Transmiterea catre comisia de admitere judeteana/a municipiului Bucuresti a listelor cu rezultatele finale la probele de verificare a cunostintelor de limba moderna sau materna, prin completarea acestora in aplicatia informatica centralizata
Admitere liceu cu profil bilingv - Metodologie si structura probei de verificare a cunostintelor de limba moderna
Art. 1. - (1) Unitatile de invatamant preuniversitar in care functioneaza clase sau grupe cu predare a unei limbi moderne in regim bilingv vor organiza, pentru admiterea in clasa a IX-a la aceste clase, o proba de verificare a cunostintelor la limba moderna (nivel lingvistic A2).
(2) Proba se organizeaza in centre stabilite de comisia de admitere judeteana/ a municipiului Bucuresti, in perioada prevazuta de calendarul admiterii in invatamantul liceal.
(3) Proba prevazuta la alin. (1) nu se organizeaza pentru clasele sau grupele cu predare a unei limbi moderne in regim bilingv pentru incepatori.
Art. 2. - (1) Subiectele pentru proba de verificare a cunostintelor de limba moderna se alcatuiesc, in conformitate cu programele scolare in vigoare, pentru nivelul A2 din Cadrul european comun de referinta pentru limbi.
(2) Subiectele pentru proba de verificare a competentelor de limba moderna sunt unice la nivelul judetului/ municipiului Bucuresti. Acestea se elaboreaza de catre comisia judeteana/ a municipiului Bucuresti de elaborare a subiectelor, formata din profesori de specialitate (care nu au rude/ afini pana la gradul II inclusiv in concurs) si sunt aprobate de inspectorul scolar pentru limbi moderne sau de catre un profesor metodist, desemnat de inspectorul scolar pentru limbi moderne (in cazul in care inspectorul nu are specializarea in limba moderna pentru care se elaboreaza subiectele).
(3) Comisia mentionata la alin. (2) este numita prin decizie a inspectorului scolar general, la propunerea inspectorului scolar pentru limbi moderne sau a unui profesor metodist, desemnat de catre inspectorul scolar pentru limbi moderne (in cazul in care inspectorul nu are specializarea in limba moderna pentru care se elaboreaza subiectele).
(4) Comisiile de examinare si evaluare pentru proba de verificare a competentelor de limba moderna functioneaza in centre de examen, la caresunt arondate liceele cu clase cu predare in regim bilingv a unei limbi moderne. Comisiile de examinare si evaluare se numesc prin decizie a inspectorului scolar general, la propunerea inspectorului scolar pentru limbi moderne sau a unui profesor metodist, desemnat de catre inspectorul scolar pentru limbi moderne (in cazul in care inspectorul nu are specializarea in limba moderna pentru care se elaboreaza subiectele).
(5) In fiecare centru de examen in care se organizeaza proba de verificare a cunostintelor de limba moderna, se numeste, prin decizie a inspectorului scolar general, si o comisie de contestatii, formata din cadre didactice de specialitate, altele decat cele care sunt numite in comisiile de examinare si evaluare.
Comisiile de contestatii se numesc la propunerea inspectorului scolar pentru limbi moderne sau a unui profesor metodist, desemnat de catre inspectorul scolar pentru limbi moderne (in cazul in care inspectorul nu are specializarea in limba moderna pentru care se organizeaza proba).
Art. 3. Examenul de verificare a cunostintelor de limba moderna consta din doua probe:
a) Proba scrisa, pentru care se acorda un punctaj de maximum 70 de puncte, din care 10 puncte din oficiu;
b) Proba orala, pentru care se acorda un punctaj de maximum 30 de puncte.
Art.4. - (1) Subiectele pentru proba scrisa vor cuprinde itemi obiectivi pentru verificarea competentelor de intelegere de texte si a functiilor comunicative/actelor de limbaj corespunzatoare nivelului A2, cum ar fi intrebari cu raspunsuri multiple, intrebari cu raspuns scurt, intrebari de tip adevarat/fals cu justificare, exercitii de realizare a unor corespondente, text lacunar.
(2) Timpul afectat probei scrise este de 60 minute.
(3) Pentru proba scrisa se pot depune contestatii, la centrul la care s-a desfasurat proba, in perioada prevazuta de calendarul admiterii in invatamantul liceal.
