Evaluare Nationala 2025: Calendar, Programa si Modele de subiecte la Limba romana si Matematica

De Portal Invatamant
la 14 Aug. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Evaluare Nationala 2025: Calendar, Programa si Modele de subiecte la Limba romana si Matematica14Aug.2024

Evaluarea Nationala 2025 vine cu o noutate pentru viitorii absolventi de gimnaziu, care vor sustine probele scrise in perioada 23 - 25 iunie, conform calendarului propus de Ministerul Educatiei. Astfel, de anul viitor, candidatii isi vor putea lucrarile inainte de a contesta notele initiale.

Ministerul Educatiei a pus in consultare publica Ordinul de ministru prin care stabileste calendarul Evaluarii Nationale 2025 pentru absolventii clasei a VIII-a, precum si regulile privind organizarea si desfasurarea examenului de la final de gimnaziu.
 
„Pentru o mai buna fundamentare a deciziei privind contestarea notei obtinute la evaluarea initiala a fost introdusa prevederea de a permite vizualizarea lucrarilor dupa afisarea rezultatelor initiale si inainte de contestatii, atat la evaluarea nationala, cat si la bacalaureat. Depunerea contestatiei nu este conditionata de vizualizarea lucrarii. Vizualizarea lucrarilor se va face la centrele de examen", se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei.
 

Calendar Evaluare Nationala 2025

 
10 - 13 iunie 2025 Inscrierea la Evaluarea Nationala
13 iunie 2025 Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

23 iunie 2025 Limba si literatura romana - proba scrisa
24 iunie 2025 Matematica - proba scrisa
25 iunie 2025 Limba si literatura materna - proba scrisa

1 iulie 2025 Afisarea rezultatelor initiale (pana la ora 12,00), vizualizarea lucrarilor scrise si depunerea contestatiilor (in intervalul orar 14,00 - 18,00)
2-3 iulie 2025 Vizualizarea lucrarilor si depunerea contestatiilor
4-8 iulie 2025 Solutionarea contestatiilor
9 iulie 2025 Afisarea rezultatelor finale dupa solutionarea contestatiilor
 
NOTA:
La solicitarea comisiilor judetene/Comisiei municipiului Bucuresti de organizare a evaluarii nationale pentru absolventii clasei a VIII-a sau din proprie initiativa, Comisia Nationala de Organizare a Evaluarii Nationale poate aproba, in situatii exceptionale, prelungirea/reducerea perioadelor de evaluare/reevaluare a lucrarilor scrise ori de afisare a rezultatelor.

...Modele de Subiecte Rezolvate pentru Evaluarea Nationala 2025 de la clasa a VIII-a >> 
 

Simulare Evaluare Nationala 2025 

 
Ministerul Educatiei a publicat si calendarul propus pentru simularea Evaluarii Nationale 2025 pentru absolventii clasei a VIII-a, in anul scolar 2024 – 2025. In ceea ce priveste simularea examenului de Evaluare Nationala la clasa a VIII-a, probele ar urma sa se desfasoare in perioada 17 - 19 martie 2025, iar pe 31 martie se propune comunicarea rezultatelor. Pe 17 martie se propune proba scrisa la Limba si literatura romana, pe 18 martie - proba la Matematica, iar pe 19 martie - proba la Limba si literatura materna. 

17 martie 2025 Limba si literatura romana - proba scrisa
18 martie 2025 Matematica - proba scrisa
19 martie 2025 Limba si literatura materna - proba scrisa
31 martie 2025 Comunicarea rezultatelor
 

Programa Evaluare Nationala 2025

 
Programele pentru disciplinele limba si literatura romana, matematica, limba si literatura romana pentru scolile si sectiile cu predare in limba maghiara, limba si literatura maghiara materna, limba si literatura germana materna, limba si literatura sarba materna, limba si literatura slovaca materna, limba si literatura croata materna, limba si literatura italiana materna, limba si literatura rromani materna, limba si literatura ucraineana materna, valabile pentru evaluarea nationala pentru absolventii clasei a VIII-a in anul scolar 2024 - 2025, sunt cele aprobate prin Ordinul ministrului educatiei nr. 4.730/2022 privind aprobarea programelor pentru sustinerea evaluarii nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, in anul scolar 2022 - 2023.
 

Programa Limba romana EN 2025


Atentie: Acest browser nu suporta fisiere PDF.
Click aici pentru a descarca fisierul pdf.


Programa Evaluarea Nationala la Matematica


Atentie: Acest browser nu suporta fisiere PDF.
Click aici pentru a descarca fisierul pdf.

