Bacalaureat 2024. Calendar, Programa si Modele de subiecte

De Portal Invatamant
la 05 Iun. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bacalaureat 2024. Calendar, Programa si Modele de subiecte05Iun.2024

Calendarul examenului national de Bacalaureat 2024 a fost publicat in Monitorul Oficial inca de la inceputul anului scolar. Astfel, inscrierile la Bacalaureat 2024 au inceput luni, 3 iunie, si vor continua pana la sfarsitul acestei saptamani. Elevii de clasa a XII-a incheie cursurile vineri, 7 iunie, mai devreme cu doua saptamani decat restul elevilor.

Din 17 iunie incep probele de competente. Probele scrise ale examenului de Bac 2024, in prima sesiune, au loc intre 1 si 5 iulie. In cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat 2024, probele scrise se desfasoara in perioada 19-22 august.

Candidatii la Bacalaureat 2024 au o zi libera intre proba obligatorie a profilului, Matematica sau Istorie, si proba la alegere in functie de profil, in ambele sesiuni ale examenului de Bac. Decizia de a introduce o zi fara examen, in calendar bac 2024, a fost luata intr-o sedinta a Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Educatiei.
 

Programa Bac 2024


Programa Bac 2024 Matematica


Programele de bacalaureat pentru disciplinele limba si literatura italiana materna si matematica sunt cele prevazute in anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educatiei nationale nr. 4.430/2014 privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat national — 2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

NOU! Prinde oferta la culegerile pentru Bacalaureat...click AICI pentru detalii si comenzi<<


 

Programa Bac 2024 la Logica, argumentare si comunicare, Fizica si Chimie 


Programele de bacalaureat pentru disciplinele fizica, logica, argumentare si comunicare, economie sunt cele prevazute in anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5.610/2012 privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat national — 2013.

Programa de bacalaureat pentru disciplina chimie este cea prevazuta in anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice nr. 5.070/2016 privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat national — 2017.
 

Programa la Limba romana pentru Bacalaureat 2024


Programa de bacalaureat pentru limba si literatura romana si pentru limba si literatura slovaca materna este prevazuta in anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educatiei nationale nr. 4.923/2013 privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat national — 2014.
 

Programa competente digitale Bac 2024


Programa de bacalaureat pentru evaluarea competentelor digitale, valabila in sesiunile examenului national de bacalaureat din anul 2024, este prevazuta in anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educatiei nationale nr. 4.923/2013 privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat national — 2014.

Programa de examen pentru proba C de evaluare a competentelor lingvistice in limba chineza, valabila in sesiunile examenului national de bacalaureat — 2024, este cea prevazuta in anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educatiei nationale, interimar, nr. 4.950/2019 privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat national — 2020, cu modificarile si completarile ulterioare.

Programele pentru disciplinele examenului national de bacalaureat, altele decat cele mentionate la alin. (1)—(6), valabile in sesiunile anului 2024, sunt cele aprobate prin Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 4.800/2010 privind aprobarea listei disciplinelor si a programelor pentru examenul de bacalaureat — 2011.

 

Supraveghere video si audio la Bac 2024

 

Comisiile de bacalaureat judetene/Comisia de bacalaureat a municipiului Bucuresti asigura dotarea cu camere de supraveghere video si audio functionale a salilor in care se desfasoara activitati specifice examenului de bacalaureat: instruirea membrilor comisiilor de bacalaureat, sustinerea probelor, descarcarea si multiplicarea subiectelor, predarea si preluarea lucrarilor scrise, evaluarea lucrarilor scrise, depozitarea bagajelor.

Pana la inceperea probelor de examen, comisiile de bacalaureat judetene/Comisia de bacalaureat a municipiului Bucuresti iau/ia toate masurile, in colaborare cu autoritatile administratiei publice locale, pentru asigurarea dotarii tuturor salilor de examen cu camere functionale de supraveghere video si audio.

Activitatea de monitorizare a desfasurarii examenului de bacalaureat prin intermediul camerelor de supraveghere se va desfasura in conformitate cu o procedura stabilita de Comisia Nationala de Bacalaureat.