Art. 5. - (1) Proba orala va cuprinde itemi pentru verificarea competentelor de discurs oral si de participare la conversatie de nivel A2.
(2) La proba orala nu se admit contestatii.
Art. 6. - (1) Profesorii examinatori acorda puncte candidatului la fiecare din cele doua probe. Media aritmetica a punctajelor acordate de cei doi evaluatori la fiecare proba, reprezinta punctajul final al candidatului la proba respectiva. Punctajele finale obtinute la cele doua probe (scrisa si orala) se aduna, iar rezultatul se imparte la 10, obtinandu-se astfel nota finala a candidatului.
(2) Elevul care a obtinut minimum nota 6 (sase) la proba de verificare a cunostintelor de limba moderna este considerat admis.
(3) Rezultatul final al probei de verificare a cunostintelor de limba moderna se afiseaza, in perioada prevazuta de calendarul admiterii, la avizierul unitatii de invatamant in care s-a desfasurat proba.
Art. 7. La liceele unde se organizeaza clase sau grupe cu predare a unei limbi moderne in regim intensiv, in cazul in care numarul elevilor care opteaza pentru aceste clase sau grupe este mai mare decat numarul de locuri prevazut, se organizeaza o proba de departajare.
Art. 8. - (1) Pentru organizarea si desfasurarea probei prevazute la art. 7 se constituie o comisie la nivelul unitati de invatamant formata din profesori de specialitate (care nu au rude/ afini pana la gradul II inclusiv in concurs).
(2) Comisia prevazuta la alin. (1) elaboreaza subiectele, care respecta structura si punctajele prevazute pentru desfasurarea probei de verificare a cunostintelor de limba moderna pentru admiterea in clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne in regim bilingv.
Art. 9. Candidatii care au sustinut si au promovat proba de verificare a cunostintelor de limba moderna pentru admiterea in clasele a IX-a cupredare a unei limbi moderne in regim bilingv vor putea opta pentru recunoasterea notei obtinute, in liceul la care au fost repartizati computerizat, pentru clasele cu predare a unei limbi moderne in regim intensiv, fara a mai sustine proba prevazuta la art. 7, daca au fost admisi la profilul la care se organizeaza grupa sau clasa cu predare a unei limbi moderne in regim intensiv.
Art. 10. - (1) Recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine, precum si a premiilor I, al II-lea, al III-lea sau a mentiunilor obtinute la etapa nationala a olimpiadei de limba moderna, se realizeaza de catre comisia de inscriere constituita la nivelul unitatii de invatamant gimnazial.
Art. 11. - (1) In cadrul comisiei de inscriere de la nivelul unitatii de invatamant gimnazial, se constituie subcomisia de recunoastere si echivalare a rezultatelor prevazute la art. 10, ai carei membri sunt cadre didactice cu specializarea limbi straine.
(2) Pentru recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine, parintele/reprezentantul legal instituit al candidatului depune la secretariatul unitatii de invatamant urmatoarele documente:
a) cererea scrisa pentru recunoasterea si echivalarea rezultatelor;
(3) La momentul depunerii documentelor, secretarul comisiei de inscriere constituita la nivelul unitatii de invatamant gimnazial impreuna cu 1-2 membri ai subcomisiei de recunoastere si echivalare a rezultatelor primeste cererea si face o copie conform cu originalul dupa diploma/certificatul/adeverinta depusa; documentele sunt inregistrate la secretariatul unitatii de invatamant.
(4) In cazul candidatilor, care au promovat cel putin una din clasele gimnaziale la o unitate de invatamant cu predare intr-o limba materna pentru care se organizeaza clase cu predare in limba moderna in regim bilingv si al candidatilor care au promovat cel putin una din clasele gimnaziale la o unitate de invatamant din strainatate, avand ca limba de predare limba moderna pentru care se organizeaza clase cu predare in limba moderna in regim bilingv, documentele solicitate pentru recunoastere si echivalare sunt:
a) cererea scrisa pentru recunoasterea si echivalarea rezultatelor;
b) foaia matricola sau decizia de echivalare a studiilor parcurse in strainatate.
(5) La momentul depunerii documentelor, secretarul comisiei de inscriere constituite la nivelul unitatii de invatamant gimnazial aloca fiecarui elev un cod de anonimizare.
