Calcul Medie Admitere Liceu 2025
Media de admitere, pe baza careia se realizeaza inscrierea in clasa a IX-a de liceu a absolventilor invatamantului gimnazial, o reprezinta media generala la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a, calculata ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, a notelor obtinute la probele incluse in Evaluarea Nationala, in conformitate cu prevederile pct. I din anexa nr. 2 a O.M.E. nr. 6480/2024 privind organizarea si desfasurarea admiterii in invatamantul liceal pentru anul scolar 2025—2026.
Important: Candidatii care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna si au sustinut evaluarea nationala la limba si literatura materna respectiva pot opta pentru stabilirea mediei generale la evaluarea nationala fara a lua in calcul rezultatul la proba de limba si literatura materna. In acest sens, parintii sau reprezentantii legali ai acestor candidati completeaza o declaratie, conform modelului prevazut in anexa nr. 5 la ordin, semnata de parinte sau reprezentat legal si de candidat, care insoteste fisa de inscriere in vederea repartizarii computerizate si se depune la secretariatul unitatii de invatamant de provenienta in perioada prevazuta de calendar.
Calcul medie Admitere Liceu vocational 2025-2026
Calculul mediei finale de admitere utilizate pentru admiterea in invatamantul liceal vocational, profilurile artistic, sportiv, teologic si militar, pentru anul scolar 2025 - 2026, este urmatorul:
1. Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv si pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finala de admitere se calculeaza astfel:
(3 APT + MA)/4 = MFA,
unde: APT = nota finala la probele de aptitudini;
MA = media de admitere (calculata conform Punctului I);
MFA = media finala de admitere.
2. Pentru profilul teologic, media finala de admitere se calculeaza astfel:
(APT + MA)/2 = MFA,
unde: APT = nota finala la probele de aptitudini;
MA = media de admitere (calculata conform Punctului I);
MFA = media finala de admitere.
3. Pentru profilul militar, media finala de admitere se calculeaza astfel:
0,2 MA + 0,8 NP = MFA,
unde: NP = nota la proba de verificare a cunostintelor la disciplinele Limba si literatura romana si Matematica;
MA = media de admitere (calculata conform Punctului I);
MFA = media finala de admitere.
Absolventii care au promovat probele de aptitudini la liceele/clasele din invatamantul vocational sunt admisi pe locurile pentru care au sustinut testele/probele astfel:
a) in ordinea descrescatoare a mediilor finale de admitere, calculate conform formulelor de mai sus, pentru profilurile la care aprecierea probelor de aptitudini se face prin note;
b) in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, pentru profilurile la care aprecierea probelor se face pe baza de calificativ: admis/respins.
Pentru profilul artistic, sportiv, militar, teologic si la specializarea filologie de la liceul Waldorf, aprecierea probelor se face prin note. La profilul pedagogic, aprecierea probelor de aptitudini se face pe baza de calificativ: admis sau respins.
Criterii de departajare pentru elevii cu medii egale
Inscrierea in clasa a IX-a, la invatamantul de zi, a absolventilor de gimnaziu (cu exceptia celor care candideaza pentru licee/clase pentru care se sustin probe de aptitudini), se face prin repartizare computerizata (prima etapa), in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, in baza optiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv si in limita locurilor aprobate, prin planul de scolarizare, pentru unitatile scolare finantate de la bugetul de stat.
In cazul in care doi candidati au medii de admitere egale, acestia vor fi departajati folosind, in ordine, urmatoarele criterii:
a) media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
b) nota obtinuta la proba de limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale;
c) nota obtinuta la proba de matematica din cadrul Evaluarii Nationale;
d) nota obtinuta la proba de limba materna din cadrul Evaluarii Nationale, respectiv nota de la proba de verificare a cunostintelor de limba materna, sustinuta conform prevederilor art.10 din Metodologia de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2011 - 2012, aprobata prin OMECTS nr. 4.802/2010 privind organizarea si desfasurarea admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2011 - 2012, in cazul candidatilor care solicita inscrierea la unitati de invatamant cu predare in limba minoritatilor nationale.
Calendar Evaluare Nationala 2025
Evaluarea Nationala 2025 aduce doua schimbari importante pentru viitorii absolventi de gimnaziu. Prima schimbare este ca, in 2025, candidatii vor beneficia de o zi libera dupa fiecare proba de examen. A doua noutate este ca acestia vor avea posibilitatea de a-si vizualiza lucrarile inainte de a depune contestatii pentru notele primite.
10 - 13 iunie 2025 Inscrierea la Evaluarea Nationala
13 iunie 2025 Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
23 iunie 2025 Limba si literatura romana - proba scrisa
25 iunie 2025 Matematica - proba scrisa
27 iunie 2025 Limba si literatura materna - proba scrisa
3 iulie 2025 Afisarea rezultatelor initiale (pana la ora 12,00), vizualizarea lucrarilor scrise si depunerea contestatiilor (in intervalul orar 14,00 - 18,00)
4-5 iulie 2025 Vizualizarea lucrarilor si depunerea contestatiilor
6-9 iulie 2025 Solutionarea contestatiilor
NOTA:
La solicitarea comisiilor judetene/Comisiei municipiului Bucuresti de organizare a evaluarii nationale pentru absolventii clasei a VIII-a sau din proprie initiativa, Comisia Nationala de Organizare a Evaluarii Nationale poate aproba, in situatii exceptionale, prelungirea/reducerea perioadelor de evaluare/reevaluare a lucrarilor scrise ori de afisare a rezultatelor.