In vederea asigurarii desfasurarii corecte a examenului de bacalaureat, in conformitate cu prevederile reglementarilor in vigoare, comisiile de bacalaureat din centrele de examen si comisiile de bacalaureat judetene/Comisia de bacalaureat a municipiului Bucuresti verifica, prin sondaj, inregistrarile audiovideo din salile de examen, dupa incheierea probei scrise. In cazul in care, la verificarea prin sondaj, se constata nereguli, fraude, tentative de frauda sau in cazul in care exista sesizari privitoare la nereguli, fraude, tentative de fraude, verificarea se face pentru inregistrarile din toate salile de examen din centrul respectiv.

Daca, in urma verificarilor se constata existenta unor nereguli, fraude sau tentative de frauda, respectiv nerespectarea reglementarilor privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat, comisia de bacalaureat din centrul de examen ia masurile ce se impun, care pot merge pana la eliminarea candidatilor din examen.

Comisia de bacalaureat din centrul de examen anunta comisia de bacalaureat judeteana/Comisia de bacalaureat a municipiului Bucuresti, care propune eventualele masuri de sanctionare si informeaza Comisia Nationala de Bacalaureat.

NOU! Prinde oferta la culegerile pentru Bacalaureat...click AICI pentru detalii si comenzi<<
 

Cand se da Bacul 2024

 

CALENDARUL examenului national de bacalaureat, sesiunea iunie—iulie 2024

 

3—7 iunie 2024 Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen

7 iunie 2024 Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

17—19 iunie 2024 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana — proba A

19—20 iunie 2024 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna — proba B

19—21 iunie 2024 Evaluarea competentelor digitale — proba D

25—27 iunie 2024 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala — proba C

1 iulie 2024 Limba si literatura romana — proba E.a) — proba scrisa

2 iulie 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisa

4 iulie 2024 Proba la alegere a profilului si specializarii — proba E.d) — proba scrisa

5 iulie 2024 Limba si literatura materna — proba E.b) — proba scrisa

8 iulie 2024 Afisarea rezultatelor la probele scrise pana la ora 12.00 si depunerea contestatiilor in intervalul orar 12.00—18.00

9—11 iulie 2024 Rezolvarea contestatiilor

12 iulie 2024 Afisarea rezultatelor finale

 

CALENDARUL examenului national de bacalaureat, sesiunea august 2024

 

15—22 iulie 2024 Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidatilor care au promovat examenele de corigente

8—9 august 2024 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana — proba A

9 august 2024 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna — proba B

12 august 2024 Evaluarea competentelor digitale — proba D

13—14 august 2024 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala — proba C

19 august 2024 Limba si literatura romana — proba E.a) — proba scrisa

20 august 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisa

21 august 2024 Proba la alegere a profilului si specializarii — proba E.d) — proba scrisa

22 august 2024 Limba si literatura materna — proba E.b) — proba scrisa

26 august 2024 Afisarea rezultatelor la probele scrise (pana la ora 12.00) si depunerea contestatiilor (orele 12.00—18.00)

27—29 august 2024 Rezolvarea contestatiilor

30 august 2024 Afisarea rezultatelor finale

N O T A:

La solicitarea comisiilor de bacalaureat judetene/Comisiei de bacalaureat a municipiului Bucuresti sau din proprie initiativa, Comisia Nationala de Bacalaureat poate aproba, in situatii justificate si dovedite, inscrierea candidatilor in afara perioadei prevazute, precum si prelungirea perioadelor de sustinere a probelor de evaluare a competentelor lingvistice sau digitale, de evaluare/reevaluare a lucrarilor scrise ori de afisare a rezultatelor si reducerea perioadei de afisare a rezultatelor.

 

Procedura de corectare a lucrarilor la Bac 2024

 

Comisia Nationala de Bacalaureat stabileste, prin procedura specifica, modalitatea de evaluare a lucrarilor, de solutionare a contestatiilor si de transmitere a lucrarilor, precum si componenta, atributiile membrilor comisiilor din centrele de examen, din centrele zonale de evaluare si din centrele regionale/judetene/ale municipiului Bucuresti de contestatii, modelul tipizatului de examen, modalitatea de secretizare si securizare a lucrarilor scrise si consemnarea in documentele de examen a rezultatelor obtinute de candidati la examenul de bacalaureat.