 

Desfasurarea examenului de Evaluare Nationala 2025

 
Repartizarea candidatilor pe sali se face in ordine alfabetica, la nivelul centrului de examen. Se interzice candidatilor la evaluarea nationala sa introduca in salile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete si alte asemenea obiecte, candidatii avand obligatia de a lasa obiectele mentionate in sala de depozitare a obiectelor personale, stabilita de comisia din unitatea de invatamant - centru de examen in acest scop.
 
Candidatii care refuza depozitarea obiectelor personale in sala stabilita de comisie in acest scop nu sunt primiti in examen.
 
Se interzice candidatilor la Evaluarea Nationala 2025 sa aiba, in salile de examen, asupra lor, in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si alte asemenea obiecte ori in bancile in care sunt asezati in salile de examen orice fel de lucrari: manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati etc. care ar putea fiutilizate pentru rezolvarea subiectelor.
 
Se interzice candidatilor sa aiba, in salile de examen, asupra lor, in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si alte asemenea obiecte sau in bancile in care sunt asezati in salile de examen telefoane mobile, casti audio, dispozitive tip IoT, precum si orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la retele de socializare, care ar putea fi utilizate in rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alti candidati/asistenti din unitatea/unitatile de invatamant /centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
 
Se interzice candidatilor sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa copieze, sa transmita materiale care permit copiatul sau sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
 
Incalcarea regulilor mentionate la alin. (4) - (6) va fi considerata frauda/tentativa de frauda, iar candidatii respectivi sunt eliminati de la proba respectiva, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia ori dealti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrarile scrise etc.

...Modele de Subiecte Rezolvate pentru Evaluarea Nationala 2025 de la clasa a VIII-a >> 
 
Candidatii eliminati de la o proba pentru frauda sau tentativa de frauda primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisa.
 
Inainte de inceperea probelor, asistentii prezinta candidatilor prevederile metodologice legate de organizarea si desfasurarea corecta a evaluarii nationale si le solicita sa predea toate eventualele materiale si obiecte care, potrivit reglementarilor in vigoare, sunt interzise in sala de examen.
 
Dupa parcurgerea pasilor mentionati, candidatii vor semna un proces-verbal cu mentiunea ca stiu ca nerespectarea regulilor are drept consecinta eliminarea lor din examen si nota 1 pe lucrare.
 
Candidatii care doresc sa predea lucrarile inainte de expirarea timpului maxim prevazut pentru rezolvarea subiectelor pot face acest lucru cel mai devreme dupa o ora de la inceperea probei scrise.
 
La parasirea salii de examen, candidatii nu primesc subiectele.
 

Candidatii primesc cel mult o ora in plus pentru rescrierea lucrarii

 
In situatii obiective, neimputabile candidatilor, in care, in timpul probei scrise, este luata decizia anularii si a rescrierii lucrarii, se poate prelungi timpul destinat redactarii, cu cel mult o ora, conform unei proceduri elaborate de catre Comisia Nationala de Organizare a Evaluarii Nationale.
 

Corectarea lucrarilor la Evaluarea Nationala 2025

 
In procesul de evaluare initiala a lucrarilor scrise si de rezolvare a contestatiilor, dupa validarea finalizarii evaluarii de catre cei doi profesori evaluatori, in cazul in care diferenta dintre notele celor doi evaluatori este mai mica sau egala cu 1 punct, este calculata nota finala, ca medie aritmetica avand doua zecimale a notelor acordate de evaluatori, fara rotunjire, fiind inregistrata in catalogul evaluarii nationale.
 
In cazul in care diferenta intre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi reevaluata de alti doi profesori evaluatori. Dupa validarea finalizarii evaluarii, nota finala este calculata luand in considerare cele 4 (patru) note. Dupa eliminarea celor doua note/valori extreme, nota finala se calculeaza ca medie aritmetica avand doua zecimale, fara rotunjire, a celor doua note/valori centrale. Media rezultata reprezinta nota finala si este inregistrata in catalogul evaluarii nationale.
 
In cadrul etapei de solutionare a contestatiilor, dupa incheierea evaluarii lucrarilor, notele acordate dupa reevaluare sunt comparate cu cele acordate in etapa de evaluare initiala. In situatia in care se constata o diferenta de notare mai mare de 1 punct, in plus sau in minus, intre nota de la evaluarea initiala si cea de la contestatii, lucrarea este reevaluata de alti doi profesori evaluatori. Reevaluarea se face respectand cu strictete baremul de evaluare si notare si toate procedurile de evaluare. Nota acordata de cea de-a doua comisie de contestatii este nota finala obtinuta de candidat.
 
Nota obtinuta in etapa de solutionare a contestatiilor este nota definitiva, indiferent de punctajul obtinut, in plus sau in minus, fata de nota acordata in etapa de evaluare initiala a lucrarii. Aceasta nota nu mai poate fi modificata si reprezinta nota obtinuta de candidat la proba respectiva.
 

