Rezumate opere BAC la Romana pentru Subiectul al III-lea din foaia de examen

De Portal Invatamant
la 04 Oct. 2024 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rezumate opere BAC la Romana pentru Subiectul al III-lea din foaia de examen04Oct.2024

In agitatia pregatirii pentru Bacalaureat, multi elevi de liceu fac greseala sa treaca superficial prin operele literare prevazute in programa de examen pentru disciplina Limba si literatura romana, crezand ca vor avea suficienta inspiratie de moment pentru eseul de la Subiectul al III-lea de pe foaia de examen.

Pentru rezultate excelente atat la simulare, cat si la examenul de Bac la Romana, pregatirea trebuie sa inceapa din timp si cu instrumente create special pentru a oferi elevului strategii rapide, clare si explicite pentru rezolvarea subiectelor.
 
Pentru eseul de la Subiectul III va propunem culegerea Bacalaureat – Limba si Literatura Romana: Scheme si rezumate. Un instrument de pregatire UNIC ce contine:
- rezumate pentru toate operele care fac parte din programa actuala de Bacalaureat;
- scheme pe teme esentiale (particularitati ale unui text, particularitati de constructie a unui personaj, comentarii privind relatia dintre doua personaje etc.);
- trasaturi specifice curentelor culturale/literare.
 
Tinand cont de faptul ca atat simularile, cat si probele propriu-zise sunt devansate, presiunea pusa pe elev in aceasta situatie poate avea efecte negative asupra evolutiei sale la examen. Detalii AICI Calendar BAC 2025<<
 
Cum evitati efectele negative ale acestei situatii? 
 
 Printr-un management corect al timpului de pregatire a examanului.
 
 Prin utilizarea unor instrumente profesioniste care ofera rapid solutii strict punctuale pentru rezolvarea cu maxima eficienta a celor mai complicate subiecte din foaia de examen.
 

Click AICI pentru detalii despre culegerea de BAC si Formularul de comanda<<

 
Culegerea Bacalaureat – Limba si Literatura Romana: Scheme si rezumate prezinta urmatoarele avantaje:
 
 cuprinde in paginile sale rezumatele autorilor canonici din programa examenului de Bacalaureat (Mihai Eminescu, Ion Creanga, I.L. Caragiale, Titu Maiorescu, Ioan Slavici, G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, G. Calinescu, E. Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stanescu, Marin Sorescu);
 
 aloca fiecarui autor analiza unei opere specifice acestuia (aici regasindu-se rezumatul operei, scheme/modele de formulari de text pentru cerintele de la Subiectul al III-lea de la examen - scheme si explicatii de titluri, acestea fiind instrumente utile pentru intelegerea si interpretarea textelor literare clasice din programa de bacalaureat);
 
 prezinta trasaturile curentelor culturale/literare.
 

Rezumate opere BAC

 

Mihai Eminescu – Floare albastra, 1873

 
Contextul aparitiei:
Poezia „Floare albastra” este o egloga, adica o idila cu dialog, scrisa in ritm trohaic si aparuta in revista „Convorbiri literare ” in 1873. Creatia este o capodopera a lirismului eminescian din etapa de tinerete si anunta marile creatii ulterioare, ce vor culmina cu „Luceafarul”.
 
Evidentierea a doua trasaturi care permit incadrarea textului poetic studiat intr-o perioada, intr-un curent cultural/literar sau intr-o orientare tematica.
Textul se incadreaza in romantism prin mai multe trasaturi, cum ar fi:
– teme predilecte – natura si iubirea, conditia geniului, aspiratia spre absolut;
– motive literare specifice: motiv romantic de circulatie europeana.
„Floarea albastra”, ca motiv, isi are punctul de plecare in mitul romantic al aspiratiei catre idealul de fericire, de iubire pura, intalnit si la romanticii europeni: Novalis, Leopardi. La Eminescu, albastrul este culoarea infinitului, iar floarea simbolizeaza viata, iubirea;
– amestecul speciilor: poem filosofic, egloga (idila cu dialog), elegie;
– figuri de stil favorite: antiteza, ilustrata si de opozitiile structurale: eternitate-viata, masculin-feminin, geniu-fiinta terestra, vis-realitate, departe-aproape, trecut-prezent.
 
