Anuntul a fost facut de presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, care considera ca invatarea limbii romane de catre elevii maghiari este o problema de sistem ce trebuie rezolvata de Ministerul Educatiei, scrie
ziarharghita.ro.
Presedintele CJ Harghita a prezentat, intr-o conferinta de presa, rezultatele obtinute de elevii maghiari la proba de Limba si literatura romana a examenului de Bacalaureat, dar si demersurile facute de institutie in ultimii zece ani pentru ca situatia predarii limbii romane sa se imbunatateasca. Borboly a aratat ca, in urma demersurilor facute de institutia pe care o conduce, s-au facut pasi inainte in problematica predarii limbii romane elevilor maghiari, dar rezultatele obtinute nu sunt semnificative. Borboly a propus, printre altele, sa se puna accent pe comunicare in limba romana, dar si sa fie organizate tabere, programe extrascolare si de schimb pentru elevii din scolile si sectiile cu predare in limba maghiara, astfel incat acestia sa exerseze comunicarea in limba romana.
...Modele de Subiecte Rezolvate pentru Bacalaureat 2025 >>
Presedintele CJ Harghita a facut referire si la o decizie definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, potrivit careia limba romana trebuie predata minoritatilor dupa programe si manuale speciale, iar Ministerul Educatiei nu si-a indeplinit aceasta obligatie, motiv pentru care copiii maghiari sunt discriminati in modul in care invata limba romana.
Deocamdata, 17 absolventi ar urma sa fie parte a actiunii in instanta impotriva Ministerului Educatiei. Lor li se pot alatura si absolventi din seriile anterioare, avand in vedere ca dreptul la actiune se prescrie in trei ani.
Daca demersul va avea succes, atunci programele scolare si subiectele intocmite de Centrul National de Politici si Evaluare in Educatie vor trebui corelate cu decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie si adaptate realitatii locale, a mai spus presedintele CJ Harghita.
Vara trecuta, mai multi parinti si elevi din judetul Cluj au lansat acuzatii de "discriminare grava la Bacalaureatul de Limba romana", dupa ce elevilor de la scoli cu predare in limba maghiara din judet „le-a fost refuzat dreptul de a fi evaluati si notati in mod special” la proba de limba romana, mai precis de catre profesori de limba romana care predau la astfel de unitati de invatamant. Intr-o
petitie lansata online, acestia au scris ca in judetul Cluj li s-a refuzat elevilor bifarea apartenentei la o scoala de predare in limba etno-culturala alta decat romana (sectia maghiara).