Ministerul Educatiei, in calitate de beneficiar, anunta implementarea proiectului „
e-Evaluare, e-Examinare in Educatie (4E-Education)”, finantat prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) din cadrul Mecanismului de Redresare si Rezilienta al Uniunii Europene.
Obiectivele Proiectului "e-Evaluare, e-Examinare in Educatie (4E-Education)"
Obiectivele sunt orientate catre crearea unui sistem de evaluare si testare securizata online si imbunatatirea calitatii resurselor educationale prin:
1. Dezvoltarea unei platforme de evaluare securizata a competentelor elevilor;
2. Crearea a 200.000 de itemi si teste pentru evaluarile si examenele nationale;
3. Extinderea platformei manualelor digitale pentru invatamantul preuniversitar (manuale.edu.ro), prin adaugarea unui pachet de 67.000 de resurse educationale deschise - RED, pentru nivelurile cuprinse intre clasa pregatitoare si clasa a VIII-a, inclusiv, pentru toate disciplinele;
4. Dezvoltarea resurselor educationale deschise incluzive pentru toate clasele de gimnaziu, inclusiv resurse pentru sprijinul elevilor cu dizabilitati, sportivi, cerinte educationale speciale, a celor spitalizati etc.;
5. Crearea de continut educational digital pentru trei niveluri diferite de aprofundare diferentiata a cunoasterii (remediala, accesibila, performanta);
6. Instruirea a 4.700 de cadre didactice in vederea utilizarii platformei (100 de profesori din fiecare judet si din fiecare sector al Municipiului Bucuresti).
Aceste actiuni sunt raspunsul la necesitatea adaptarii sistemului educational la cerintele erei digitale si la obiectivele strategice nationale si europene, in concordanta cu Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 si cu angajamentele asumate prin Proiectul „Romania Educata”.
Legea invatamantului preuniversitar prevede ca toate „Evaluarile si examenele nationale vor fi in integralitate standardizate si administrate in format digital incepand cu anul scolar 2027 - 2028”.
Proiectul „e-Evaluare, e-Examinare in Educatie (4E-Education)" marcheaza implementarea Cadrului de Referinta National privind Competentele Digitale pentru Invatamantul Preuniversitar. Aceasta initiativa se bazeaza pe principiile stabilite in documentul-cadru, avand ca scop imbunatatirea competentelor digitale ale elevilor de la nivel primar si gimnazial. Astfel, prin dezvoltarea platformei de evaluare si realizarea de continut, proiectul se aliniaza la obiectivele Planului de Actiune pentru Educatia Digitala (2021-2027), incluzand dezvoltarea infrastructurii, a conectivitatii si a echipamentelor digitale.
Detalii AICI<<
Finantarea Proiectului 4E-Education
Proiectul este finantat cu un buget total de 464.776.991,00 lei, dintre care 390.568.900,00 lei reprezinta valoarea eligibila din PNRR, completata de contributia nationala reprezentand TVA. Proiectul este parte a Pilonului VI: Politici pentru noua generatie, Componenta 15: Educatie, Investitia 15: Scoala online: Dezvoltarea platformei de evaluare si realizarea de continut digital.
Implementarea proiectului va genera o serie de beneficii tangibile la nivel national, inclusiv cresterea calitatii educatiei care va duce la cresterea sanselor de angajare a elevilor, dupa finalizarea studiilor, datorita competentelor si cunostintelor dobandite (inclusiv competente digitale si competente legate de sustenabilitate si mediul inconjurator).
Acest rezultat implica pregatirea lor nu doar pentru piata muncii actuala, ci si pentru viitoarele provocari si oportunitati de cariera, in special in sectoarele care promoveaza dezvoltarea durabila si tehnologiile verzi, avand contributii in dezvoltarea tehnologica si un impact pozitiv asupra dezvoltarii socio-economice a tarii.
Implementarea proiectului „e-Evaluare, e-Examinare in Educatie (4E-Education)” vine cu o contributie semnificativa catre promovarea unui viitor verde. Prin integrarea educatiei digitale si a resurselor educationale deschise, care accentueaza competentele verzi, proiectul pregateste elevii pentru o economie sustenabila si responsabila din punct de vedere ecologic.
Potrivit Ministerului Educatiei, proiectul „e-Evaluare, e-Examinare in Educatie (4E-Education)” reprezinta un pas important in directia modernizarii si digitalizarii sistemului educational romanesc, asigurand accesul echitabil si unitar al tuturor elevilor si cadrelor didactice la resurse educationale de inalta calitate. Acesta contribuie la realizarea unui mediu educational adaptat nevoilor actuale si viitoare ale societatii digitale, in linie cu cele mai inalte standarde europene si internationale.