In sesiunile anului 2024, activitatile din cadrul examenului national de bacalaureat se realizeaza utilizand platforma dedicata evaluarii digitalizate.

In procesul de evaluare initiala a lucrarilor scrise si de rezolvare a contestatiilor, dupa validarea finalizarii evaluarii de catre cei doi profesori evaluatori, in cazul in care diferenta dintre notele celor doi evaluatori este mai mica sau egala cu un punct, este calculata nota finala ca medie aritmetica cu doua zecimale a notelor acordate de evaluatori, fara rotunjire, fiind inregistrata in catalogul de bacalaureat.

In cazul in care diferenta dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, se procedeaza astfel:

— se nominalizeaza alti doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrarii;

— dupa finalizarea recorectarii lucrarii, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare si se inregistreaza conform prevederilor.

— se calculeaza nota finala din cele 4 (patru) note, dupa eliminarea celor doua note — valori extreme, ca medie aritmetica cu doua zecimale, fara rotunjire, a celor doua note — valori centrale. Media rezultata reprezinta nota finala care se inregistreaza conform prevederilor procedurii.

In cadrul etapei de solutionare a contestatiilor, dupa incheierea evaluarii lucrarilor, nota finala se calculeaza cu respectarea prevederilor. In situatia in care se constata o diferenta de notare mai mare de 1,5 puncte, in plus sau in minus, intre nota de la evaluarea initiala si cea de la contestatii, lucrarea este reevaluata de catre alti doi profesori evaluatori. Nota finala, ca urmare a reevaluarii in etapa de solutionare a contestatiei, este calculata cu respectarea prevederilor/

Nota definitiva nu mai poate fi modificata si reprezinta nota obtinuta de candidat la proba respectiva.

NOU! Prinde oferta la culegerile pentru Bacalaureat...click AICI pentru detalii si comenzi<<
 

Rezultate Bac 2024

 

Comunicarea rezultatelor obtinute la examenul national de bacalaureat se face anonimizat, utilizandu-se codurile individuale care inlocuiesc numele si prenumele candidatilor si care au fost distribuite candidatilor, pe baza de semnatura de primire, la prima proba sustinuta de acestia.

Pentru comunicarea notelor obtinute la examenul national de bacalaureat, inainte de etapa de depunere si solutionare a contestatiilor, comisiile din unitatile de invatamant/centrele de examen tiparesc lista rezultatelor examenului de bacalaureat care cuprinde: codul candidatului, unitatea de invatamant de provenienta, judetul, promotia, forma de invatamant absolvita, specializarea, notele obtinute la fiecare proba scrisa, media sau mentiunile „reusit”/„respins”/„neprezentat”/„eliminat din examen”, dupa caz.

In baza prevederilor art. 15 alin. (20) din Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat — 2011, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 4.799/2010, cu modificarile ulterioare, si ale Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), comisiile din unitatile de invatamant/centrele de examen afiseaza/posteaza, utilizand codurile individuale ale candidatilor care au depus contestatii, notele obtinute in urma rezolvarii contestatiilor, la loc vizibil, la avizier si pe website-ul unitatii de invatamant.

Comisiile din unitatile de invatamant-centre de examen tiparesc lista rezultatelor finale dupa contestatii ale candidatilor anonimizati si o afiseaza, conform calendarului, cu semnatura presedintelui si a secretarului comisiei din centrul de examen, la avizierul unitatii de invatamant si pe website-ul acesteia.

Rezultatele examenului national de bacalaureat ale candidatilor anonimizati sunt afisate si pe pagina de internet a Ministerului Educatiei si a inspectoratelor scolare pentru o perioada de 2 ani.

 

Cu ce nu au voie elevii in sala de examen la Bacalaureat 2024

 

Se interzice candidatilor la examenul de bacalaureat sa introduca in salile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete si altele asemenea, candidatii avand obligatia de a lasa obiectele mentionate in sala de depozitare a obiectelor personale stabilita de comisia de bacalaureat in acest scop. Candidatii care refuza depozitarea obiectelor mentionate in sala stabilita de comisia de bacalaureat in acest scop nu sunt primiti in examen.

