Andrei Campan a spus ca aceasta schimbare va permite elevilor sa exploreze domenii de interes fara presiunea unei medii generale bune.
"Este o, cumva, scuzati-mi expresia, o fuga dupa note a elevilor. Asa ca as propune cumva sa tindem chiar spre o tranzitie spre calificative in ceea ce inseamna CDEOS (curriculum la decizia elevului din oferta scolii - n. red), astfel incat elevii sa poata sa-si aleaga optionalele dupa ceea ce-i intereseaza, in detrimentul orelor sau profesorilor care le-ar putea oferi note mari pe munca usoara”, a explicat Andrei Campan, potrivit
Edupedu.ro.
In plus, elevul a atras atentia asupra necesitatii unui mecanism care sa garanteze ca disciplina aleasa va respecta continutul anuntat.
"Dorim sa realizam impreuna un mecanism prin care sa garantam ca titlul disciplinei va fi si materia care se va desfasura. Pentru ca, dupa cum stiti, in momentul prezent exista optionale, cum ar fi educatia pentru cetatenie democratica, care, de exemplu, daca este tinuta de doamna profesoara de limba romana, numai asta se intampla: doar limba romana, asa ca dorim sa se faca ceea ce se propune sa se faca”, a spus Campan.
Vineri, 14 februarie, Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, a gazduit in Aula Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor a doua dezbatere publica pe tema planurilor-cadru pentru liceu, propuse de Ministerul Educatiei si Cercetarii. In cadrul sesiunii de intrebari si raspunsuri, participantii din sala au avut ocazia sa adreseze intrebari sau sa-si exprime puncte de vedere la microfon, in limita unei expuneri de 2 minute, urmata de raspuns in limita a 3 minute.
Intr-o informare adresata elevilor, Ministerul Educatiei explica, in legatura cu
proiectele planurilor-cadru pentru liceu, ca structura propusa este organizata pe trei segmente curriculare principale, care asigura atat formarea generala, cat si dezvoltarea competentelor specifice fiecarui profil.
"Planurile-cadru de invatamant contin discipline/domenii de studiu/module de pregatire care sunt fie obligatorii, fie optionale; in situatia disciplinelor optionale, acestea pot fi optionale de aprofundare, optionale ca noua disciplina, respectiv optionale integrate, care vor aborda problematici comune mai multor discipline.
Alocarea orara pentru disciplinele/domeniile/modulele de pregatire vizeaza trei segmente curriculare majore, cu urmatoarele caracteristici:
- Trunchi comun (TC):
- segment stabilit la nivel national, comun tuturor elevilor de liceu
- o cuprindere mai mare in clasele a IX-a si a X-a (15 discipline) si mai redusa la clasele a XI-a si a XII-a (9 discipline)
- Curriculum de specialitate (CS), specific filierei/profilului/specializarii alese:
- segment stabilit la nivel national, cu elemente comune la nivelul profilului, dar si cu elemente de diferentiere pe specializari/calificari profesionale
- o cuprindere moderata la clasele a IX-a si a X-a (de regula, 8 ore/saptamana) si cu o crestere semnificativa la clasele a XI-a si a XII-a (de regula 13 ore/saptamana)
- Curriculum la decizia elevului din oferta scolii (CDEOS):
- segment al carui buget de ore este stabilit la nivel national, de regula cu plaja orara care stabileste un minimum si un maximum de ore;
- are o pondere crescatoare de la clasele liceale de debut (de regula, 1-3 ore), la clasele a XI-a si a XII-a (de regula 5-8 ore), pentru a tine cont de deciziile elevilor cu privire la propriile nevoi si interese de invatare
- dupa caz, poate sprijini trunchiul comun si/sau curriculumul de specialitate, prin optionale de aprofundare, pregatirea pentru examenul national de bacalaureat, dar este deschis catre a include multiple si variate oportunitati de invatare, inclusiv la decizia voastra."
Reamintim ca proiectele planurilor-cadru pentru invatamantul liceal se afla in consultare publica in perioada 31 ianuarie - 6 martie 2025.