Admiterea la Liceu 2020: stiati ca nota la Limba Romana de la Evaluare este al 3-lea criteriu de admitere?

De Laura Galescu
la 26 Iun. 2020
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Admiterea la Liceu 2020: stiati ca nota la Limba Romana de la Evaluare este al 3-lea criteriu de admitere?26Iun.2020

Pentru absolventii de gimnaziu care au sustinut Evaluarea Nationala, urmeaza acum admiterea la liceu. Repartizarea se face computerizat, in functie de mediile elevilor si de optiunile alese de ei. In cazul in care candidatii au medii de admitere egale, se folosesc anumite criterii de departajare: media generala de la Evaluarea Nationala, media generala de absolvire a claselor V-VIII, dar si nota obtinuta la proba de limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale.

 
"(1) inscrierea in clasa a IX-a, la invatamantul de zi, a absolventilor de gimnaziu (cu exceptia celor care candideaza pentru licee/clase pentru care se sustin probe de aptitudini, a celor care solicita inscrierea in invatamantul special si a celor care candideaza pe locurile speciale pentru romi, pentru care se aplica prevederile specifice mentionate in prezenta metodologie) se face prin repartizare computerizata, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, in baza optiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv si in limita locurilor aprobate, prin planul de scolarizare, pentru unitatile scolare finantate de la bugetul de stat. 
(2) in cazul in care doi candidati au medii de admitere egale, acestia vor fi departajati folosind, in ordine, urmatoarele criterii: 
 
a) media generala obtinuta la Evaluarea Nationala din clasa a VIII-a; 
 
b) media generala de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a; 
 
c) nota obtinuta la proba de limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale; 
 
d) nota obtinuta la proba de matematica din cadrul Evaluarii Nationale; 
 
e) nota obtinuta la proba de limba materna din cadrul Evaluarii Nationale, respectiv nota de la proba de verificare a cunostintelor de limba materna, sustinuta conform prevederilor art. 10, in cazul candidatilor care solicita inscrierea la unitati de invatamant cu predare in limba minoritatilor nationale. 
 
(4) in cazul in care, la o unitate de invatamant, pe ultimul loc, exista candidati cu optiunea exprimata pentru acea unitate scolara si care au mediile de admitere, precum si toate mediile mentionate la alin. (2), lit. a), b), c), d) si e) egale, atunci toti acesti candidati sunt declarati admisi la optiunea solicitata", prevede metodologia de admitere in invatamantul liceal.
 
 
Practic, repartizarea computerizata la liceu se face in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, in baza optiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul dorit, in limita locurilor aprobate si pe baza criteriilor de departajare de mai sus.
 
 
 
Calculul mediei de admitere se face astfel:
 
MA= 0,2 × ABS + 0,8 × EN 
 
unde: 
 
MA = media de admitere; 
ABS = media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a; 
EN = media generala obtinuta la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a 
 
 

Admitere liceu 2020. Cum se completeaza fisa pentru repartizarea computerizata?

 
 
Fiecare specializare are un cod unic, pe care elevii si parintii le vor afla la scoala. Ei trebuie sa completeze codurile specializarilor pentru care opteaza, in ordinea preferintelor. Vor fi repartizati, ulterior, in functie de media de admitere si de optiunile exprimate.
 
Fisa pentru repartizarea computerizata la liceu arata astfel:
 
 
 

Admitere la liceu 2020


Va prezentam recomandarile Ministerului Educatiei, pentru optimizarea sanselor ca elevul sa intre la clasa pe care si-o doreste: 
 
1. Completarea optiunilor pe fisa de admitere se face in ordinea preferintelor candidatilor.
 
2. Completeaza pe primele locuri optiunile pe care le doresti cel mai mult, chiar daca nu esti sigur ca media iti permite sa intri la aceste optiuni. Nu vei fi dezavantajat.
 
Continua cu optiuni care ti-ar placea, apoi optiuni la care nu te-ar deranja sa fii repartizat.
 
Incheie cu optiunile cele mai putin dorite, dar pe care trebuie sa le enumeri pe fisa, pentru siguranta. Este preferabil sa intri la un liceu care nu iti place decat sa nu intri deloc !
 
Nu completa o optiune nedorita inaintea unei optiuni dorite! Prima optiune este si prima luata in considerare pentru fiecare elev.
 
3. Tine cont de mediile de admitere din anii precedenti pentru a-ti calcula sansele de intrare la fiecare dintre optiunile exprimate.
 
4. Completarea unui numar mare de optiuni pe fisa de admitere NU iti poate dauna in nici un fel–oricum intri la prima optiune a ta la care mai sunt locuri.
 
In schimb, un numar prea mic de optiuni iti poate diminua serios sansele de a fi admis! Exista riscul de a nu avea o medie suficient de buna pentru nici una din optiunile exprimate.
 
