Calendar Competente BAC 2024. Cum se noteaza proba de Limba romana oral. Procedura si Grila descriptorilor

De Portal Invatamant
la 17 Iun. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calendar Competente BAC 2024. Cum se noteaza proba de Limba romana oral. Procedura si Grila descriptorilor17Iun.2024

Examenul de Bacalaureat 2024 incepe luni, 17 iunie, cu proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educatiei. Potrivit datelor oficiale, peste 134.000 de candidati (119.000 din promotia curenta si 15.000 din seriile anterioare) sunt asteptati sa sustina examenul in aceasta sesiune de Bacalaureat.

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidatilor in salile de examen cu manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, si nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Incalcarea dispozitiilor privind introducerea de materiale interzise in salile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent daca respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate.
 
In situatia in care un candidat refuza sa raspunda sau sa rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, se considera ca acesta nu a sustinut proba.

Mai jos va prezentam cum se desfasoara si cum se noteaza proba de competente lingvistice de comunicare orala in limba romana la Bacalaureat 2024.

Procedura Proba de Limba romana oral Bacalaureat 2024

 
Art. 1. (1) Prezenta procedura reglementeaza desfasurarea Probelor A si B, de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana si in limba materna ale examenului national de bacalaureat — 2024, denumite in continuare Probele A si B, in conformitate cu prevederile Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului national de bacalaureat — 2011, aprobate prin OMECTS nr. 4799/2010, cu modificarile ulterioare, valabile si pentru anul scolar 2023-2024, conform OME nr. 6156/2023, denumite in continuare Metodologie 
 
(2) Probele A si B sunt organizate de catre comisiile de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. 
 
Art. 2. In sensul prezentei proceduri, urmatorii termeni se definesc dupa cum urmeaza:

a) grila descriptorilor competentelor lingvistice de comunicare reprezinta cadrul de evaluare a competentelor de receptare a mesajului — in forma scrisa, avand ca suport diverse tipuri de texte in conformitate cu programa scolara — si de producere a mesajului oral sub forma diferitelor tipuri de discursuri — descriptiv, informativ, narativ, argumentativ -, cu valorificarea achizitiilor dobandite la disciplina limba si literatura romana/limba si literatura materna; grila descriptorilor competentelor lingvistice de comunicare (probele A si B) este prezentata in Anexa nr. 1 la prezenta procedura;

b) nivelul de competenta lingvistica de comumicare orala in limba romana/ limba materna — denumit in continuare nivel de competenta — reprezinta gradu! de utilizare a limbii romane/limbii materne, demonstrat de candidat in comunicarea orala, evaluat pe baza celor cinci competente, precizate in grila descriptorilor competentelor de comunicare; nivelurile de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana/limba materna sunt, in ordine: utilizator mediu, utilizator avansat si utilizator experimentat. 
 
Art. 3. — (1) Probele A si B sunt evaluate de cate doi profesori. Fiecare dintre cei doi profesori examinatori noteaza in mod independent, pe baza grilei descriptorilor competentelor lingvistice de comunicare, pe un borderou individual, nivelul corespunzator fiecareia dintre cele cinci competente de evaluat la care se situeaza candidatul, completand inclusiv rubrica nivel de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana/limba materna acordat candidatului. Modelul borderoului individual al profesorului examinator este prezentata in Anexa nr. 2 la prezenta procedura.
 
(2) Modalitatea de stabilire, de catre fiecare profesor examinator, a nivelului de competenta lingvistica pentru un candidat se realizeaza in conformitate cu precizarile din Anexa nr. 3 la prezenta procedura.
 
(3) Imediat dupa sustinerea probei de catre un candidat, profesorii examinatori stabilesc nivelul de competenta lingvistica al candidatului, pe baza nivelului inscris in borderourile individuale, dupa cum urmeaza:
   (i) In situatia in care cei doi profesori examinatori acorda acelasi nivel, acesta devine nivelul de competenta lingvistica.
   (i) In situatia in care cei doi profesori examinatori acorda niveluri diferite, nivelul de competenta lingvistica se stabileste asifel: 

 
(4) Nivelul de competenta lingvistica acordat candidatului se inscrie in borderoul final al probei, pe verso-ul diplomei de bacalaureat si in certificatul care atesta nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana/limba materna. Modelul borderoului final este cuprins in Anexa nr. 4 la prezenta procedura.
 
Art. 4. - (1) Nu se admite schimbarea biletului de examen.
 
(2) In cazul in care candidatii refuza sa raspunda la intrebarile formulate se considera ca nu au sustinut Proba A, respectiv Proba B.
 