Contestatii Evaluarea Nationala 2025

 
Candidatii care depun contestatii la Evaluarea Nationala 2025 completeaza si semneaza o declaratie-tip in care se mentioneaza faptul ca au luat cunostinta ca nota acordata ca urmare a solutionarii contestatiei poate modifica, dupa caz, nota initiala, prin crestere sau descrestere. In cazul candidatului minor, declaratia-tip este semnata si de catre parintii/reprezentantii legali ai acestuia.
 
De anul viitor, candidatul major si parintii candidatului minor poate/pot solicita vizualizarea lucrarii/lucrarilor proprii/propriului copil, dupa afisarea rezultatelor initiale, in conformitate cu prevederile procedurii stabilite de catre Comisia Nationala de Organizare a Evaluarii Nationale. La vizualizarea lucrarilor, candidatul minor trebuie sa fie insotit obligatoriu de un parinte.
 
Atentie!
Depunerea contestatiei nu este conditionata de vizualizarea lucrarii.
Vizualizarea lucrarilor se va face la centrele de examen.
 

Rezultate Evaluarea Nationala 2025

 
Comunicarea rezultatelor obtinute la Evaluarea Nationala 2025 se face anonimizat, utilizanduse codurile individuale care inlocuiesc numele si prenumele candidatilor si care au fost distribuite candidatilor, pe baza de semnatura de primire, la prima proba sustinuta de acestia.
 
Pentru comunicarea notelor obtinute la examenul de Evaluare Nationala, inainte de etapa de depunere si solutionare a contestatiilor, comisiile din unitatile de invatamant - centre de examen tiparesc lista rezultatelor examenului de evaluare nationala care cuprinde: codulcandidatului, unitatea de invatamant de provenienta, notele obtinute la fiecare proba scrisa, media sau mentiunile "absent"/"eliminat din examen", dupa caz.
 
Dupa solutionarea contestatiilor, comisiile din unitatile de invatamant — centre de examen tiparesc din nou lista rezultatelor finale dupa contestatii ale candidatilor anonimizati si o afiseaza, conform calendarului, cu semnatura presedintelui si a secretarului comisiei din centrul de examen, la avizierul unitatii de invatamant si pe website-ul acesteia.
 
Rezultatele examenului de Evaluare Nationala 2025 la clasa a VIII-a sunt afisate si pe pagina de internet a Ministerului Educatiei si a inspectoratelor scolare, pentru o perioada de 2 ani.
 

Teste de antrenament Evaluare Nationala Romana

 
Programa la Limba romana pentru Evaluarea Nationala la finalul clasei a 8-a cuprinde elemente de lectura, redactare, gramatica, ortoepie si vocabular, pe care elevii aflati la finalul ciclului gimnazial trebuie sa le cunoasca.
 
Subiectele la Limba Romana de la Evaluarea Nationala sunt elaborate pe baza continuturilor si competentelor asociate acestora, conform programelor in vigoare. In ziua examenului la Romana, elevii primesc subiectele in forma de brosura.

...Modele de Subiecte la Romana pentru Evaluarea Nationala 2025 >> 

Atentie: Acest browser nu suporta fisiere PDF.
Click aici pentru a descarca fisierul pdf.


 

Teste de antrenament Evaluare Nationala Matematica

 
Subiectele care se dau la proba de Matematica la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a au un anumit tipar. Exersand suficient, elevul va intelege si va stapani aceste cerinte care se puncteaza prin baremul de corectare.
 
Problemele cele mai mari apar la Subiectul al III-lea, unde exercitiile sunt complexe, special pentru a departaja candidatii. 

...Modele de Subiecte la Matematica pentru Evaluarea Nationala 2025 >> 

Atentie: Acest browser nu suporta fisiere PDF.
Click aici pentru a descarca fisierul pdf.


 
Articolul va fi actualizat cu forma finala a ordinului privind organizarea si desfasurarea examenului de Evaluare Nationala 2025 imediat ce va fi publicat in Monitorul Oficial.

 
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Ce NOUTATI sunt pentru clasele IX-XII?

Ai copilul in clasele IX-XII?

Liceul necesita un efort de adaptare si de invatare constanta. Pentru ca la final urmeaza cel mai important test: examenul de BACALAUREAT!

Vestea buna? Va puteti ajuta copilul!

Solutii moderne pentru pregatirea examenelului de BACALAUREAT!

…Vezi AICI toate REDUCERILE >>


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

evaluare nationala 2025simulare evaluare nationala 2025calendar evaluare nationala 2025teste de antrenament evaluare nationala 2025


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//