Nu exista nici un “numar magic” de optiuni care trebuie completate pe fisa: important este ca acest numar sa fie suficient de mare ca sa permita repartizarea si sa fie ordonate – de la cea mai dezirabila la cea mai putin dezirabila. 
 
5. Statistic, mediile de admitere sunt de la un an la altul putin mai mari, un motiv in plus pentru a completa cat mai multe optiuni pe fisa! Este posibil ca anul acesta media de intrare la una din optiuni sa fie mult mai mare decat anii trecuti, la fel cum este posibil sa fie mai mica. Mediile anilor trecuti sunt orientative.
 
6. Validarea fiselor este o operatiune simpla, dar obligatorie pentru toti candidatii - eventualele greseli aparute in transcrierea mediilor din cataloagele scolare pe fisa de optiuni, in completarea numelui candidatului sau scrierea neciteata a codurilor liceelor pot cauza neplaceri. Computerul "nu stie" ca un elev a completat codul 115 dar de fapt il intereseaza specializarea cu numarul
151, sau ca media de absolvire nu este 5,75 ci 7,55 !
 
Pentru a evita neplacerile cauzate de transcrierea gresita a datelor de pe fisa, procedura necesita tiparirea fiselor asa cum au fost introduse ele in baza de date. Fisa astfel tiparita, numita "fisa martor" se transmite la scoala de provenienta. in cele cateva zile ramase intre introducerea fisei in computer si data limita, dirigintii sunt cei care convoaca la scoala toti elevii insotiti de parinti, care verifica optiune cu optiune corespondenta fisei de martor cu fisa originala, semnand pentru conformitate.
 
Neconcordantele intre fisa completata si fisa martor trebuie semnalate imediat conducerii scolii, care revine la centrul de colectare a datelor pentru a se face corectia.
 
7. Intre momentul validarii fisei si repartizarea computerizata, fisele sunt centralizate in bazele de date judetene si de aici in baza de date nationala de la Ministerul Educatiei Nationale.
 
8. Dupa verificari multiple si corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea
computerizata.
 
9. Algoritmul de repartizare ordoneaza elevii descrescator dupa media de admitere, repartizandu-i pe rand, incepand de la elevul cu cea mai buna medie.
 
Pentru fiecare elev, se cauta prima optiune de pe lista unde mai sunt locuri libere si elevul este repartizat la acea optiune.
 
Daca la un moment dat se gaseste un elev la care optiunile exprimate in fisa nu ii permit sa intre la nici un liceu (pentru ca locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decat el), elevul respectiv ramane nerepartizat.
 
Pentru a intelege mai usor algoritmul de repartizare la liceu, luam urmatoarele exemple:
 
1. Presupunem ca elevul are media 10. El este cel mai bun din judet, este repartizat primul, deci la prima sa optiune. El este primul care ocupa primul loc din judet.
 
2. Presupunem ca elevul are media 9 si la prima sa optiune s-au ocupat 14 locuri de catre 14 elevi cu medii mai mari decat media lui. El va fi al 15-lea repartizat la prima sa optiune.
 
3. Presupunem ca elevul are media 8 si la prima sa optiune s-au ocupat toate locurile de catre elevi cu medii mai mari decat a lui. Daca la a doua sa optiune mai exista locuri libere, el va repartizat la a doua sa optiune. Altfel, se verifica a treia optiune de pe fisa sa, si urmatoarele, in ordine, pana la gasirea primei sale optiuni la care mai sunt locuri libere.
 
De notat ca nu se poate intampla ca „locul tau” sa fie ocupat de catre cineva cu medie mai mica decat a ta, pentru ca tu esti repartizat inaintea lui!
 
4. Presupunand ca elevul A are media de admitere 8.93 si optiunea X pe locul 2 in fisa de optiuni, iar elevul B are media de admitere 8.91 si optiunea X pe locul 1 in fisa de optiuni, candidatul A are prioritate la repartizarea pentru optiunea X (in cazul in care candidatul A nu a fost repartizat la optiunea de pe primul loc), avand media mai mare decat B.
 
Admitere liceu 2020. EXEMPLU DE COMPLETARE A OPTIUNILOR:
 
Daca prima optiune este pentru specializarea matematica-informatica, liceu – cursuri de zi, din Liceul Minerva, care are in brosura codul 107, atunci elevul va completa pozitia 1 din fisa astfel:
 
 
 
Celelalte optiuni pentru licee se completeaza in acelasi mod, in ordinea preferintelor, prin precizarea codului alocat fiecarei optiuni.
 
Nota: numele unitatilor de invatamant si codurile folosite spre exemplificare sunt fictive.
 
 
Va reamintim ca media de admitere la liceu este formata din media obtinuta la Evaluarea Nationala (80%) si media generala de absolvire a claselor V-VIII (20%).

Vedeti aici rezultatele de la Evaluarea Nationala 2020 >>
 

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

admitere liceu 2020repartizare computerizata liceurepartizare liceurepartizare liceu 2020


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//