Art. 5. — (1) Asigurarea conditiilor de egalizare a sanselor pentru candidatii cu deficiente se realizeaza in conformitate cu prevederile Metodologiei si ale Procedurii nr. 31816/25.10.2023 cu privire la asigurarea conditilor de egalizare a sanselor pentru elevii cu deficiente de vedere, deficiente de auz si tulburari de neurodezvoltare care sustin examenele nationale: evaluarea nationala pentru absolventii clasei a VIII-a si examenul national de bacalaureat - sesiunea 2024.
 
(2) La proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, elevii cu dizabilitati primesc un set aparte de bilete de examen.
 
(3) La Probele A si B elevii cu dizabilitati pot beneficia, la cerere, de prelungirea cu 10 minute a timpului necesar pentru pregatirea raspunsului, respectiv a timpului de sustinere a raspunsului.
 
Art. 6. Elaborarea si transmiterea biletelor de examen pentru Probele A si B sunt asigurate de Centrul National de Politici si Evaluare in Educatie (CNPEE). Transmiterea biletelor de examen se face in baza Manualului de proceduri privind organizarea si desfasurarea procesului de transfer/preluare a arhivelor de subiecte pentru examenul national de bacalaureat — 2023, aprobat cu nr. 1558/26.04.2023, valabil si pentru examenul national de bacalaureat — 2024.
 
Art. 7. Biletele de examen nu pot deveni publice, cu exceptia celor selectate de CNPEE in vederea publicarii modelelor de subiecte, conform celor precizate in Metodologie. 
 

Grila descriptorilor Bacalaureat 2024


 
  •  

    Calendar Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie


    3—7 iunie 2024 Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
    7 iunie 2024 Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
     
    17—19 iunie 2024 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana — proba A
    19—20 iunie 2024 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna — proba B
    19—21 iunie 2024 Evaluarea competentelor digitale — proba D
    25—27 iunie 2024 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala — proba C
    1 iulie 2024 Limba si literatura romana — proba E.a) — proba scrisa
    2 iulie 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisa
    4 iulie 2024 Proba la alegere a profilului si specializarii — proba E.d) — proba scrisa
    5 iulie 2024 Limba si literatura materna — proba E.b) — proba scrisa
     
    8 iulie 2024 Afisarea rezultatelor la probele scrise pana la ora 12.00 si depunerea contestatiilor in intervalul orar 12.00—18.00
    9—11 iulie 2024 Rezolvarea contestatiilor
    12 iulie 2024 Afisarea rezultatelor finale
     

    Calendar BAC 2024, sesiunea din toamna

     
    15—22 iulie 2024 Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidatilor care au promovat examenele de corigente
     
    8—9 august 2024 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana — proba A
    9 august 2024 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna — proba B
    12 august 2024 Evaluarea competentelor digitale — proba D
    13—14 august 2024 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala — proba C
    19 august 2024 Limba si literatura romana — proba E.a) — proba scrisa
    20 august 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisa
    21 august 2024 Proba la alegere a profilului si specializarii — proba E.d) — proba scrisa
    22 august 2024 Limba si literatura materna — proba E.b) — proba scrisa
     
    26 august 2024 Afisarea rezultatelor la probele scrise (pana la ora 12.00) si depunerea contestatiilor (orele 12.00—18.00)
    27—29 august 2024 Rezolvarea contestatiilor
    30 august 2024 Afisarea rezultatelor finale
     
    N O T A:
    La solicitarea comisiilor de bacalaureat judetene/Comisiei de bacalaureat a municipiului Bucuresti sau din proprie initiativa, Comisia Nationala de Bacalaureat poate aproba, in situatii justificate si dovedite, inscrierea candidatilor in afara perioadei prevazute, precum si prelungirea perioadelor de sustinere a probelor de evaluare a competentelor lingvistice sau digitale, de evaluare/reevaluare a lucrarilor scrise ori de afisare a rezultatelor si reducerea perioadei de afisare a rezultatelor.

    Pregatiti-va pentru Bacalaureat! Portal Invatamant va recomanda culegerile cu exercitii si rezolvari de AICI ....click pentru detalii si comenzi culegeri >>>

     

Competente BAC 2024 - modele de subiecte



Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Note maxime la Limba Romana!

Limba Romana este una dintre materiile de baza in scoala. De aceea Notele sunt extrem de importante, mai ales la  Evaluarea Nationala si Bacalaureat.

Va oferim cele mai importane CULEGERI specifice verificarii cunostintelor de Limba Romana, de la clasa a II-a si pana la proba specifica de Bacalaureat.

Solutii moderne de Nota 10 pentru pregatirea examenelor la Limba Romana!


...Vezi AICI lista Culegerilor <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

competente lingvistice bacbacalaureat 2024bac 2024competente bac


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//