Evenimentul, care va avea loc pe platforma Microsoft Teams, intre orele 13:00 si 16:00, se adreseaza personalului-cheie din unitatile de invatamant liceal: responsabili IT, administratori de retea, profesori de informatica/TIC si administratori ai platformelor educationale, precum SIIIR.
Obiectivele acestui atelier sunt:
- Identificarea principalelor riscuri de securitate cibernetica cu care se confrunta liceele;
- Elaborarea unui set de masuri si recomandari pentru tratarea acestor riscuri;
- Imbunatatirea starii generale de securitate cibernetica in invatamantul liceal;
- Analiza nivelului de constientizare a riscurilor cibernetice in cadrul liceelor.
In cazul unitatilor de invatamant din Ilfov, participantii sunt invitati sa completeze un formular de inscriere pana cel tarziu la 15 aprilie 2025, ora 14:00, pentru a primi acces la workshop-ul pe tema riscurilor de securitate in licee. (verificati site-urile inspectoratelor scolare de care apartineti pentru a afla cum puteti obtine accesl)
La inceputul acestui an, specialistii DSNC au transmis recomandari clare si
sfaturi de securitate cibernetica pentru profesori, subliniind importanta utilizarii celor mai bune practici digitale si comportamentale in relatia cu elevii lor. O astfel de recomandare se refera la atentia sporita la produsele digitale si procesele care sunt incorporate in orice proiect sau design de lectie online.
Printre sfaturile de securitate cibernetica pentru profesori se numara urmatoarele:
• Folositi parole puternice
• Protejati confidentialitatea elevilor
• Verificati setarile platformelor de socializare, in cazul in care aveti un grup pentru elevi sau parinti
• Verificati setarile conturilor dvs. personale de pe retelele de socializare
• Utilizati un software antivirus
• Asigurati securitatea pentru reteaua Wi-Fi - daca lucrati de acasa sau predati de la distanta. Alegeti propria parola pe router, in loc sa utilizati acreditarile implicite de conectare si schimbati numele routerului atribuit de producator
Specialistii DNSC au atras atentia ca scolile sunt responsabile sa se asigure ca operatorii cu care lucreaza in mod direct utilizeaza informatiile elevilor numai in scopuri educationale autorizate. Aceste companii trebuie sa aiba acces la datele despre elevi in mod limitat si trebuie sa utilizeze informatiile doar in scopuri educationale.
Potrivit
ghidului DNSC, in calitate de operator de date personale, scoala are anumite responsabilitati:
- sa desemneze un responsabil cu protectia datelor, obligatie valabila si pentru scolile private, deoarece prelucreaza sistematic un volum mare de date personale,
- sa se asigure de respectarea principiilor privind protectia datelor: legalitate, echitate si transparenta, limitarea legata de scopul prelucrarii, reducerea la minimum a datelor, exactitate, limitari legate de stocare, integritate si confidentialitate.
- sa implementeze masuri tehnice si organizatorice pentru protectia datelor personale prelucrate,
- sa respecte drepturile persoanelor vizate (in cazul scolilor: profesorii si personalul auxiliar, elevii si parintii/tutorii/reprezentantii legali ai acestora).
In plus, operatorul este responsabil de respectarea tuturor acestor principii si sa poata demonstra aceasta respectare.