Andrei Huiban, inspector general adjunct in Vaslui, a declarat la
Radio Romania Actualitati ca Ministerul Educatiei ar trebui „sa mai scoata din materia disciplinelor, de examen mai ales” la liceele tehnologice,
astfel incat, la sfarsitul clasei a XII-a, elevii "sa aiba si o diploma de Bacalaureat, asta conteaza foarte mult pe piata muncii".
"La liceele tehnologice, mediile de intrare in clasa a IX-a sunt cam cele mai mici sau printre cele mai mici si e foarte complicat pentru cadrele didactice care se confrunta cu elevi cu deficiente in ceea ce priveste asimilarea sa poata sa reuseasca sa le dezvolte aceste abilitati si, eventual, sa adauge altele care sunt necesare pentru liceu in vederea examenului de Bacalaureat. Solutia pe care inspectoratul scolar o considera necesara in privinta acestor licee tehnologice pentru cresterea procentului de promovare a Bacalaureatului este legata de modificarea programei scolare pentru elevii care sunt axati in principal pe invatarea unei meserii, spune inspectorul scolar Andrei Huiban.
"Trebuie ministerul sa reformeze, cu alte cuvinte sa mai scoata din materia disciplinelor, de examen mai ales, la aceste scoli. E important ca, la sfarsitul clasei a XII-a sa ai si o diploma de Bacalaureat, asta conteaza foarte mult pe piata muncii", a mai spus acesta.
Cand sunt anuntate rezultatele simularii examenului de Bacalaureat 2024
Vineri, elevii de clasa a XII-a care au sustinut simularea examenul de Bacalaureat 2024 vor afla cum s-au descurcat in timpul probelor scrise. Rezultatele obtinute de elevi la simulare Bac 2024 nu vor fi publicate, ci sunt analizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral, in vederea adoptarii unor masuri pentru imbunatatirea performantelor scolare in perspectiva examenelor din vara acestui an.
Rezultatele obtinute la simulare nu se contesta si nu se trec in catalog. Totusi, in situatiile exceptionale in care se doreste consemnarea notelor in catalog, acest lucru se poate face in baza unei cereri scrise depuse de cei interesati.
Inspectoratele scolare analizeaza rezultatele simularilor nationale si elaboreaza un raport pe baza rapoartelor unitatilor de invatamant. Acesta include un plan de actiune care cuprinde masurile de monitorizare, control si remediere, in cazul in care acest fapt se impune. Raportul se transmite Ministerului Educatiei in termen de maximum o luna de la afisarea rezultatelor simularilor nationale.
Unitatile de invatamant care obtin rezultate necorespunzatoare la simularile nationale sunt monitorizate si indrumate constant de catre inspectoratul scolar, in vederea imbunatatirii performantelor scolare ale elevilor.