Liceenii si violenta impotriva femeilor: 56% dintre baieti se considera aliati ai fetelor abuzate, doar 8% ar interveni sa le protejeze

De Portal Invatamant
la 27 Nov. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Liceenii si violenta impotriva femeilor: 56% dintre baieti se considera aliati ai fetelor abuzate, doar 8% ar interveni sa le protejeze27Nov.2024

Peste cinci din zece fete de liceu si patru din zece baieti cunosc adolescente din anturajul lor sau persoane apropiate care au fost victime ale unor abuzuri, conform celui mai recent sondaj al fundatiei World Vision Romania.

Potrivit sursei citate, peste 50% dintre baietii de liceu care au raspuns sondajului rezoneaza cu miscarea feminista intr-o mare masura (57%), iar 56% dintre ei se considera aliati ai fetelor care au trecut prin situatii de abuz.
 
Cu ocazia Zilei Internationale pentru Eliminarea Violentei impotriva Femeilor, World Vision Romania a publicat sondaj pe tema violentei impotriva adolescentelor, care prezinta abordarea in oglinda cu privire la perceptia fetelor si baietilor despre violenta si comportamentele abuzive asupra femeilor. Peste 360 de liceeni au raspuns intrebarilor sondajului.
 

"Glume cu conotatii sexuale" si "zvonuri daunatoare" 


Astfel, 33% dintre fetele chestionate au afirmat ca cel mai des tinerele din anturajul lor primesc intrebari cu conotatii sexuale sau glume, opinie impartasita si de 32% dintre baieti. Urmatoarea situatie de abuz intalnita, este raspandirea de zvonuri despre cineva pentru a-i afecta reputatia, urmata de privirile insistente (9% dintre fete cunosc astfel de situatii, respectiv 11% dintre baieti) sau cererea/distribuirea de fotografii in ipostaze intime (7% dintre fete au cunostinta de astfel de cazuri, respectiv 6% dintre baieti).
 
Peste 75% dintre respondentii baieti de liceu au auzit despre miscarea feminista, 64% cred ca inseamna egalitatea intre femei si barbati in drepturi si oportunitati, iar 26% cred ca este un concept care sustine doar drepturile femeilor. Aproximativ 57% dintre baieti rezoneaza cu miscarea feminista.
 
Intrebati daca se considera aliati ai fetelor care au trecut prin situatii de abuz, 56% dintre baieti au raspuns DA, insa doar 8% dintre acestia ar incerca sa le protejeze de persoana agresiva. Aproape sase din zece baieti le-ar asculta pe victime si le-ar oferi sprijin emotional, iar 13% le-ar incuraja sa ceara ajutor de la specialisti (consilier, psiholog). De cealalta parte, 42% dintre fete cred ca baietii se considera un aliat pentru fetele victime ale abuzului, iar 30% dintre cele care considera acest lucru, cred ca baietii le-ar proteja de persoana agresiva.
 
"Faptul ca in continuare tinerele din Romania sunt intr-o proportie atat de mare victime ale diverselor forme de abuz ne arata cat de multe mai avem de facut pentru a le proteja. Educarea si schimbarea mentalitatilor este esentiala: atat adolescentii, cat si adultii trebuie sa cunoasca in primul rand formele de abuz pentru a-l putea recunoaste la timp. Este incurajator faptul ca atat baietii sustin drepturile femeilor si se considera aliati ai acestora, dar, in egala masura, trebuie sa ii incurajam sa se implice si mai activ in prevenirea fenomenului. Este foarte important sa avem campanii de constientizare care sa se adreseze atat fetelor, cat si baietilor. Astazi ne uitam la violenta asupra fetelor, dar nu ignoram nici formele de abuz care vizeaza baietii, atat fizic, verbal, cat si emotional. Programele World Vision Romania adresate adolescentilor abordeaza toate formele de abuz si educa tinerii pe aceste teme. Consideram educatia asupra abuzului esentiala, iar scoala, familia si media - fie ca vorbim de cea digitala sau traditionala - trebuie sa lucreze impreuna pentru a reusi sa ofere tinerilor toate perspectivele de care au nevoie!", a declarat Mihaela Nabar, director executiv World Vision Romania.
 
Potrivit rezultatelor sondajului, desi o proportie mai mare dintre fete au identificat comportamente abuzive, diferentele sunt mici, astfel ca exista un consens intre fete si baieti in ceea ce priveste formele de abuz.

Astfel au fost identificate drept abuzive urmatoarele actiuni:
 
- amenintari/intimidari pentru a forta pe cineva sa faca ceva (99% dintre fete si 96% dintre baieti)
 
- lovire/imbrancire (92% dintre fete si 91% dintre baieti)
 
- privirile insistente asupra corpului cuiva (86% dintre fete si 71% dintre baieti)
 
- atingeri neconsimtite/ atingerea sau imbratisarea fara permisiune (89% dintre fete si 78% dintre baieti)
 
- cererea/distribuirea de fotografii cu persoane in ipostaze intime (98.5% dintre fete si 94% dintre baieti).
 
Tinerii se informeaza despre fenomenul de abuz in special de pe retelele sociale (83% din fete si 89% dintre baieti) si de la TV (54% dintre fete si 52% dintre baieti). O diferenta semnificativa intre baieti si fete apare cand vine vorba despre informarea prin intermediul influencerilor pe acest subiect: mai putin de un sfert dintre tinerele adolescente au afirmat ca se informeaza despre abuz cu ajutorul influencerilor, in schimb 82% dintre baieti afla notiuni de la acestia pe subiectul abuz.
 
Atat fetele cat si baietii considera ca nu sunt suficiente campanii si informari despre comportamentele abuzive, iar majoritatea fetelor (62%) sustin ca informarile vizeaza mai mult fetele, opinie impartasita si de 42% dintre baieti.
 
World Vision Romania este o organizatie care desfasoara programe de educatie, interventie umanitara de urgenta, dezvoltare si advocacy, punand in centrul activitatii sale bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International, prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 33 de ani de prezenta in Romania a ajutat sute de mii de copii si adulti, din aproape 900 de comunitati situate in 41 judete.
 

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

violenta in scoalaviolenta impotriva femeilorworld vision romania


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//