Mesajul lui Daniel David, ministrul Educatiei si Cercetarii
„Eu nu pierd niciodata. Fie castig, fie invat!” - Nelson Mandela
In zilele urmatoare veti participa la probele de evaluare a competentelor (probele A, B, C, D) din cadrul examenului national de bacalaureat 2025 - prima sesiune. Metodologia este una elaborata in anul 2024, pe care, din respect pentru voi si pentru procesul inceput, nu am modificat-o. Dar am monitorizat mereu lucrurile, mai ales ca metodologia este una noua, iar pe baza feedback-urilor din scoli, fara sa schimb metodologia, am incercat sa facilitez implementarea acesteia prin diverse decizii administrative care sa eficientizeze lucrurile. Si o voi mai face cand este cazul de dragul de a crea contextul cel mai bun pe care il putem avea in conditiile sistemului nostru educational pentru a va putea exprima cat mai bine competentele dobandite.
Ca psiholog va spun ca hipermotivarea/stresul negativ intens (distresul) nu va ajuta, dar o motivare adecvata, in conditii de echilibru psihologic si chiar de o doza rezonabila de stres (eustres), va poate mobiliza la examinari. Asadar, sa nu va temeti de propriile emotii, dar nici nu va ingrijorati mai mult decat este cazul, deoarece asta nu ajuta, doar fiti curajosi si increzatori si dati toti ce aveti mai bun la momentul examinarilor!
Celor care veti obtine performanta asteptata va spun de pe acum felicitari! Celor care nu veti atinge performanta asteptata va reamintesc ca, desi este o evaluare importanta, aceasta nu va defineste valoarea personala, ci doar performanta punctuala; sa invatam din rezultat si sa incercam sa-l folosim cat mai intelept! Asadar, doriti-va sa reusiti si dati tot ce puteti, acceptand insa ca, daca nu se intampla sa obtineti performanta dorita, poate exista totusi un castig personal, in spiritul vorbelor intelepte ale lui Nelson Mandela: „Eu nu pierd niciodata. Fie castig, fie invat!”
Cadrelor didactice si personalului administrativ le multumesc pentru eforturile in pregatirea in bune conditii a acestei etape a bacalaureatului, conform acestei noi metodologii. Nu este usor sa-ti schimbi rutinele, dar trebuie sa o facem de dragul elevilor!
Nu in ultimul rand, parintilor le spun sa nu puna presiune pe elevi, doar sa-i responsabilizeze si sa-i sustina empatic inainte si dupa examen (indiferent de rezultat), invatand din proces (inclusiv prin discutii cu elevii si profesorii) si incercand sa-l utilizeze cat mai bine in educatia copiilor lor.
Succes tuturor!