Desi nu a aparut inca, proiectul noii programe scolare pentru clasele de liceu, se pare ca va aduce o serie de modificari importante in ceea ce priveste disciplinele studiate de liceeni.
Una dintre schimbarile propuse in noul plan-cadru ar urma sa transforme Geografia in Cenusareasa disciplinelor. Practic, se vor reduce la sange numarul de ore pentru aceasta materie.
Astfel, potrivit unor informatii neoficiale, Geografia ar urma sa fie eliminata total din orarul liceenilor de la colegiile tehnice, filiera tehnologica, iar la filiera teoretica, la clasele de real, aceasta ar urma sa figureze doar in clasele a IX-a si a X-a.
In acest context, profesorii din tara s-au mobilizat si au facut demersuri catre Ministerul Educatiei pentru pastrarea disciplinei Geografie in nucleul disciplinelor de liceu. Societatea de Geografie din Romania a promovat un memoriu privind sustinerea Geografiei in planul-cadru pentru invatamantul liceal, document sustinut de peste 5.000 de profesori din tara.
Memoriul a fost inaintat catre Ministerul Educatiei Nationale, Parlamentul Romaniei, Camera Deputatilor, Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport, Senat, Comisia pentru cultura si media, Institutul de Stiinte ale Educatiei, Centrul National de Evaluare si Examinare.
"Va rugam sa sustineti cuprinderea Geografiei ca disciplina obligatorie de studiu la toate filierele din invatamantul liceal, atat la ciclul inferior, cat si la ciclul superior al liceului, precum si ca proba scrisa, la alegere, la examenul de
bacalaureat, pentru toate filierele, profilurile, specializarile”, se arata in memoriul Societatii.
Vedeti
aici memoriul realizat de Societatea de Geografie din Romania
In sprijinul acestor solicitari, se precizeaza faptul ca Geografia ii ajuta pe tineri sa inteleaga fenomene naturale, demografice si economice, din ce in ce mai complexe in contextul globalizarii, ajutandu-i sa gaseasca solutii adecvate de pozitionare si de actiune fata de noile tendinte. De asemenea, Geografia dezvolta competente relevante si cu aplicabilitate in viata cotidiana.
Membrii Societatii de Geografie din Romania amintesc si cateva dintre rezultatele elevilor romani la aceasta disciplina: "Romania are o pozitie valoroasa pe plan international, prin obtinerea a numeroase medalii de aur la Olimpiadele de Geografie din ultimii 17 ani. Aceasta pozitie ar putea fi mentinuta prin includerea Geografiei ca disciplina obligatorie de studiu la nivel liceal, precum si ca proba scrisa, la alegere, la examenul de bacalaureat".
Un Părinte 13 Oct. 2017 15:44:53
Din moment ce elevii de la profil uman nu mai fac matematică, fizică, chimie, biologie an clasele a XI-a și a XII-a, mi se pare firesc să mai dispară din orele de geografie, istorie, filosofie și altele asemănătoare de la profilul real. Nu mi se pare corect ca unui elev de la profil real să i se ceară să anvețe la istorie la fel de mult ca unul de la uman care dă bacalaureatul din istorie! Așa cum pentru cei de la uman este ora de Științe, tot așa ar trebui să fie ceva asemănător pentru profilul real referitor la materiile care nu sunt specifice profilului. În prezent, elevii de la profil real sunt nedreptățiți față de cei de la uman!!! La cei de la uman s-au scos an clasele a XI-a și a XII-a TOATE materiile de real matematică, fizică, chimie, biologie, informatică, fiind anlocuite de o singură oră numită Științe, iar la cei de la real nu s-a scos NIMIC din materiile nespecifice. Cumva trebuie să se repare această nedreptate! Ori se reintroduc materiile scoase la uman, ori se scoate și de la real ce nu e specific profilului.Mihaela Fotescu 13 Oct. 2017 14:19:44
Intr-adevar, studiul geografiei este relevanta in dezvoltarea individului de a intelege fenomene naturale, demografice, economice, si implicit de a gasi solutii in mediul fizico-social-economic, premergator protectei mediului...Se face atata tam-tam legat de protectia mediului si nu se face nimic practic, desi se colecteaza atatia bani la Fondul de Mediu