Nu se acorda punctaje intermediare.
Pentru Subiectul al II-a si al III-lea, pentru orice solutie corecta, chiar daca este diferita de cea din barem, se acorda punctajul corespunzator. Nu se acorda fractiuni de punct, dar se pot acorda punctaje intermediare pentru rezolvari partiale, in limitele punctajului indicat in barem.
Important
- Toate subiectele sunt obligatorii.
- Timpul de lucru efectiv este de 2 ore.
Calendar Evaluarea Nationala 2018
11 iunie 2018 - Limba si literatura romana - proba scrisa
13 iunie 2018 - Matematica - proba scrisa
14 iunie 2018 - Limba si literatura materna - proba scrisa
19 iunie 2018 - Afisarea rezultatelor inaintea contestatiilor (pana la ora 12:00)
19 iunie 2018 - Depunerea contestatiilor (orele 14:00 – 19:00)
20-22 iunie 2018 - Solutionarea contestatiilor
23 iunie 2018 - Afisarea rezultatelor finale dupa solutionarea contestatiilor.
Succes!