"In conditiile in care mai multi rectori ai unor universitati din Romania si-au anuntat public intentia de a candida la alegerile parlamentare din aceasta toamna pe listele unor partide politice, consideram absolut necesar ca incompatibilitatile intre functiile de conducere din universitati si calitatea de parlamentar sau lider de partid politic sa fie reintroduse, pentru a evita transformarea institutiilor de invatamant superior in arene care sa serveasca luptelor sau intereselor politice", sustine ANOSR.
Astfel, reprezentantii ANOSR solicita Guvernului si premierului Dacian Ciolos sa adopte de urgenta masuri care ''sa reglementeze din nou incompatibilitatea dintre o functie de demnitate publica sau conducere in statul roman sau administratia locala sau intr-un partid politic si o functie de conducere din universitate (rector, prorector, decan, prodecan, director de departament, director general administrativ, director al scolii doctorale, director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat sau presedinte al Senatului universitar)''.
Totodata, ANOSR cere ca, in baza modelului adoptat in cazul CNATDCU, si membrii celorlalte structuri ce activeaza in domeniul invatamantului superior sa fie alesi transparent pe baza unor criterii bazate pe performanta si competenta si sa nu fie numiti politic. ''E timpul ca influenta factorului politic in educatie sa dispara si sistemul sa fie guvernat exclusiv in interesul beneficiarilor directi, elevi sau studenti'', arata sursa citata.
Reprezentantii ANOSR afirma ca Legea Educatiei Nationale prevedea, pana in decembrie 2012, la articolul 215, alineatul (3), faptul ca ''persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului'', reglementare ce a fost insa abrogata.
"Politica nu are ce cauta in universitati. Intr-adevar, avem nevoie de oameni cat mai bine pregatiti in Parlamentul Romaniei si sunt convins ca o parte dintre actualii rectori ai institutiilor de invatamant superior din Romania ar putea creste semnificativ nivelul dezbaterilor din acest for, daca ar fi alesi senatori sau deputati. Dar, daca aleg sa mearga pe calea politicii, aceste persoane ar trebui sa renunte imediat la functia de rector sau la orice alta functie de conducere pe care o ocupa intr-o universitate. Nu consideram ca o persoana se poate dedubla si poate fi politician doar in Parlament, nu si in universitate. Trebuie evitate situatiile in care deciziile luate de conducerea unei universitati sa serveasca exclusiv interese politice", spune presedintele ANOSR, Vlad Chereches.