Proiectul a fost deja lansat la Palatul National al Copiilor, in cadrul Conferintei Nationale "Teatrul in educatie", iar prima intiativa public-privata pentru introducerea teatrului in scoli se adreseaza deopotriva copiilor, adolescentilor si cadrelor didactice
Proiectul are la baza o colaborare a Asociatiei Teatrul Vienez de Copii cu Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" (UNATC), la care s-au adaugat consultarea si suportul primite din partea Ministerului Educatiei Nationale.
Ideea introducerii teatrului in scoli este vizata de toti cei trei organizatori, din motive specifice, care au un numitor comun, respectiv stimularea mintii, trupului si sufletului copiilor, printr-o educatie flexibila si plurivalenta. "Ne propunem sa introducem invatamantul teatral, si eu as spune tehnicile teatrale, pentru toata lumea", a spus rectorul UNATC, Adrian Titieni, in deschiderea evenimentului.
Liliana Preoteasa, subsecretar de stat in Ministerul Educatiei Nationale (MEN), a spus ca apreciaza acest proiect, pe care ministerul l-a sustinut de la inceput, si ca spera ca se va finaliza "printr-o propunere de disciplina optionala care sa fie pusa la dispozitia tuturor scolilor".
"Ma bucur foarte mult ca exista acest proiect, MEN l-a sustinut de la inceput si-l va sustine in continuare. Eu sper ca el se va finaliza printr-o propunere de disciplina optionala care sa fie pusa la dispozitia tuturor scolilor. Va fi o disciplina optionala pe care o vom aproba la nivel national. In acelasi timp, cred ca de abia de aici incolo va incepe munca importanta, pentru ca nu este important sa avem doar un curriculum scris si pus pe site, disponibil pentru toate scolile, trebuie sa avem si cadre didactice care sunt capabile sa faca acest lucru. Cred ca formarea cadrelor didactice este o componenta cheie pe care va trebui sa o rezolvam in continuare discutand cu universitatile sau discutand cu Casele Corpului Didactic, care pot face si un alt tip de formare continua pentru cei care deja sunt in sistem", a afirmat Liliana Preoteasa.
Ideea s-a dezvoltat in urma unui proiect desfasurat in Austria. Atat in prima etapa, desfasurata la grupa de varsta din scoala primara, cat si in etapa a doua - tineri de 16-21 de ani -, rezultatele au aratat imbunatatiri in domeniul cognitiv, dar si in cel al personalitatii. Proiectul Initiativa Educatia Nationala a luat nastere in contextul unei schimbari de optica la nivelul Comisiei Europene (Regandirea educatiei - 2012), care incurajeaza stimularea invatarii deschise si flexibile.
Conferinta Nationala "Teatrul in educatie" se desfasoara la Palatul National in Copiilor in perioada 16-18 octombrie.