Tema:
La romantici, tema iubirii apare in corelatie cu cea a naturii, intrucat natura devine stare de suflet pentru trairile poetului. Poezia „Floare albastra” apartine temei iubirii si ilustreaza iubirea  paradiziaca, idilica, dar implica, totodata tema conditiei omului de geniu care aspira la absolut.
 
Structura compozitionala:
Sub aspect compozitional, poezia este construita pe doua planuri distincte, inegale ca intindere: un plan al femeii, celalalt al barbatului. Femeia este o copila naiva, dornica de a se realiza prin iubire. Barbatul este un contemplativ, dornic sa atinga absolutul si, preocupat intr-un ceas cand putea sa cunoasca fericirea, de altceva, de idei abstracte si meditatie, dupa cum reiese din ingaduinta fata de sentimentele fetei: „eu am ras, n-am zis nimica”. Cele doua planuri ale poeziei ilustreaza doua idei: ideea cunoasterii abstracte si reci a barbatului si cea a cunoasterii terestre a femeii, prin iubire.

Comentarea a doua imagini/idei poetice relevante pentru tema textului poetic studiat
 
Prima secventa a poeziei, alcatuita din primele trei strofe, contureaza portretul omului de geniu, alcatuit simbolic din elementele cosmicului: „Iar te-ai cufundat in stele/Si in nori si-n ceruri nalte”. Strofele reprezinta monologul iubitei, care ii reproseaza iubitului indepartarea de lume si de ea. Reprosulplaseaza barbatul intr-o lume superioara, subliniind izolareaomului de geniu si preocuparea lui pentru cunoasterea abstracta.
 
Aspiratia spre cunoasterea absoluta este surprinsa de metafora „rauri de soare/ Gramadesti-n a ta gandire” si de miscarea ascendenta. Domeniul cunoasterii guvernat de timpul infinit este definit prin intermediul unor metafore cu valoare de simbol: „intunecata mare ”- misterul genezei, „campiile asire”- universul culturii, „Piramidele-nvechite/ Urca-n cer varful lor mare”- universul creatiei umane proiectat cosmic, tainele, maretia. Avertismentul final „Nu cata in departare/ Fericirea ta, iubite!”, desi este rostit pe un ton sagalnic, cuprinde un adevar: implinirea umana se realizeaza doar prin iubire, in lumea terestra. Termenii populari „incalte”, ,„nu cata”, sustin adresarea familiara, iar cele doua apelative dispuse simetric, la inceputul si la sfarsitul primei interventii „ sufletul vietii mele”, „iubite”, exprima iubirea sincera. (...continuarea AICI)
 
Extrem de specializata – centrata pe imbunatatirea abilitatilor de concepere a rezolvarii de la Subiectul al III-lea, culegerea propusa:
 - ofera modele de rezumate si scheme;
 -  ajuta elevii sa se pregateasca eficient pentru performante deosebite la proba de Limba si Literatura Romana;
 -  dezvolta gandirea logica a elevului, il ajuta sa construiasca raspunsuri argumentate solid si sa le prezinte coerent si persuasiv;
 -  il ajuta pe copil sa exerseze sustinut conceperea si redactarea textului – solutie pentru Subiectul al III-lea – subiect de maxima dificultate, cu pondere importanta la nota examenului.
 
Comanda ACUM culegerea pentru copilul tau si da-i timp suficient sa proceseze relaxat materia de examen pentru rezultate excelente!
 

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

rezumate opere bacbac 2025bac romana 2025


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//