(6) Documentele se depun in perioada prevazuta in calendarul admiterii, respectiv perioada de inscriere a candidatilor pentru probele de verificare a cunostintelor de limba moderna.
(7) La finalul perioadei de depunere a documentelor, membrii subcomisiei de recunoastere si echivalare a rezultatelor intocmesc un proces – verbal in care mentioneaza numarul solicitarilor si certificatelor/diplomelor/adeverintelor/atestatelor de echivalare a studiilor/foilor matricole depuse, dupa care analizeaza documentele, verificand:
a) daca examenul si institutia care a emis certificatul/diploma/adeverinta aferenta se afla in Lista examenelor cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine care pot fi recunoscute si echivalate cu proba de evaluare a competentelor lingvisticeintr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal, din cadrul examenului debacalaureat, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5219/2010, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) daca certificatul/diploma/adeverinta atesta promovarea examenului conform prevederilor Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5219/2010, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) daca certificatul/diploma/adeverinta certifica nivelul lingvistic A2 sau un nivel superior acestuia;
d) perioada de valabilitate a diplomei/certificatului/adeverintei;
e) daca elevul, care depune diploma aferenta premiilor I, al II-lea, al III-lea sau a mentiunilor obtinute la etapa nationala a olimpiadei de limba moderna, se afla pe lista elevilor olimpici pusa la dispozitia unitatilor de invatamant de catre inspectorul scolar pentru limbi moderne;
f) daca diploma aferenta premiilor I, al II-lea, al III-lea sau a mentiunilor obtinute la etapa nationala aolimpiadei de limba moderna, are numar de inregistrare dat de Ministerul Educatiei.
(8) La finalul activitatii de evaluare a documentelor depuse de toti candidatii, subcomisia de recunoastere si echivalare a rezultatelor intocmeste:
a) un proces-verbal in care mentioneaza aprobarea/respingerea solicitarii de recunoastere si echivalare a rezultatelor; in cazul respingerii solicitarii, se va mentiona si motivul acesteia;
b) lista cu rezultatele finale ale recunoasterii si echivalarii rezultatelor obtinute de candidati cu proba de verificare a cunostintelorde limba moderna asumata, prin semnatura, de toti membrii subcomisiei sivalidata de presedintele comisiei de inscriere, prin aplicarea stampilei unitatii de invatamant.
(9) Subcomisia afiseaza lista cu rezultatele finale ale recunoasterii si echivalarii rezultatelor obtinute de candidati; lista va fi afisata la nivelul unitatii de invatamant, cu respectarea prevederilor privind protectia datelor cu caracter personal, pana la data la care se comunica rezultatelor finale, dupa contestatii, la probele de verificare a cunostintelor de limba moderna sau materna prevazute in calendarul admiterii.
(10) Rezultatele obtinute in urma activitatii de recunoastere si echivalare nu se contesta.
(11)Toate documentele depuse de candidati, precum si cele ale subcomisiei de recunoastere si echivalare, raman la dosarul comisiei de inscriere de la nivelul unitatii de invatamant.
Art. 12. - (1) In urma intocmirii listei cu rezultatele finale ale recunoasterii si echivalarii rezultatelor obtinute de candidati cu proba de verificare a cunostintelor de limba moderna, subcomisia inmaneaza un exemplar al acesteia, in original, secretarului comisiei de inscriere
(2) Secretarul comisiei de inscriere completeaza anexa la fisa de inscriere pentru candidatii carora le-au fost recunoscute si echivalate rezultatele.
Art. 13. Presedintele comisiei de inscriere va transmite Comisiei de admitere judeteana/a municipiului Bucuresti un exemplar al listei cu rezultatele finale ale recunoasterii si echivalarii rezultatelor obtinute de candidati cu proba de verificare a cunostintelor de limba moderna, in original, si va completa aceste rezultate in aplicatia informatica centralizata.
Bogoslov Nela Irinuca 22 Mai. 2024 20:05:27
Daca fiica mea a pierdut codul de la proba de engleza bilingv,cum il poate recupera pentru aflarea rezultatului?Marius Tuca 08 Mai. 2024 13:03:43
Buna ziua.Un copil care vrea sa dea admitere la liceu în alt judet sustine testul de limba straina în judetul în care termina clasa a VIII-a sau în judetul în care este liceul ?
Multumesc.