Locurile disponibile au fost repartizate astfel:
- 1.640 - la Scolile de agenti de Politie din Campina si Cluj-Napoca; 240 - la Scoala de agenti a Politiei de Frontiera din Oradea;
- 700 - la Scolile de subofiteri Jandarmi din Dragasani si Falticeni;
- 300 - la Scoala IGSU de Pompieri/Protectie civila din Boldesti-Scaieni.
Un numar de 40 de locuri este alocat altor structuri din cadrul SAOPSN.
In functie de numarul candidatilor respinsi la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza", sesiunea august-septembrie 2024, care au obtinut un rezultat mai mare sau egal cu media minima de admitere de 5,00, si solicita repartizarea fara concurs de admitere la o scoala postliceala a MAI, locurile vor fi diminuate potrivit solicitarilor formulate, conform Ordonantei de Urgenta nr. 82/2024 pentru modificarea si completarea Legii 360/ 2002 privind Statutul politistului. Raportat la numarul solicitarilor aprobate in conformitate cu prevederile Legii 168/2020, Ordinului m.a.i. nr. 35/2014 si ale Ordinului m.a.i nr. 108/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, pot surveni alte modificari ale cifrelor de scolarizare prezentate.
Admitere Postliceala Politie 2024
Probele de concurs pentru admiterea in unitatile de invatamant sunt:
1. proba de evaluare a cunostintelor
2. proba de evaluare a performantei fizice
Acestea sunt evaluate cu note de la 1 la 10, in cazul probei de evaluare a cunostintelor, si de la 5 la 10, respectiv „Nepromovat”, in cazul probei de evaluare a performantei fizice. Nota de promovare a fiecarei probe este minimum 5.
Tematica si bibliografia pentru proba de evaluare a cunostintelor se vor publica pe site-ul unitatii de invatamant organizatoare.
Proba de evaluare a cunostintelor, care consta intr-un test grila, pentru 90% din nota maxima, cuprinde:
a) subiecte din disciplinele: limba romana - 40% si limba straina - 15%;
b) subiecte din legislatia specifica Ministerului Afacerilor Interne, precum si a institutiilor politice ale statului - 20%;
c) subiecte de educatie civica si cetateneasca, exercitii de evaluare a capacitatii de analiza si sinteza, precum si exercitii privind deprinderea rationamentului logic - 15%.
La punctajul obtinut la proba de evaluare a cunostintelor se acorda un punct din oficiu, reprezentand 10% din nota maxima.
Nota finala se calculeaza ca medie aritmetica a notelor obtinute la cele doua probe: de evaluare a cunostintelor si de evaluare a performantei fizice.
La limba straina, candidatul opteaza, prin cererea-tip de inscriere la concursul de admitere, pentru una din urmatoarele discipline: limba engleza sau limba franceza.
Tematica si bibliografia pentru proba de evaluare a cunostintelor se publica pe site-ul unitatilor de invatamant.
Calendar Admitere Postliceala Politie 2024
Cererea-tip de inscriere, precum si, dupa caz, consimtamantul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar, se completeaza de catre candidat in mod lizibil, se semneaza si se transmit, exclusiv in format electronic, la adresa de e-mail a unitatii de recrutare, pana la data de 06 octombrie 2024, inclusiv in zilele de sambata si duminica.
In vederea constituirii dosarului de recrutare, candidatii depun documentele solicitate pana la data de 24 octombrie 2024. In acest termen, Centrul de Psihosociologie al MAI finalizeaza activitatea de evaluare psihologica si, dupa caz, de solutionare a eventualelor contestatii.
Proba de evaluare a performantei fizice se sustine in perioada 01-06 noiembrie 2024, indiferent de unitatea de invatamant pentru care candidatul a optat, in centrele zonale de selectie.
Proba de evaluare a cunostintelor se sustine in data de 09 noiembrie 2024, la unitatile de invatamant pentru care s-a optat.
Examinarea medicala are loc in perioada 13 noiembrie - 23 decembrie 2024.
Rezultatele finale ale admiterii se afiseaza la sediul unitatilor de invatamant si se posteaza pe site-ul oficial al acestora, pana la data de 24 decembrie 2024.
Departajarea candidatilor cu note finale egale se face aplicand, in ordine, urmatoarele criterii:
a) media generala obtinuta la examenul national de bacalaureat;
b) nota obtinuta la proba scrisa la Limba si literatura romana din cadrul examenului national de bacalaureat;
c) nota obtinuta la proba scrisa obligatorie a profilului din cadrul examenului national de bacalaureat;
d) nota obtinuta la proba scrisa la alegere a profilului si specializarii din cadrul examenului national de bacalaureat;
e) media aritmetica a mediilor anuale obtinute pe parcursul studiilor liceale la prima limba straina, potrivit foii matricole;
f) media aritmetica a mediilor anuale obtinute pe parcursul studiilor liceale la a doua limba straina, potrivit foii matricole.
In situatia mentinerii egalitatii candidatilor dupa aplicarea criteriilor de departajare prevazute mai sus, comisia de concurs de la nivelul unitatii de invatamant realizeaza departajarea dupa un criteriu obiectiv, stabilit de aceasta.
In cazul mediilor egale, candidatii care nu au sustinut examenul national de bacalaureat in sistemul de educatie din Romania si detin atestatul de recunoastere a studiilor, nu participa la departajare, acestia urmand sa ocupe ultimul loc dintre cei cu medii egale.
Departajarea este aplicabila si pe parcursul desfasurarii examinarii medicale pentru determinarea candidatilor eligibili.
Cerere-tip inscriere scoli postliceale M.A.I.