Potrivit sursei citate, prin aceasta decizie se asigura predictibilitate pentru elevii care isi doresc sa urmeze ruta profesionala. Pe de alta parte, noteaza reprezentantii Ministerului Educatiei, pentru a facilita o tranzitie adaptata si bine pregatita catre invatamantul tehnologic dual, ruta completa, avem nevoie de timp si de colaborarea tuturor celor implicati.
"Ministerul Educatiei ramane dedicat reformelor care sa sprijine invatamantul in sistem dual si, de aceea, in perioada urmatoare eforturile se vor concentra pe realizarea unei corespondente intre calificarile profesionale de nivel 3, respectiv de nivel 4, deja scolarizate, in asa fel incat continuitatea sa fie asigurata in parcursul educational al elevilor", se mai arata in comunicat.
In urma cu un an, ministrul Educatiei, Ligia Deca, anunta ca invatamantul profesional nu se desfiinteaza, ci se va extinde, devenind exclusiv invatamant dual, pana in 2030.
”Vorbim despre ruta completa de invatamant dual. Pentru a elimina confuziile, nu vom mai avea invatamant profesional si tehnologic, ruta se va numi invatamant tehnologic si, de la finele anului 2030, vom avea exclusiv invatamant dual in Romania. Ceea ce ne propunem este ca pe ruta de liceu tehnologic, dupa 3 ani, candidatul daca doreste, sa poata sa iasa in piata muncii, cu examen de certificare pe nivelul 3 de calificare, asta inseamna exact ce se intampla cu scoala profesionala acum. In cazul in care isi doreste sa aiba un nivel mai ridicat de calificare poate sa termine clasa a XII-a si sa isi dea examenul respectiv de certificare. Daca doreste sa mearga mai departe, nivelul 5, post liceala, colegiu tertiar universitar, atunci sigur merge mai departe sau daca vrea invatamant superior, da si examenul de bacalaureat adecvat profilului tehnologic si poate merge mai departe”, declara Ligia Deca in luna octombrie a anului trecut.
Invatamantul dual se adreseaza absolventilor de clasa a VIII-a cu situatia scolara incheiata, care vor sa invete o meserie. Inscrierea in invatamantul dual nu este conditionata de promovarea Evaluarii Nationale, insa vine cu numeroase avantaje pe plan economic, in primul rand prin cresterea calitatii si a adaptabilitatii fortei de munca. Acest sistem este construit astfel incat sa se adapteze usor la schimbarile din piata muncii, mai ales pentru ca implica colaborarea directa intre unitatile de invatamant si angajatori.
Pe parcursul anilor de studiu si practica, elevii deprind competente specifice domeniului lor de interes si invata sa faca fata cerintelor de pe piata muncii. In plus, experienta acumulata in orele de practica in campul muncii ii va face mai competenti si, bineinteles, mai atractivi pentru angajatori.
La randul lor, si elevii inscrisi in invatamantul dual beneficiaza de o serie de avantaje, printre care se numara:
- au acces la resursele tehnologice actuale si la o formare profesionala de calitate
- dobandesc o relatie timpurie cu un potential loc de munca
- pot beneficia de masa si cazare gratuita in cantinele si internatele scolare
- decontarea cheltuielilor de transport si de cazare
- burse si stimulente financiare convenite prin contractul cu operatorul economic.
- prioritate la angajare in firmele care i-au format, in baza contractelor de practica.
- posibilitatea continuarii studiilor pentru obtinerea diplomei de Bacalaureat.
Absolventii invatamantului dual - nivelul 3 de calificare isi pot continua studiile la liceu, pentru obtinerea calificarii de nivel 4 si a diplomei de Bacalaureat, ceea ce le va permite fie accesarea invatamantului universitar, fie a invatamantului postliceal.