Se interzice candidatilor la examenul de bacalaureat sa aiba, in salile de examen, asupra lor, in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si in alte obiecte de depozitare personale sau in bancile in care sunt asezati in salile de examen, orice fel de lucrari: manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Se interzice candidatilor sa aiba, in salile de examen, asupra lor, in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si in alte obiecte de depozitare personale sau in bancile in care sunt asezati in salile de examen, telefoane mobile, casti audio, dispozitive tip IoT, precum si orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare/care permit conectarea la internet/la retele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicarea cu alti candidati/asistenti din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

Se interzice candidatilor la examenul de bacalaureat sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa copieze, sa transmita materiale care permit copiatul sau sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Candidatii care incalca regulile sunt eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, daca au fost introduse de acestia sau de alti candidati, de catre cadrele didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit/ au transmis sau nu materialele interzise.

Incalcarea regulilor va fi considerata tentativa de frauda, iar candidatii respectivi nu mai pot participa la probele urmatoare si sunt declarati „eliminati din examen”, fara posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. Acesti candidati nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor doua sesiuni la care candidatii „eliminati din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fara luarea in considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.

In situatii obiective, neimputabile candidatului, in care se decide anularea/rescrierea lucrarii in centrul de examen, timpul destinat redactarii lucrarii scrise se poate prelungi, cu cel mult 1 ora, conform unei proceduri elaborate de catre Comisia Nationala de Bacalaureat.

Candidatii care doresc sa predea lucrarile inainte de expirarea timpului maxim pot parasi sala de examen fara a primi subiectele. Candidatii primesc subiectele numai daca parasesc sala dupa expirarea timpului maxim destinat desfasurarii probelor scrise.

NOU! Prinde oferta la culegerile pentru Bacalaureat...click AICI pentru detalii si comenzi<<

 

Modele de Subiecte Bacalaureat 2024

 

...vezi AICI Modele Subiecte BAC 2023 Romana

...vezi AICI Modele Subiecte Bac 2023 Limba materna

...vezi AICI Modele Subiecte Bac 2023 Matematica

...vezi AICI Modele Subiecte Bac 2023 Istorie

...vezi AICI Modele Subiecte Bac 2023 Anatomie - Biologie

...vezi AICI Modele Subiecte Bac 2023 Chimie

...vezi AICI Modele Subiecte Bac 2023 Economie

...vezi AICI Modele Subiecte Bac 2023 Filosofie

...vezi AICI Modele Subiecte Bac 2023 Fizică

...vezi AICI Modele Subiecte Bac 2023 Geografie

...vezi AICI Modele Subiecte Bac 2023 Informatică

...vezi AICI Modele Subiecte Bac 2023 Logică

...vezi AICI Modele Subiecte Bac 2023 Psihologie

...vezi AICI Modele Subiecte Bac 2023 Sociologie

...vezi AICI Modele Subiecte Bac 2023 competente Limba romana

...vezi AICI Modele Subiecte Bac 2023 competente Limba engleza

...vezi AICI Modele Subiecte Bac 2023 competente Limba franceza

...vezi AICI Modele Subiecte Bac 2023 competente digitale

 

Conditii pentru a promova examenul de Bacalaureat 2024

 

Pentru a promova examenul de Bacalaureat, absolventii trebuie sa indeplineasca trei conditii, cumulativ, potrivit metodologiei de examen.

- au sustinut sau si-au echivalat toate probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale;

- sa sustinut toate probele scrise si au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre acestea;

- au obtinut media generala cel putin 6 la probele scrise.

Media notelor obtinute se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire. Aceasta reprezinta media generala a candidatului la examenul de Bacalaureat. Pentru candidatii care obtin media generala 5,99, media generala se rotunjeste la 6,00.

Candidatii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu indeplinesc simultan conditiile mentionate anterior, precum si candidatii care nu s-au prezentat la toate probele de examen sunt declarati „respinsi”.

Candidatii care au fost eliminati de la o proba, pentru frauda sau tentativa de frauda, nu mai pot participa la probele urmatoare si sunt declarati „eliminati din examen”, fara posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii sau a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. Se considera ca acesti candidati nu au promovat examenul de bacalaureat.

Rezultatele examenului national de bacalaureat sunt publice.


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

bac 2024bacalaureat 2024calendar bac 2024programa bac 2024


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//